Asti Cinzano

en flaska asti cinzano

Asti Cinzano

Vinet kan drickas vid alla tillfällen när man vill sätta lite somriga bubblor på tillvaron, det är en utmärkt fest- och välkomstdryck, som även lämpar sig bra till friska frukt- och bärdesserter, pajer, sorbet eller till färska jordgubbar och hallon. Asti Cinzano är en livgivande ingrediens i många cocktails och drinkar. Bör serveras väl kylt. 8–10 grader.

Asti Cinzano D.O.C.G. är ett sött italienskt mousserande vin som har en kristallklar ljus, halmgul färg med en lätt och frisk mousse. Doften är kraftfull med toner av citrus, persika, fläder och har den typiska karaktären av muskat. Smaken är söt, frisk och kvardröjande med inslag av torkade druvor, aprikos, mogna päron och söta krusbär.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (27 röster)
3.5
Skriv ut
Art. nr.
7711
Storlek
75 cl
Alkohol
7 %
Druva
Muskat
Land/Region
Italien Piemonte
Passande mat
Aperitif Dessert
Smaktyp
Mousserande - Vitt
Typ
Mousserande vin Sött vin
Producent
Cinzano

Cinzano

Det är väl knappast troligt att bröderna Cinzano visste att de skrev historia när de experimenterade med att krydda vin i sin kryddbod i Turin 1757. Hade de vetat de en dag skulle tjusa en hel värld och förtrolla storheter som Caruso, Casanova, påvar och prinsar hade de nog satt saffranet i halsen. I dag är dryckerna som bär deras namn några av världens mest omtyckta. Cinzano var 1912 den första produkt som marknadsfördes med en neonskylt i Paris.

Asti

Asti i regionen Piemonte är en av mat- och vinvärldens mer ombesjungna platser. I dag har Torinos bilindustri förvandlat det gamla jordbrukssamhället, men grönsaksodlingarna och tryffeln som gömmer sig i marken utmed bergssluttningarna anses vara bland de bästa i världen. Vinerna härifrån har världsrykte – inte minst Asti.

I och kring staden Asti framställs en lång rad D.O.C-viner och ett flertal D.O.C.G., som är den förnämsta klassificering som italienska viner kan uppnå. I Asti finns en omfattande vinproduktion och vid den årliga vinfestivalen i staden ”Douja d'Or” premieras landets allra bästa viner. Distriktets och stadens stora vin är Asti.

Vinet

Asti Cinzano D.O.C.G. görs som all Asti Spumante uteslutande på den söta druvan muskat. Vinet får jäsa långsamt, omkring 60 dagar, vid låg temperatur, på trycksatta ståltankar där koldioxiden löser sig i vinet. Eftersom jäsningen avbryts vid 7 % alkoholhalt finns det fortfarande socker kvar i musten och resultatet blir ett sött mousserande vin.

 

Producent Cinzano

Cinzano grundades redan 1757 av bröderna Giovanni och Carlo Cinzano. Till en början specialiserade man sig på vin, kryddat med lokala kryddor. 1840 producerade Cinzano Italiens första mousserande vin. 1851 dracks Cinzanos viner, och nu även deras Vermouth, i såväl Sydafrika som Sydamerika. Resten är, som man brukar säga, historia.

Cinzano är en global italiensk ikon som drivs från bergen i Piemonte. Varje droppe Cinzano vermouth och mousserande vin infuseras med nästan tre århundraden av beslutsamhet och viljestyrka för att uppnå det bästa inom kvalitet och smak. 1999 förvärvade Gruppo Campari varumärket som efter mer än 240 år fortsätter att representera italiensk spetskompetens runt om i världen. Avsikten är att återuppliva och ge ett nytt liv till ett historiskt varumärke vars portfölj innehåller italienska mousserande viner som åtföljer gemytliga stunder, liksom vermouth, för aperitivo och cocktails.

Cinzano vermouth tillverkas av ett hemligt recept av kryddor och örter får macerera tillsammans med utvalda viner och alkohol. Den viktigaste örten är malört. Ordet vermouth kommer även från tyskans wermut som ordagrant betyder just malört. Vermouth är ett kryddat starkvin, smaken är torr eller söt och domineras av malört. Vit vermouth finns både som torr och söt medan den röda och roséfärgade alltid är söt. Vid framställningen av vermouth använder man sig av ett enkelt, torrt vitt vin som smaksätts med riktiga örter eller med koncentrat. Blandningen sötas och spritas upp med druvdestillat så att alkoholhalten hamnar på 15–20 volymprocent. Det är vanligast att buteljera direkt efter filtrering och pastörisering.

Vermouth dricks ofta som aperitif innan maten, antingen ren med is eller blandad med sodavatten. Vermouth är också en vanlig ingrediens i drinkar som Dry Martini, Americano och Negroni.

  • Traditionen att smaksätta vin med örter går tillbaka till antiken. På 1500-talet började malörtskryddat vin bli populärt i norra delarna av Italien.
  • I slutet av 1700-talet påbörjades storskalig produktion i regionen Piemonte. Vermouth spreds därefter till Frankrike och resten av världen.
  • Populariteten var som störst i mitten av 1900-talet.

Produkter från Cinzano

Inspiration