Cinzano
Det är väl knappast troligt att bröderna Cinzano visste att de skrev historia när de experimenterade med att krydda vin i sin kryddbod i Turin 1757. Hade de vetat de en dag skulle tjusa en hel värld och förtrolla storheter som Caruso, Casanova, påvar och prinsar hade de nog satt saffranet i halsen. I dag är dryckerna som bär deras namn några av världens mest omtyckta. Cinzano var 1912 den första produkt som marknadsfördes med en neonskylt i Paris.
Asti
Asti i regionen Piemonte är en av mat- och vinvärldens mer ombesjungna platser. I dag har Torinos bilindustri förvandlat det gamla jordbrukssamhället, men grönsaksodlingarna och tryffeln som gömmer sig i marken utmed bergssluttningarna anses vara bland de bästa i världen. Vinerna härifrån har världsrykte – inte minst Asti.
I och kring staden Asti framställs en lång rad D.O.C-viner och ett flertal D.O.C.G., som är den förnämsta klassificering som italienska viner kan uppnå. I Asti finns en omfattande vinproduktion och vid den årliga vinfestivalen i staden ”Douja d'Or” premieras landets allra bästa viner. Distriktets och stadens stora vin är Asti.
Vinet
Asti Cinzano D.O.C.G. görs som all Asti Spumante uteslutande på den söta druvan muskat. Vinet får jäsa långsamt, omkring 60 dagar, vid låg temperatur, på trycksatta ståltankar där koldioxiden löser sig i vinet. Eftersom jäsningen avbryts vid 7 % alkoholhalt finns det fortfarande socker kvar i musten och resultatet blir ett sött mousserande vin.