Aves del Sur Brut

en flaska aves del sur mousserande vin

Aves del Sur Brut

Det mousserande Aves del Sur har en gyllengul färg med rosa stråk. Moussen har små och livliga bubblor. Doften är intensivt fruktig, med vit persika, kvitten, gröna äpplen och rostat bröd. Smaken är frisk och elegant med en lång krämig och fruktig eftersmak. Vinet har en brödig stil som passar till de flesta skaldjur, buffé- och fiskrätter. Det är ett lyxigt vin i en angenäm prisklass. Utmärkt som välkomstdrink eller en festskål när något ska firas. Bör serveras kylt, cirka 6–8 grader.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
7954
Storlek
75 cl
Alkohol
12,5 %
Druva
Chardonnay Pinot Noir
Land/Region
Chile
Passande mat
Aperitif asiatisk mat Fågel Fisk Skaldjur
Smaktyp
Mousserande - Vitt
Typ
Mousserande vin
Producent
Viña del Pedregal

Fakta

 • Vinmakare Rosario Domínguez
 • Druvor 80% chardonnay, 20% pinot noir
 • Klimat Svalt havsklimat
 • Odling Vertikalt spaljé
 • Jordmån Sandig lerjord
 • Metod Charmatmetoden
 • Socker 0,6 g/100 ml
 • Syra 4,78 g/l
 • pH 3,01

Producenten

Viña del Pedregal från regionen Maule är en av Chiles äldsta och mest prestigefyllda vinproducenter. Inte minst gäller det deras vita och mousserande viner som på senare år skördat stora framgångar i världens största vintävlingar.

För 200 år sedan var det oroliga tider i Spanien med blodiga inbördeskrig och fattigdom. Många flydde över havet till de nya länderna i Sydamerika. 1825 kom familjen del Pedregal från Asturien till byn Villa Alegre i Loncomilla-dalen, söder om Talca. Det första Carlos Adolfo del Pedregal Neumann gjorde var att anlägga en vingård, tack vare jordmånens höga kvalitet och platsens optimala klimatförhållanden, blev vingården en av de första som införlivade en rad franska druvsorter; cabernet sauvignon, merlot och cot (malbec), alla importerade från Bordeaux. I dag odlar åttonde generationen del Pedregal vin på samma plats. Firman drivs fortfarande som ett familjeföretag.

Viña del Pedregal är numera en betydelsefull producent och en stor arbetsgivare i regionen. Vinodlingen omfattar över 1 200 hektar. Platsen har ett Medelhavsklimat med varma sommardagar och kalla nätter vilket ger druvor med hög mognad och mycket aromer.

Vinet

Aves del Sur, Söderns fåglar, är en serie viner från Viña del Pedregal där Chiles ”nationalfåglar” pryder etiketterna. Detta mousserande vin är en blandning gjort på 80 % chardonnay och 20 % pinot noir. Vinet är gjort enligt tankmetoden, också känd som charmatmetoden, cuve close  eller autoclave. Detta innebär att den kolsyregivande jäsningen sker i en trycktank

Det mousserande Aves del Sur pryds av ”Chiles skogsjuvel”, den sjungande kolibrin.

Visste du att:

 • Maule-regionen ligger cirka 25 mil söder om Santiago
 • Loncomilla-dalen där del Pedregal odlar sina viner sträcker sig från hög höjd i Anderna till stilla havets kust
 • Viña del Pedregal är ett modernt vineri som förenar gamla traditioner med modern teknologi
 • Viña del Pedregal rankas bland topp tio av Chiles 300 producenter
 • Nästan hela den omfattande produktionen exporteras till medvetna vinkonsumenter över hela världen

Kommentarer

Kan den sjungande kolibrin sjunga Give Peace
A Chance

Historien

År 1825 emigrerade Carlos Adolfo del Pedregal till Chile. Han kom från Asturias i Spanien och slog sig som många av emigranterna ner i någon av dalarna där smält- och regnvatten från de väldiga Anderna letade sig fram på sin väg mot Stilla havet. Han kom från en spansk vinodlarfamilj och hade en dröm om att börja odla vin i det nya landet. Med sig på resan över Atlanten tog han malbec-, cabernet sauvignon- och merlotdruvor från Bordeaux. Vid Loncomillafloden i Maule, strax söder om Valparaiso och Santiago, fann han vad han sökte. Dalgången hade perfekta förutsättningar för vinodling.

Carlos Adolfo del Pedregal blev en av de allra första som introducerade franska druvor i Chile. Än i dag 200 år senare drivs Viña del Pedregal av samma familj och räknas till den chilenska vinodlingens främsta pionjärer.

Geografin

Maule är den sydligaste underregionen i Valle Central, som är Chiles största vindistrikt. Det är också här man finner Chiles allra äldsta vinodlingar. I det stora distriktet producerades länge mycket bulkviner, men i takt med att intresset för den nya världens viner ökade, och inte minst när Chiles politiska situation stabiliserades, så började fler och fler producenter att ställa om sin produktion mot mindre skördeuttag och högre kvalitet. Många odlare ersatte inhemska volymdruvor som pais med europeiska sorter och de chilenska vinerna blev snart efterfrågade över hela världen. Chile är världens femte största vinexportör.

Familjen

Viña del Pedregal är till 100 % familjeägt. Företaget är i allra högsta grad ”family managed” och många familjemedlemmar är involverade på olika sätt. I dag ansvarar sjunde och åttonde generationen, José Manuel och Matias Gutiérrez, för driften. Man arbetar målmedvetet för att utveckla högklassiga reserva- och premiumviner.

Viña del Pedregal räknas till ett av Chiles främsta vinerier. Huvuddelen av Pedegals viner är planterade i östvästlig riktning i sex olika vingårdar i Maule, man har också odlingar i Casablanca. De olika odlingsplatserna har skiftande jordmåner vilket ger del Pedregal möjligheter att utveckla viner av många olika slag. En stor del av produktionen är ekologisk och man strävar ständigt efter att utöka sina arealer. Del Pedegral producerar ett tjugotal vintyper och hela 95 % exporteras.

 

Inspiration