Cavalieri Rive di Colbertaldo Prosecco DOCG 2019

Valdobbiadene Prosecco DOCG Rive del Colbertaldo 2017

Cavalieri Rive di Colbertaldo Prosecco DOCG 2019

Det är ett utmärkt sällskaps- och mingelvin, men också underbart gott till allt från en italiensk tallrik med ost och charkuterier till en fruktig avslutning på en lång middag. Det är ett vin som går förträffligt till fisk och skaldjur, ostron, musslor, havskräftor, men också till ljust kött som fågel och fläsk. Bör serveras väl kylt 6–8°C.

Vinet är en ”spumante” det vill säga att det har en livlig och tydlig mousse. Färgen är gnistrande halmgul. Aromerna är tydligt fruktiga med mogna päron, aprikos, annans och mango. Smaken är frisk med lätta citrustoner och en välbalanserad syra.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (3 röster)
3.5
Skriv ut
Art. nr.
80434
Storlek
75 cl
Alkohol
11,5 %
Druva
Glera
Land/Region
Italien
Passande mat
Aperitif Fisk Skaldjur Vegetariskt
Smaktyp
Mousserande - Vitt
Typ
Mousserande vin
Producent
Maschio Dei Cavalieri

Maschio Dei Cavalieri

Cavalieri Rive di Colbertaldo Prosecco DOCG är Maschio dei Cavalieris flaggskepp. Det görs av 85 % Glera och 15 % andra DOCG-druvor. Prosecco har de senaste åren gjort succé över hela världen. I takt med att intresset har ökat för den ”italienska champagnen” har också kvalitetsribban höjts. Nu finns Prosecco från DOCG-klassade områden, och även med Rive-klassificering, men då krävs det yppersta av vad Italien kan producera – som denna från från Maschio dei Cavalieri.

En mycket liten del Prosecco kan buteljeras som DOCG, då kommer vinet från särskilt utvalda och högklassiga odlingar. En sådan DOCG är Valdobbiadene, känt som det område i världen som producerar den allra förnämsta Proseccon. I Valdobbiadene ligger Rive di Colbertaldo där de gamla vinstockarna växer på Piave-flodens solmättade sluttningar i skydd av de omgivande Alperna. Rive är motsvarigheten till franska cru, det vill säga utvalda, terroir-specifika områden. För att en Prosecco ska klassas som Rive, krävs förutom att druvorna kommer från samma odling, att de är handplockade och från samma årgång.

Prosecco

Under stora delar av 1900-talet var Italien svårt plågat av fattigdom och oroligheter. Det var ett utpräglat jordbrukssamhälle med stora skillnader mellan landsbygden i söder och expansiva städer i norr. I alla delar av landet odlade bönderna vin i stora mängder. Kvaliteten varierade och produktionen saknade styrning och regelverk. Det var minst sagt rena vilda vinvästern. 1963 infördes DOC-systemet, en slags kvalitets- och ursprungskontroll, som ett försök att reglera det vildvuxna vinlandet. Detta kom att bli grunden för det italienska vinets uppgång. DOC-vinerna blev med tiden fler och fler och på 80-talet tillkom en överklass med särskilt högt ställda krav, DOCG.

Prosecco är Italiens största DOC. Området där Prosecco får produceras fick sin klassificering 1969 och täcker 14 000 kvadratkilometer, en timmes bilväg nordost från Venedig, i regionerna Veneto och Friuli Venezia Giulia. Prosecco är en vintyp som nästan alltid är mousserande och som bara får göras av Glera-druvan, som fram till 2009 hette just Prosecco. Regelverket medger dock iblandning av andra druvsorter till max 15 procent. Ursprungligen kommer namnet från den lilla byn Prosecco utanför Trieste.

 

 

Familjen Maschio brukar kallas ”The Dynasty of Distillers” och är en berömd grappafamilj i Italien. Under 1800-talet var familjen kringresande destillatörer som med primitiv destilleringsutrustning reste runt från gård till gård och erbjöd sig ta hand om druvresterna. Efter svåra år med fattigdom och landsflykt slog Antonio Maschio sig ned i Gaiarine norr om Venedig och grundade 1903 ett fast destilleri, vilket sedan gått i arv från far till son. 1973 invigde sonsonen Bonaventura Maschio ett hypermodernt vineri som komplement till familjens destilleri. Snabbt blev Maschio ett stort och aktat vinvarumärke. I dag är deras prosecco, chardonnay och pinot rosa marknadsledare i Italien och storsäljare i flera länder. Maschio dei cavalieri odlar inget eget vin utan förädlar vinet från utvalda odlare i Dolomiterna. I dag ansvarar Bonaventura Maschios son Italo för verksamheten tillsammans med sina barn Anna och Andrea.

 

Produkter från Maschio Dei Cavalieri

Inspiration