Veuve Fourny & Fils – förstklassig Champagne från en liten familj
Vertus är en by och en premier cru i södra delen av berömda Côte des Blancs-sluttningen i Champagne. Här finns Veuve Fourny & Fils, en liten vinodlarfamilj med ett enastående gott rykte.
Familjen Fourny har odlat viner i Vertus sedan 1856. I dag drivs familjeföretaget av två bröder i den femte generationen, Charles-Henry och Emmanuel Fourny. Verksamheten kännetecknas av passion, noggrannhet samt respekt för jorden och arvet de ska föra vidare.
Jordmånen
Med sina 500 hektar är Vertus en av de största och högst rankade av champagnes premier cru. Särskilt känt är Vertus för sin torra och kalkrika jord. Till skillnad från andra byar i Côte des Blancs, (”den vita kusten”), odlas inte bara chardonnay utan också pinot noir. Jordmånen ovanligt kalkrik och har endast ett litet inslag av lera, vilket ger eleganta, friska viner med rikliga mineraler. På vissa håll är jorden så kalkrik att stora sjok av ren kalk går i dagen. Sådana förutsättningar är särskilt gynnsamma för att utveckla torra mineralrika viner.
Geografin
Familjen Fournys odlingar sluttar mot öster, söder och sydost. Det gör att druvorna får mycket sol och mognar maximalt. Kronjuvelen bland Fournys vingårdar är den mycket lilla – 0,29 hektar, mindre än en halv fotbollsplan – muromgärdade Clos Faubourg Notre-Dame. Namnet Notre Dame kommer från ett gammalt kloster som en gång fanns på platsen. Vingården har tillhört familjen Fourny sedan 1930 och är familjens äldsta med mer än 60 år gamla vinstockar. Druvorna från Clos Faubourg Notre-Dame skördas försiktigt för hand och vinifieras med största tänkbara omsorg. Den färdiga champagnen mognar sedan i familjens källare under minst nio år. Det är dock endast champagne från år när förhållandena varit absolut perfekta, som kommer i fråga för en vintagebuteljering från Clos Faubourg Notre-Dame.
Bröderna Fourny odlar vin i ett 40-tal olika premier cru-lägen i och utanför Vertus. Det ger dem möjligheter att utveckla många olika basviner till sin slutliga champagne. Vinernas ålder är i genomsnitt över 40 år, vilket är en betydande tillgång. Fournys viner växer i hög grad på vinstockar som en gång ympades av brödernas farfar Albert Fourny. Då valdes endast de bästa och mest livskraftiga plantorna ut, vilket i hög grad påverkar druvorna de utvecklar idag. Odlingarna hos Fourny sker enligt ekologiska principer. Ingen annan näring en kompost plöjs ner jorden och vissa vingårdar skyddas genom att täckas över med gräs. Bröderna Fourny påskyndar inga processer utan agerar enligt naturens villkor. Vinet får den tid det behöver. De låter musten vila i mer än sex månader på sin fällning efter den första jäsningen. Den långa pausen gör att vinet utvecklar så mycket komplexitet att ingen, eller bara mycket liten, sockertillsats blir nödvändig inför den andra jäsningen på flaska. Malolaktisk jäsning och ekfatslagring är också sådant som bidrar till komplexiteten i Fournys champagner.
I Fournys källare ligger champagnen länge på flaska. Två och ett halvt år för Brut, fem år för vintageårgångarna och nio år för Clos Faubourg Notre-Dame. Fournys husstil är typisk för Côte des Blancs: kraftfull och pärlande mousse, mycket aromatisk, torr fruktighet i en mineralrik, ren, torr och frisk premier cru champagne.
Vill du läsa mer om hur man gör mousserande vin? Läs här.