Vve Fourny Blanc de Blancs Extra Brut Premier Cru

en flaska champagne fourny blanc de blanc

Vve Fourny Blanc de Blancs Extra Brut Premier Cru

Fourny Blanc de Blancs Brut Premier Cru är en blandning av Premier Cru-druvor från Vertus. Endast den bästa pressade druvjuicen används. Fourny vinifierar vin från ett 30-tal olika lägen var för sig, för att få en varierad mängd basviner. Första jäsningen sker delvis på små träfat innan de basvinerna blandas med äldre årgångar (40% av den totala blandningen) till olika ”cuvéer”. Därefter får vinerna ligga på sin jästfällning till våren därpå. Här skapas den speciella husstil som är mycket finessrik och elegant i karaktären. Därefter buteljeras de inför den andra jäsningen som enligt tradition sker på flaska som slutligen lagras i familjens källare minst 30 månader.

Klar guldgul färg. Medelstor doft med inslag av citrus och gröna äpplen. En torr, medelfyllig champagne med frisk syra och en livlig mousse. Toner av citrus, syrliga äpplen och stenfrukter. Vinet passar utmärkt som aperitif eller till lättare fiskrätter och skaldjur. Serveras väl kylt, 8-10°C.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (18 röster)
4
Skriv ut
Art. nr.
2739
Storlek
75 cl
Alkohol
12 %
Druva
Chardonnay
Land/Region
Champagne Frankrike
Passande mat
Aperitif Fisk Skaldjur
Smaktyp
Mousserande - Vitt
Typ
Mousserande vin
Producent
Vve Fourny & Fils

Fakta

  • Vinmakare Charles och Emmanuel Fourny
  • Vinstockar över 40 år gamla
  • Jordmån humusrik kalkjord så kallad, rendzina
  • Socker 5 gr/l

Om Fourny

Bröderna Fourny odlar vin i ett 40-tal olika premier cru-lägen i och utanför Vertus. Det ger dem möjligheter att utveckla många olika basviner till sin slutliga champagne. Vinernas ålder är i genomsnitt över 40 år, vilket är en betydande tillgång. Fournys viner växer i hög grad på vinstockar som en gång ympades av brödernas farfar Albert Fourny. Då valdes endast de bästa och mest livskraftiga plantorna ut, vilket i hög grad påverkar druvorna de utvecklar idag. Odlingarna hos Fourny sker enligt ekologiska principer. Ingen annan näring en kompost plöjs ner jorden och vissa vingårdar skyddas genom att täckas över med gräs. Bröderna Fourny påskyndar inga processer utan agerar enligt naturens villkor. Vinet får den tid det behöver. De låter musten vila i mer än sex månader på sin fällning efter den första jäsningen. Den långa pausen gör att vinet utvecklar så mycket komplexitet att ingen, eller bara mycket liten, sockertillsats blir nödvändig inför den andra jäsningen på flaska. Malolaktisk jäsning och ekfatslagring är också sådant som bidrar till komplexiteten i Fournys champagner.

Fakta

Tips: se på etiketten på baksidan av flaskan när just den är degorgerad.

Sedan augusti 2020 är gården certifierad som « HIGH ENVIRONMENTAL VALUE » LEVEL 3.

Cuvée: 3 sammanhängande årgångar, varav 20% "reserve wine"
Vinifikation: första pressningen används endast, ligger 7 månader på fällningen med minimal användning av svavel.
Lagring: sker på småekfat och sedan på flaskan i minst 30 månader

Veuve Fourny & Fils – förstklassig Champagne från en liten familj

Vertus är en by och en premier cru i södra delen av berömda Côte des Blancs-sluttningen i Champagne. Här finns Veuve Fourny & Fils, en liten vinodlarfamilj med ett enastående gott rykte.

Familjen Fourny har odlat viner i Vertus sedan 1856. I dag drivs familjeföretaget av två bröder i den femte generationen, Charles-Henry och Emmanuel Fourny. Verksamheten kännetecknas av passion, noggrannhet samt respekt för jorden och arvet de ska föra vidare.

Jordmånen

Med sina 500 hektar är Vertus en av de största och högst rankade av champagnes premier cru. Särskilt känt är Vertus för sin torra och kalkrika jord. Till skillnad från andra byar i Côte des Blancs, (”den vita kusten”), odlas inte bara chardonnay utan också pinot noir. Jordmånen ovanligt kalkrik och har endast ett litet inslag av lera, vilket ger eleganta, friska viner med rikliga mineraler. På vissa håll är jorden så kalkrik att stora sjok av ren kalk går i dagen. Sådana förutsättningar är särskilt gynnsamma för att utveckla torra mineralrika viner.

Geografin

Familjen Fournys odlingar sluttar mot öster, söder och sydost. Det gör att druvorna får mycket sol och mognar maximalt. Kronjuvelen bland Fournys vingårdar är den mycket lilla – 0,29 hektar, mindre än en halv fotbollsplan ­– muromgärdade Clos Faubourg Notre-Dame. Namnet Notre Dame kommer från ett gammalt kloster som en gång fanns på platsen. Vingården har tillhört familjen Fourny sedan 1930 och är familjens äldsta med mer än 60 år gamla vinstockar. Druvorna från Clos Faubourg Notre-Dame skördas försiktigt för hand och vinifieras med största tänkbara omsorg. Den färdiga champagnen mognar sedan i familjens källare under minst nio år. Det är dock endast champagne från år när förhållandena varit absolut perfekta, som kommer i fråga för en vintagebuteljering från Clos Faubourg Notre-Dame.

Bröderna Fourny odlar vin i ett 40-tal olika premier cru-lägen i och utanför Vertus. Det ger dem möjligheter att utveckla många olika basviner till sin slutliga champagne. Vinernas ålder är i genomsnitt över 40 år, vilket är en betydande tillgång. Fournys viner växer i hög grad på vinstockar som en gång ympades av brödernas farfar Albert Fourny. Då valdes endast de bästa och mest livskraftiga plantorna ut, vilket i hög grad påverkar druvorna de utvecklar idag. Odlingarna hos Fourny sker enligt ekologiska principer. Ingen annan näring en kompost plöjs ner jorden och vissa vingårdar skyddas genom att täckas över med gräs. Bröderna Fourny påskyndar inga processer utan agerar enligt naturens villkor. Vinet får den tid det behöver. De låter musten vila i mer än sex månader på sin fällning efter den första jäsningen. Den långa pausen gör att vinet utvecklar så mycket komplexitet att ingen, eller bara mycket liten, sockertillsats blir nödvändig inför den andra jäsningen på flaska. Malolaktisk jäsning och ekfatslagring är också sådant som bidrar till komplexiteten i Fournys champagner.

I Fournys källare ligger champagnen länge på flaska. Två och ett halvt år för Brut, fem år för vintageårgångarna och nio år för Clos Faubourg Notre-Dame. Fournys husstil är typisk för Côte des Blancs: kraftfull och pärlande mousse, mycket aromatisk, torr fruktighet i en mineralrik, ren, torr och frisk premier cru champagne.

Vill du läsa mer om hur man gör mousserande vin? Läs här.

Inspiration