Vve Fourny Cuvée du ”Clos Faubourg Notre-Dame” Brut 2013

Vve Fourny Cuvée du "Clos Faubourg Notre-Dame” Brut 2009

Vve Fourny Cuvée du ”Clos Faubourg Notre-Dame” Brut 2013

Ny årgång kommer 1 dec. Av denna årgång får vi 60 flaskor till Sverige.

Druvorna till Fourny Cuvée du "Clos Faubourg Notre-Dame” Brut skördas från gårdens äldsta plantering i hjärtat av egendomen, från 60 år gamla vinrankor. Monopolet har tillhört familjen sedan 1930 och är endast 0,29 hektar.  Tidigare ingick dessa druvor i de övriga årgångsvinerna, men sedan tidigt 1990-tal bestämde man sig för att göra en årgångschampagne från endast denna lilla vingård med det perfekta mikroklimatet. Druvorna odlas ekologiskt och skördas för hand. Endast den bästa pressade druvjuicen används. Första jäsningen har skett på små träfat. Därefter buteljeras de inför den andra jäsningen som enligt tradition sker på flaska som slutligen lagras på jästfällningen i familjens källare minst 9 år. Detta vin produceras endast vid utvalda årgångar då förhållandena har varit perfekta.

En torr, medelfyllig champagne med påtaglig syra samt en mjuk och krämig mousse. En koncentrerad smak av citrus, aprikos, honung och rostat bröd.

Sötma
5%
Fyllighet
66%
Friskhet
80%

Passar till

Betyg (6 röster)
4.5
Skriv ut
Art. nr.
58616
Storlek
75 cl
Alkohol
12 %
Druva
Chardonnay
Land/Region
Champagne Frankrike
Passande mat
Aperitif Fågel Fisk Skaldjur
Smaktyp
Mousserande - Vitt
Typ
Mousserande vin
Producent
Vve Fourny & Fils

Fakta

  • Vinmakare Charles och Emmanuel Fourny
  • Vinstockar över 60 år gamla
  • Jordmån humusrik kalkjord så kallad, rendzina
  • Socker 2,7 gr/l

Om Fourny

Bröderna Fourny odlar vin i ett 40-tal olika premier cru-lägen i och utanför Vertus. Det ger dem möjligheter att utveckla många olika basviner till sin slutliga champagne. Vinernas ålder är i genomsnitt över 40 år, vilket är en betydande tillgång. Fournys viner växer i hög grad på vinstockar som en gång ympades av brödernas farfar Albert Fourny. Då valdes endast de bästa och mest livskraftiga plantorna ut, vilket i hög grad påverkar druvorna de utvecklar idag. Odlingarna hos Fourny sker enligt ekologiska principer. Ingen annan näring en kompost plöjs ner jorden och vissa vingårdar skyddas genom att täckas över med gräs. Bröderna Fourny påskyndar inga processer utan agerar enligt naturens villkor. Vinet får den tid det behöver. De låter musten vila i mer än sex månader på sin fällning efter den första jäsningen. Den långa pausen gör att vinet utvecklar så mycket komplexitet att ingen, eller bara mycket liten, sockertillsats blir nödvändig inför den andra jäsningen på flaska. Malolaktisk jäsning och ekfatslagring är också sådant som bidrar till komplexiteten i Fournys champagner.

I Fournys källare ligger champagnen länge på flaska. Två och ett halvt år för Brut, fem år för vintageårgångarna och nio år för Clos Faubourg Notre-Dame. Fournys husstil är typisk för Côte des Blancs: kraftfull och pärlande mousse, mycket aromatisk, torr fruktighet i en mineralrik, ren, torr och frisk premier cru champagne.

Fakta

Sedan augusti 2020 är gården certifierad som « HIGH ENVIRONMENTAL VALUE » LEVEL 3.

Vinifikation: första pressningen används endast, ligger 7 månader på fällningen med minimal användning av svavel.
Lagring: sker på småekfat och sedan på flaskan i över 108 månader

Veuve Fourny & Fils – förstklassig Champagne från en liten familj

Vertus är en by och en premier cru i södra delen av berömda Côte des Blancs-sluttningen i Champagne. Här finns Veuve Fourny & Fils, en liten vinodlarfamilj med ett enastående gott rykte.

Familjen Fourny har odlat viner i Vertus sedan 1856. I dag drivs familjeföretaget av två bröder i den femte generationen, Charles-Henry och Emmanuel Fourny. Verksamheten kännetecknas av passion, noggrannhet samt respekt för jorden och arvet de ska föra vidare.

Jordmånen

Med sina 500 hektar är Vertus en av de största och högst rankade av champagnes premier cru. Särskilt känt är Vertus för sin torra och kalkrika jord. Till skillnad från andra byar i Côte des Blancs, (”den vita kusten”), odlas inte bara chardonnay utan också pinot noir. Jordmånen ovanligt kalkrik och har endast ett litet inslag av lera, vilket ger eleganta, friska viner med rikliga mineraler. På vissa håll är jorden så kalkrik att stora sjok av ren kalk går i dagen. Sådana förutsättningar är särskilt gynnsamma för att utveckla torra mineralrika viner.

Geografin

Familjen Fournys odlingar sluttar mot öster, söder och sydost. Det gör att druvorna får mycket sol och mognar maximalt. Kronjuvelen bland Fournys vingårdar är den mycket lilla – 0,29 hektar, mindre än en halv fotbollsplan ­– muromgärdade Clos Faubourg Notre-Dame. Namnet Notre Dame kommer från ett gammalt kloster som en gång fanns på platsen. Vingården har tillhört familjen Fourny sedan 1930 och är familjens äldsta med mer än 60 år gamla vinstockar. Druvorna från Clos Faubourg Notre-Dame skördas försiktigt för hand och vinifieras med största tänkbara omsorg. Den färdiga champagnen mognar sedan i familjens källare under minst nio år. Det är dock endast champagne från år när förhållandena varit absolut perfekta, som kommer i fråga för en vintagebuteljering från Clos Faubourg Notre-Dame.

Bröderna Fourny odlar vin i ett 40-tal olika premier cru-lägen i och utanför Vertus. Det ger dem möjligheter att utveckla många olika basviner till sin slutliga champagne. Vinernas ålder är i genomsnitt över 40 år, vilket är en betydande tillgång. Fournys viner växer i hög grad på vinstockar som en gång ympades av brödernas farfar Albert Fourny. Då valdes endast de bästa och mest livskraftiga plantorna ut, vilket i hög grad påverkar druvorna de utvecklar idag. Odlingarna hos Fourny sker enligt ekologiska principer. Ingen annan näring en kompost plöjs ner jorden och vissa vingårdar skyddas genom att täckas över med gräs. Bröderna Fourny påskyndar inga processer utan agerar enligt naturens villkor. Vinet får den tid det behöver. De låter musten vila i mer än sex månader på sin fällning efter den första jäsningen. Den långa pausen gör att vinet utvecklar så mycket komplexitet att ingen, eller bara mycket liten, sockertillsats blir nödvändig inför den andra jäsningen på flaska. Malolaktisk jäsning och ekfatslagring är också sådant som bidrar till komplexiteten i Fournys champagner.

I Fournys källare ligger champagnen länge på flaska. Två och ett halvt år för Brut, fem år för vintageårgångarna och nio år för Clos Faubourg Notre-Dame. Fournys husstil är typisk för Côte des Blancs: kraftfull och pärlande mousse, mycket aromatisk, torr fruktighet i en mineralrik, ren, torr och frisk premier cru champagne.

Vill du läsa mer om hur man gör mousserande vin? Läs här.

Inspiration