Smaknot
Charles de Cazanoves Vieille France Blanc de Blanc har en angenäm doft av frukt och nötter. Smaken är frisk och lätt syrlig med gröna äpplen, rostat bröd, mandel, brynt smör och citrus. Där finns också fransk nougat, tydliga mineraler och en lätt och behaglig syra. Moussen är livlig och pärlande. I eftersmaken kommer exotiska frukter, persika, kivi och melon.
Vieille France Blanc de Blanc är en väl utvecklad champagne som passar utmärkt att servera genom en hel måltid från aperitif till avec. Inget annat vin kan som champagne få maten att rätta sig efter drycken. Till lättare rätter av fisk och skaldjur är champagne närmast oslagbart, men passar också bra till mycket annat. Prova Vieille France Blanc de Blanc till ljust kött, som kalv och kyckling. Det är också en mycket elegant drink att servera när gästerna kommer, eller egentligen precis när som helst. Champagne dricks med fördel i höga glas där moussen hålls lite instängd. Vieille France bör serveras väl kyld, runt tio grader. Vieille France Blanc de Blanc är färdig att dricka, men utvecklas under lagring i många år.
Gott att veta
Blanc de Blanc betyder ”vit av vita” och betecknar att champagnen är gjord av 100 procent chardonnay. Champagnetillverkningen är omgärdad av en mängd regler där olika lagar styr alltifrån tillåtna druvor, jäsningstider och lagring, ända till hur etiketterna ska se ut. Champagne görs av tre druvor, chardonnay, pinot noir och pinot meunier. En rad andra druvsorter, som pinot blanc, pinot gris, med flera, är tillåtna, men dessa odlas i mycket liten utsträckning och svarar endast för någon enstaka procent av champagneproduktionen.
Chardonnay
Chardonnay är världens mest odlade gröna druva. Få andra druvor rättar sig så välvilligt efter vinmakarens intentioner. Chardonnay är en tacksam kameleont och ger goda skördar i både varma och kalla klimat. Druvan anpassar sig också efter jordmåner och utvecklar vitt skilda viner beroende på var den odlas och vad vinmakaren strävar efter. Chardonnay används till några av världens mest exklusiva vita viner men också till enkla och okomplicerade bordsviner. Mångsidigheten är enastående.
Chardonnay är den minst odlade av de tre champagnedruvorna, men blanc de blancs är mycket ryktbara eftersom denna typ av champagne har en så stor lagringspotential. Chardonnay används ofta till de mest exklusiva champagnerna. Chardonnay ger champagner med mycket frisk och krispig karaktär och är den druva som bäst fångar upp mineraliten i jordmånen runt Reims.
Kommentarer