Champagne Vieille France Blanc de Noir Brut

Champagne Vieille France Blanc de Noir Brut

Nyhet
en flaska champagne vielle france

Champagne Vieille France Blanc de Noir Brut

Köp via systembolaget ?
481   SEK
Gå till på Systembolagets hemsida

Vieille France är en fullmogen och anspråksfull champagne i en plånboksvänlig prisklass. Denna långlagrade champagne har legat 6,5 år på sin jästfällning och kräver sitt tillfälle. Den är perfekt till nyårsfestens skaldjur eller många lättare förrätter. Som välkomstbubbel är den elegant och inbjudande och den livliga moussen lovar en smakfull kväll med godsaker av alla slag. Champagnen är färdig att dricka men utvecklas under lagring i många år. Flaskan ska förvaras liggande och ställas in i kylen några timmar innan grimman lyfts av. Servera i höga glas vid omkring 10 grader.

Vieille France är en mogen och balanserad champagne med en brödig och lätt blommig doft. Smaken är fruktig med äpplen, lätt fläder, mandel och färska örter. Där finns också en tydlig ton av rostat bröd och hasselnötter. Eftersmaken är nötig med mogna äpplen, apelsinskal, fransk nougat och torkade aprikoser.

Passar till

Betyg (5 röster)
4
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
2054
Storlek
75 cl
Alkohol
12 %
Druva
Pinot Noir
Land/Region
Champagne Frankrike
Passande mat
Aperitif Skaldjur
Smaktyp
Mousserande - Vitt
Typ
Mousserande vin
Övrigt
Nyheter
Producent
Champagne Vieille France

Gott att veta

Champagne är ett distrikt som omgärdas av ett strikt regelverk. Ett 30-tal lagar styr allt från plantering till etikettering. Det hårda lagkraven har bidragit till att bygga skyddsmurar kring distriktet. I hög grad har lagarna inneburit att champagne, som är världens mest kopierade vin, lyckats behålla sin särart. Även om man tillverkar mousserande vin på exakt samma sätt i andra delar av världen så är det bara i Champagne som vinet utvecklas på ett lika strålande sätt. Druvorna till Charles de Cazanoves Vieille France kommer från 35 byar i Montagne de Reims, som är en av de fem underregionerna i Champagne.

VAD ÄR EN Blanc de Noir

Egentligen är det bara tre druvor som odlas i Champagne, chardonnay, pinot meunier och pinot noir. En rad andra druvsorter är tillåtna men har mycket begränsad betydelse. Champagne görs oftast på blandningar av de tre druvorna. Att en champagne är ett endruvsvin är mer sällsynt. Charles de Cazanoves Vieille France är en blanc de noir. Det betyder egentligen ”vit av svarta” och betecknar att den ingående druvsorten endast är pinot noir.

MER OM DRUVAN Pinot noir

Pinot noir är en mycket trendig druva. Pinot noir är en urdruva som har givit upphov till ett par tusen kloner, varav storheter som pinot gris, chardonnay och pinot blanc är några. Som överhuvud i familjen Pinot anses den ge några av de bästa röda vinerna i världen, som exempelvis Bourgognevinerna från Romanée-Conti. Att göra vita viner på pinot noir är ovanligt och förekommer i större omfattning nästan bara i Champagne. Vitt vin kan göras av alla blå druvor under förutsättningen att musten inte får skalkontakt. Färgämnena sitter i skalen.

Kort om VIELLE FRANCE

Vieille France kombinerar arv, historia och nytänkande med familj och passion. Genom åren har varumärket kännetecknats en unik expertis som omsorgsfullt har förts vidare genom generationerna. Vieille France föddes 1860 i Avize i Côte des Blancs då Léon Lebrun grundade sitt champagnehus. Några år senare bestämde sig hans son Albert för att skapa en exceptionell cuvèe genom att blanda viner från Grands Crus med de mest prestigefyllda terroirerna. Albert Lebruns ättlingar George och François kom att förvalta Vieille France under 135 år, fram till 1963 då godset började förfalla och varumärket föll i glömska.

 

Kommentarer

Vieille France betyder ”gamla Frankrike” och det är minst sagt ett passande namn på ett av de av de mer anrika champagnehusen. Vieille France rötter går tillbaka till 1860-talet då Léon Lebrun beslutade sig för att börja tillverka champagne i Avize i Côte des Blancs. Platsen och byn skulle senare bli klassad som Grand Cru. Arvet, historien och familjen blev bärande grundpelare för Vieille France, liksom innovation och nytänkande. En tidig tanke var att skapa en exceptionell champagne genom att blanda viner från de mest prestigefyllda terroirerna. Léon Lebrun son och sonson, George och François Lebrun kom att föra arvet vidare och utveckla verksamheten under parollen ”savoir-faire” som en hyllning till arvet och expertisen.

Vieille France kom att utvecklas under familjen Lebruns ägo i135 år. Men 1963 började förfalla och varumärket föll mer och mer i glömska. Det skulle dröja 40 år innan familjen Rapeneau förvärvade Vieille France med ambitionen att återställa dess betydelse och restaurera odlingar med respekt för vinrankorna och dess terroir.

Rapeneau

Vieille France är ett av de sista stora  champagnemärkena som fortfarande är familjeägt. Familjen Rapeneau producerar flera märken och har reserverade odlingar på över 200 hektar i fler än 60 byar. Verksamheten utgår från ”champagnehuvudstaden” Reims. Familjen Rapeneau är också ägare till flera egendomar i Champagne bland annat GH Martel Champagne house

Ansvarig vinmakare är Christophe Rapeneau. Han är fjärde generationens vinproducent i familjen, och ett av de stora namnen i Champagne. 2017 utsågs han till ”Winemaker of the Year” och är bland annat invald i ”Champagne Hall of Fame”. Vieille France slår vakt om ursprungstanken och tillverkas av druvor från de allra bästa lägena. 35 av totalt 64 odlingslägen är reserverade för Vieille France. Samtliga odlingar är certifierade enligt ”Haute Valeur Environemental”, som är en långtgående ekologisk certifiering som kontrolleras av det franska jordbruksverket. För att understryka det ursprungliga buteljeras Vieille France i en så kallad ”äppelflaska” som var vanlig på 1800-talet.

Inspiration