Cinzano
Det är väl knappast troligt att bröderna Cinzano visste att de skrev historia när de experimenterade med att krydda vin i sin kryddbod i Turin 1757. Hade de vetat de en dag skulle tjusa en hel värld och förtrolla storheter som Caruso, Casanova, påvar och prinsar hade de nog satt saffranet i halsen. I dag är dryckerna som bär deras namn några av världens mest omtyckta. Inte minst Cinzano Prosecco. Cinzano var 1912 den första produkt som marknadsfördes med en neonskylt i Paris.
Cinzano Prosecco är en lyxig italienare som trots en mycket angenäm prisklass skänker flärd och elegans åt vilken bjudning som helst. Prosecco är champagne på italienska. När prosecco är som allra bäst både utmanar och överträffar den många av världens mousserande viner. I dag finns inte en enda italiensk restaurang med ambitioner från Los Angeles till Tokyo som inte har vinkylarna fulla av prosecco av allra bästa märke. Prosecco har blivit en modernare lite rockigare variant av mousserande vin. Om champagne är den mondäna franska adelsmannen så är prosecco den trendiga barkillen i Milano.
Prosecco
Prosecco får bara produceras inom ett begränsat område i Veneto i norra Italien, närmare bestämt mellan de små städerna Conegliano och Valdobbiadene norr om Treviso. En mindre del av detta område har tilldelats den allra förnämsta italienska klassifikationen DOCG. Prosecco måste bestå av minst 85 procent glera, som är den druvsort som traditionellt använts till prosecco och som fram till 2009 förvirrande nog hade samma namn som vinet.
- Prosecco tillverkas i två varianter, den svagt mousserande frizzante och den mer kraftigt bubblande spumante.
- Prosecco är basen i italienarnas favoritdrink Spritz.
Vinet
- Druvsort: 100% Glera
- Prosecco görs enligt den så kallade charmantmetoden där vinet får jäsa på ståltank, efter jäsningen lagras det ytterligare upp till två år.