Cinzano Prosecco Gran Cuvée

Cinzano Prosecco Gran Cuvée

Cinzano Prosecco Gran Cuvée

Cinzano Prosecco Gran Cuvée är en prosecco med stark karaktär. Doften är friskt äpplig, med inslag av citrus och mandel. Smaken torr, mycket fräsch med toner av äpple, persika, päron och citrus. I eftersmaken finns en tydlig brödighet och moussen lätt och pärlande.

Vinet är elegant med en finstämd fruktighet och mousse som ger en festlig och lyxig känsla. Prosecco är en ”allemansdryck” som kan drickas som champagne, till det mesta från välkomstskål till dessert. Vinet är även en viktig bas i många vindrinkar bland annat är Cinzano Prosecco själva livsnerven i den världsberömda italienska spritzen.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
77248
Storlek
75 cl
Alkohol
11 %
Druva
Glera
Land/Region
Italien
Passande mat
Aperitif
Smaktyp
Mousserande - Vitt
Typ
Mousserande vin
Producent
Cinzano

Cinzano

Det är väl knappast troligt att bröderna Cinzano visste att de skrev historia när de experimenterade med att krydda vin i sin kryddbod i Turin 1757. Hade de vetat de en dag skulle tjusa en hel värld och förtrolla storheter som Caruso, Casanova, påvar och prinsar hade de nog satt saffranet i halsen. I dag är dryckerna som bär deras namn några av världens mest omtyckta. Inte minst Cinzano Prosecco. Cinzano var 1912 den första produkt som marknadsfördes med en neonskylt i Paris.

Cinzano Prosecco är en lyxig italienare som trots en mycket angenäm prisklass skänker flärd och elegans åt vilken bjudning som helst. Prosecco är champagne på italienska. När prosecco är som allra bäst både utmanar och överträffar den många av världens mousserande viner. I dag finns inte en enda italiensk restaurang med ambitioner från Los Angeles till Tokyo som inte har vinkylarna fulla av prosecco av allra bästa märke. Prosecco har blivit en modernare lite rockigare variant av mousserande vin. Om champagne är den mondäna franska adelsmannen så är prosecco den trendiga barkillen i Milano.

Prosecco

Prosecco får bara produceras inom ett begränsat område i Veneto i norra Italien, närmare bestämt mellan de små städerna Conegliano och Valdobbiadene norr om Treviso. En mindre del av detta område har tilldelats den allra förnämsta italienska klassifikationen DOCG. Prosecco måste bestå av minst 85 procent glera, som är den druvsort som traditionellt använts till prosecco och som fram till 2009 förvirrande nog hade samma namn som vinet.

  • Prosecco tillverkas i två varianter, den svagt mousserande frizzante och den mer kraftigt bubblande spumante.
  • Prosecco är basen i italienarnas favoritdrink Spritz.

Vinet

  • Druvsort: 100% Glera
  • Prosecco görs enligt den så kallade charmantmetoden där vinet får jäsa på ståltank, efter jäsningen lagras det ytterligare upp till två år.

Producent Cinzano

Cinzano grundades redan 1757 av bröderna Giovanni och Carlo Cinzano. Till en början specialiserade man sig på vin, kryddat med lokala kryddor. 1840 producerade Cinzano Italiens första mousserande vin. 1851 dracks Cinzanos viner, och nu även deras Vermouth, i såväl Sydafrika som Sydamerika. Resten är, som man brukar säga, historia.

Cinzano är en global italiensk ikon som drivs från bergen i Piemonte. Varje droppe Cinzano vermouth och mousserande vin infuseras med nästan tre århundraden av beslutsamhet och viljestyrka för att uppnå det bästa inom kvalitet och smak. 1999 förvärvade Gruppo Campari varumärket som efter mer än 240 år fortsätter att representera italiensk spetskompetens runt om i världen. Avsikten är att återuppliva och ge ett nytt liv till ett historiskt varumärke vars portfölj innehåller italienska mousserande viner som åtföljer gemytliga stunder, liksom vermouth, för aperitivo och cocktails.

Cinzano vermouth tillverkas av ett hemligt recept av kryddor och örter får macerera tillsammans med utvalda viner och alkohol. Den viktigaste örten är malört. Ordet vermouth kommer även från tyskans wermut som ordagrant betyder just malört. Vermouth är ett kryddat starkvin, smaken är torr eller söt och domineras av malört. Vit vermouth finns både som torr och söt medan den röda och roséfärgade alltid är söt. Vid framställningen av vermouth använder man sig av ett enkelt, torrt vitt vin som smaksätts med riktiga örter eller med koncentrat. Blandningen sötas och spritas upp med druvdestillat så att alkoholhalten hamnar på 15–20 volymprocent. Det är vanligast att buteljera direkt efter filtrering och pastörisering.

Vermouth dricks ofta som aperitif innan maten, antingen ren med is eller blandad med sodavatten. Vermouth är också en vanlig ingrediens i drinkar som Dry Martini, Americano och Negroni.

  • Traditionen att smaksätta vin med örter går tillbaka till antiken. På 1500-talet började malörtskryddat vin bli populärt i norra delarna av Italien.
  • I slutet av 1700-talet påbörjades storskalig produktion i regionen Piemonte. Vermouth spreds därefter till Frankrike och resten av världen.
  • Populariteten var som störst i mitten av 1900-talet.

Produkter från Cinzano

Inspiration