Danza Sparkling Albariño

en flaska bubbel danza

Danza Sparkling Albariño

Danza är något så unikt som en mousserande Rias Baixas på 100% albariño, gjort med andra jäsningen på flaska. Druvorna är skördade en vecka före den normala skörden, för att hålla syran uppe och få en något lägre sockerhalt i druvorna. Första jäsningen var på ståltank, och andra jäsningen enligt den klassiska metoden med lagring på jästfällningen i 21 månader.

Ljus, gul färg. Stor, frisk doft med inslag av citrus och med lätt brödighet. Smaken är helt torr med krispig syra, elegant mousse, örtig ton och inslag av persika och bergamott.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (1 röst)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
59143
Storlek
75 cl
Alkohol
12 %
Druva
Albariño
Land/Region
Spanien
Passande mat
Aperitif Fisk Soppa
Smaktyp
Mousserande - Vitt
Typ
Mousserande vin
Producent
Adegas Galegas

Fakta

  • Druvor 100% albariño
  • Vinstockar 15 - 35 år gamla
  • Jordmån alluvial med inslag av granit
  • Totalsyra 6,9 gr/l
  • Socker 9 gr/l

Området

Rias Baixas ligger i södra delen av Galicien, just norr om gränsen till Portugal. Längs sluttningarna av de långa fjordarna (rias på spanska) breder vingårdarna ut sig, vilket gör att odlingen blir mycket präglad av det atlantiska klimatet. Gängse är att odla rankorna i höga pergolor, för att låta vinden torka upp vingårdarna i det fuktiga klimatet. Rias Baixas har en lång historia av vinodling, men fick ursprungsstatus som DO Rias Baixas först 1988. Jordmånen är mycket varierad, domineras av alluviala jordar men med mycket inslag av granit och skiffer, och vissa vingårdar är mycket steniga.

Druvan

Det är i dag klarlagt att albariño har sitt ursprung i Galicien och norra Portugal (där den stavas alvarinho). Albariño är väl anpassad till ett fuktigt, atlantiskt klimat, där dess tjocka skal gör den tålig mot röta och mjöldagg. Gamla legender om att albariño skulle vara släkt med riesling och ha tagits till området av munkar på medeltiden har tyvärr visat sig vara just, legender. Den delar dock egenskaper med sin påstådda släkting – frisk syra och aromer av citrus och persika.

Kommentarer

Adegas Galegas startades 1995, och är ett modernt vineri, som med kontinuerliga investeringar i forskning, innovation och begåvade medarbetare, har utmärkt sig för att göra viner av hög kvalitet redan från starten. Vineriet ligger i Meder (Pontevedra) i DO Rias Baixas.

Efter att ha gjort sig ett namn som producent av albariño-viner av högsta klass och blivit ett av de mest omtalade boutique-vinerierna i Spanien, köptes Adegas Galegas 2012 upp av en grupp väletablerade galiciska vinodlare. Med detta tillskott av kapital, erfarenhet och kunskap kunde Adegas Galegas fortsätta att utveckla vinmakningen och skötseln av sina historiska vingårdar.

Strax efter att de nya ägarna kom in anställdes Asunción Carballo, en av Spaniens högst rankade vinmakare. Under de fyra åren hon var ansvarig för produktionen lades en solid grund för det Adegas Galegas är kända för än i dag – viner med tydlig karaktär av ursprunget och druvsorten, gjorda med all hjälp den senaste tekniken kan erbjuda.

Under den nya ledningen har Adegas Galegas utvidgat sin produktion utanför Rias Baixas, och man gör vin även i DO Monterrei och DO Valdeorras i Galicien, och sedan några år även i DO Bierzo, just över gränsen till Castilla y Leon.

Produkter från Adegas Galegas

Inspiration