Vve Fourny Rosé Brut Premier Cru Vertus

Vve Fourny Rosé Brut Premier Cru Vertus

Vve Fourny Rosé Brut Premier Cru Vertus

Rosé Brut Premier Cru Vertus är ett vin som i allra högsta grad inbjuder till flärd och livsnjutning. Det är ett vin för såväl långklänning som pyjamas. Det kan drickas som apertif eller som en optimal välkomstskål på en bättre middag. Passar också att gå vidare med till förrätter som fisk, skaldjur och lyxig gåslever. Bör serveras runt tio grader och kan lagras några år.

Rosé Brut Premier Cru Vertus har en vacker laxrosa färg med små livliga bubblor. Den finstämda doften har inslag av smultron och björnbär och en lätt citrus. Smaken är torr, brödig, med toner av jordgubbar och mogna körsbär.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (3 röster)
5
Skriv ut
Art. nr.
77510
Storlek
75 cl
Alkohol
12 %
Druva
Chardonnay Pinot Noir
Land/Region
Champagne Frankrike
Passande mat
Aperitif Fågel Fisk Skaldjur
Smaktyp
Mousserande - Rosé
Typ
Mousserande vin
Producent
Vve Fourny & Fils

Fakta

  • Vinmakare Charles och Emmanuel Fourny
  • Cuvée 3 sammanhängande årgångar, pinot noir blanc, pinot noir rouge och chardonnay blanc, varav 30% ”reserve wine”
  • Vinstockar över 40 år gamla
  • Jordmån humusrik kalkjord så kallad, rendzina
  • Socker 5 gr/l

Champagne

Champagne är kungsdrycken utan jämförelse i världen. Ingen annan dryck har så ädel klang och kan bära upp lika gnistrande glas av renaste kristall. Veuve Fourny & Fils är en av de mest klangfulla producenterna, så anspråksfull att deras champagne fick kröna Nobelfesten 2012.

Det mest flärdfulla som finns är rosa champagne, de små pärlande bubblorna och den förförande färgen kan få vilken konnässör och livsnjutare som helst att ge efter. Det går helt enkelt inte att dricka något mer sensuellt än rosa champagne. Från att ha varit en ganska marginaliserad del av champagneproduktionen har efterfrågan på rosa bubblor ökat markant. Numera tillverkar även de mest strikta producenterna roséchampagne och försäljningen ökar för varje år. Lär dig mer om dristriktet Champagne i vår vinskola.

Tillverkning

Tillverkningen av traditionell champagne och roséchampagne skiljer sig bara på en enda punkt – färgen. Man tillför en andel rödvindsdruvor i bladningen, antingen genom att man helt enkelt blandar röda och vita viner, vilket är tillåtet inför andra jäsningen i Champagne, men inte i andra franska distrikt. Eller att man låter druvor och druvskal i musten macerera, dvs ligga kvar i saften för att avge färg. Smakmässigt skiljer oftast inget eller väldigt lite från det vita vin som champagnen ursprungligen kommer ifrån.

Vinet

Rosé Brut Premier Cru Vertus är en champagne som kommer från den premier Cru-betäcknade byn Vertus i Cote de Blanc. I blandningen ingår ekologiskt odlade chardonnay- och pinot noir-druvor som plockas för hand och får macerera länge. Endast saften från den första pressningen kommer till användning. Första jäsningen sker på små ekfat i sju månader där jästfällningen och bottensatsen är med, innan vinet får en andra jäsning och lagras på flaska i minst två år.

Fourny

I dag odlar femte generationen Fourny vin i ett 30-tal olika lägen i och utanför Vertus. Det ger dem möjligheter att ta fram ett flertal basviner som var för sig används som ingredienser i den slutliga champagnen. Läget ger Fourny den unika möjligheten att odla både pinot noir och chardonnay. Det familjeägda företaget drivs sedan drygt 20 år av bröderna Charles-Henry och Emmanuel Fourny. Familjen har odlat vin sedan mitten av 1800-talet, men den första flaskan champagne såldes så sent som 1957. Fourny odlar vin på ett stort antal vingårdar i Vertus, mest berömd är släktjuvelen ”Faubourg Notre-Dame” en muromgärdad vingård, som i champagne kallas Le Clos. Namnet Notre Dame kommer från ett gammalt kloster som en gång låg på platsen. Jormånen i Vertus är ovanligt kalkrik, stora sjok av ren kalk förekommer rikligt, och är särskilt gynnsam för att utveckla torra viner med hög syra.

Fakta

Tips: se på etiketten på baksidan av flaskan när just den är degorgerad.

Sedan augusti 2020 är gården certifierad som « HIGH ENVIRONMENTAL VALUE » LEVEL 3.

Vinifikation: första pressningen används endast, ligger 7 månader på fällningen med minimal användning av svavel.
Lagring: sker på småekfat och sedan på flaskan i minst 30 månader

Veuve Fourny & Fils – förstklassig Champagne från en liten familj

Vertus är en by och en premier cru i södra delen av berömda Côte des Blancs-sluttningen i Champagne. Här finns Veuve Fourny & Fils, en liten vinodlarfamilj med ett enastående gott rykte.

Familjen Fourny har odlat viner i Vertus sedan 1856. I dag drivs familjeföretaget av två bröder i den femte generationen, Charles-Henry och Emmanuel Fourny. Verksamheten kännetecknas av passion, noggrannhet samt respekt för jorden och arvet de ska föra vidare.

Jordmånen

Med sina 500 hektar är Vertus en av de största och högst rankade av champagnes premier cru. Särskilt känt är Vertus för sin torra och kalkrika jord. Till skillnad från andra byar i Côte des Blancs, (”den vita kusten”), odlas inte bara chardonnay utan också pinot noir. Jordmånen ovanligt kalkrik och har endast ett litet inslag av lera, vilket ger eleganta, friska viner med rikliga mineraler. På vissa håll är jorden så kalkrik att stora sjok av ren kalk går i dagen. Sådana förutsättningar är särskilt gynnsamma för att utveckla torra mineralrika viner.

Geografin

Familjen Fournys odlingar sluttar mot öster, söder och sydost. Det gör att druvorna får mycket sol och mognar maximalt. Kronjuvelen bland Fournys vingårdar är den mycket lilla – 0,29 hektar, mindre än en halv fotbollsplan ­– muromgärdade Clos Faubourg Notre-Dame. Namnet Notre Dame kommer från ett gammalt kloster som en gång fanns på platsen. Vingården har tillhört familjen Fourny sedan 1930 och är familjens äldsta med mer än 60 år gamla vinstockar. Druvorna från Clos Faubourg Notre-Dame skördas försiktigt för hand och vinifieras med största tänkbara omsorg. Den färdiga champagnen mognar sedan i familjens källare under minst nio år. Det är dock endast champagne från år när förhållandena varit absolut perfekta, som kommer i fråga för en vintagebuteljering från Clos Faubourg Notre-Dame.

Bröderna Fourny odlar vin i ett 40-tal olika premier cru-lägen i och utanför Vertus. Det ger dem möjligheter att utveckla många olika basviner till sin slutliga champagne. Vinernas ålder är i genomsnitt över 40 år, vilket är en betydande tillgång. Fournys viner växer i hög grad på vinstockar som en gång ympades av brödernas farfar Albert Fourny. Då valdes endast de bästa och mest livskraftiga plantorna ut, vilket i hög grad påverkar druvorna de utvecklar idag. Odlingarna hos Fourny sker enligt ekologiska principer. Ingen annan näring en kompost plöjs ner jorden och vissa vingårdar skyddas genom att täckas över med gräs. Bröderna Fourny påskyndar inga processer utan agerar enligt naturens villkor. Vinet får den tid det behöver. De låter musten vila i mer än sex månader på sin fällning efter den första jäsningen. Den långa pausen gör att vinet utvecklar så mycket komplexitet att ingen, eller bara mycket liten, sockertillsats blir nödvändig inför den andra jäsningen på flaska. Malolaktisk jäsning och ekfatslagring är också sådant som bidrar till komplexiteten i Fournys champagner.

I Fournys källare ligger champagnen länge på flaska. Två och ett halvt år för Brut, fem år för vintageårgångarna och nio år för Clos Faubourg Notre-Dame. Fournys husstil är typisk för Côte des Blancs: kraftfull och pärlande mousse, mycket aromatisk, torr fruktighet i en mineralrik, ren, torr och frisk premier cru champagne.

Vill du läsa mer om hur man gör mousserande vin? Läs här.

Inspiration