Fakta
- Vinmakare Charles och Emmanuel Fourny
- Cuvée 3 sammanhängande årgångar, pinot noir blanc, pinot noir rouge och chardonnay blanc, varav 30% ”reserve wine”
- Vinstockar över 40 år gamla
- Jordmån humusrik kalkjord så kallad, rendzina
- Socker 5 gr/l
Champagne
Champagne är kungsdrycken utan jämförelse i världen. Ingen annan dryck har så ädel klang och kan bära upp lika gnistrande glas av renaste kristall. Veuve Fourny & Fils är en av de mest klangfulla producenterna, så anspråksfull att deras champagne fick kröna Nobelfesten 2012.
Det mest flärdfulla som finns är rosa champagne, de små pärlande bubblorna och den förförande färgen kan få vilken konnässör och livsnjutare som helst att ge efter. Det går helt enkelt inte att dricka något mer sensuellt än rosa champagne. Från att ha varit en ganska marginaliserad del av champagneproduktionen har efterfrågan på rosa bubblor ökat markant. Numera tillverkar även de mest strikta producenterna roséchampagne och försäljningen ökar för varje år. Lär dig mer om dristriktet Champagne i vår vinskola.
Tillverkning
Tillverkningen av traditionell champagne och roséchampagne skiljer sig bara på en enda punkt – färgen. Man tillför en andel rödvindsdruvor i bladningen, antingen genom att man helt enkelt blandar röda och vita viner, vilket är tillåtet inför andra jäsningen i Champagne, men inte i andra franska distrikt. Eller att man låter druvor och druvskal i musten macerera, dvs ligga kvar i saften för att avge färg. Smakmässigt skiljer oftast inget eller väldigt lite från det vita vin som champagnen ursprungligen kommer ifrån.
Vinet
Rosé Brut Premier Cru Vertus är en champagne som kommer från den premier Cru-betäcknade byn Vertus i Cote de Blanc. I blandningen ingår ekologiskt odlade chardonnay- och pinot noir-druvor som plockas för hand och får macerera länge. Endast saften från den första pressningen kommer till användning. Första jäsningen sker på små ekfat i sju månader där jästfällningen och bottensatsen är med, innan vinet får en andra jäsning och lagras på flaska i minst två år.
Fourny
I dag odlar femte generationen Fourny vin i ett 30-tal olika lägen i och utanför Vertus. Det ger dem möjligheter att ta fram ett flertal basviner som var för sig används som ingredienser i den slutliga champagnen. Läget ger Fourny den unika möjligheten att odla både pinot noir och chardonnay. Det familjeägda företaget drivs sedan drygt 20 år av bröderna Charles-Henry och Emmanuel Fourny. Familjen har odlat vin sedan mitten av 1800-talet, men den första flaskan champagne såldes så sent som 1957. Fourny odlar vin på ett stort antal vingårdar i Vertus, mest berömd är släktjuvelen ”Faubourg Notre-Dame” en muromgärdad vingård, som i champagne kallas Le Clos. Namnet Notre Dame kommer från ett gammalt kloster som en gång låg på platsen. Jormånen i Vertus är ovanligt kalkrik, stora sjok av ren kalk förekommer rikligt, och är särskilt gynnsam för att utveckla torra viner med hög syra.
Fakta
Tips: se på etiketten på baksidan av flaskan när just den är degorgerad.
Vinifikation: första pressningen används endast, ligger 7 månader på fällningen med minimal användning av svavel.
Lagring: sker på småekfat och sedan på flaskan i minst 30 månader