Maschio Prosecco Biologico Extra Dry

Ekologisk
Maschio Prosecco Biologico Extra Dry

Maschio Prosecco Biologico Extra Dry

Prosecco Biologico Extra Dry är trots namnet en halvtorr Prosecco. Det har en halmgul färg med livlig mousse (spumante). Doften är fruktig och söt, där finns päronsplitt, mogna persikor och fläderblom. Smaken bjuder på kanderade frukter, mogna äpplen och en lätt citruston. Det är ett utmärkt sällskaps- och mingelvin, men också underbart gott till allt från en italiensk tallrik med ost och charkuterier till en fruktig avslutning på en lång middag. Det är ett vin som går förträffligt till fisk och skaldjur, ostron, musslor, havskräftor, men också till ljust kött som fågel och fläsk. Bör serveras väl kylt, 6 – 8 grader.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (1 röst)
5
Skriv ut
Art. nr.
70319
Storlek
75 cl
Alkohol
11 %
Druva
Glera
Land/Region
Italien
Passande mat
Aperitif Fågel Fisk Fläsk Skaldjur
Smaktyp
Mousserande - Vitt
Typ
Mousserande vin
Övrigt
Ekologiska viner
Producent
Maschio Dei Cavalieri

Familjen Maschio

brukar kallas ”The Dynasty of Distillers” och är en berömd grappafamilj i Italien. Under 1800-talet var familjen kringresande destillatörer som med primitiv destilleringsutrustning reste runt från gård till gård och erbjöd sig ta hand om druvresterna. Efter svåra år med fattigdom och landsflykt slog Antonio Maschio sig ned i Gaiarine norr om Venedig och grundade 1903 ett fast destilleri, vilket sedan gått i arv från far till son. 1973 invigde sonsonen Bonaventura Maschio ett hypermodernt vineri som komplement till familjens destilleri. Snabbt blev Maschio ett stort och aktat vinvarumärke. I dag är deras prosecco, chardonnay och pinot rosa marknadsledare i Italien och storsäljare i flera länder. Maschio dei cavalieri odlar inget eget vin utan förädlar vinet från utvalda odlare i Dolomiterna. I dag ansvarar Bonaventura Maschios son Italo för verksamheten tillsammans med sina barn Anna och Andrea.

Prosecco

Prosecco är något av det mest trendiga man kan dricka. Pa barer över hela världen bubblar champagnetrumpeterna med sprudlande spumante och frizzante och i vinbutikernas hyllor växer raderna av den ”italienska champagnen”. Lika stark är trenden kring ekologiska viner. Mer och mer medvetna konsumenter ställer krav på odling och processer. Cantine Maschios Prosecco Biologico förenar dessa trender i en högklassig Prosecco.

Prosecco är Italiens största DOC. Klassificeringen fick vinet 1969. Området täcker 14 000 hektar och ligger en timmes bilväg nordost från Venedig, i regionerna Veneto och Friulien. Prosecco är nästan alltid mousserande, men behöver inte vara det. En mycket liten del Prosecco tillverkas som stilla vin. Prosecco måste framställas av glera-druvan, som fram till 2009 förvillande nog hette just Prosecco. 85 % av vinet måste göras på glera, resterande 15 % får vara andra druvor som odlas i området. Proseccons ursprung sägs vara den lilla byn Prosecco utanför Trieste i den Alpnära provinsen Treviso i Venetien. Härifrån de små städerna Conegliano, Valdobbiadene och Asolo, kommer den Prosecco som får buteljeras enligt den högsta klassificeringen DOCG.

Anledningarna till att Prosecco blivit en sådan storsäljare är flera. Bland annat har det italienska kökets popularitet bidragit, liksom prisbilden som ofta är mycket angenäm. Riktigt högklassig Prosecco behöver inte kosta skjortan. Den kan i sitt sammanhang vara lika elegant som dyrare sorter, men när så är lämpligt också vardagligt enkel. Kanske mest bidragande har varit den internationella spritz-trenden där Proseccodrinkar som Aperol Spritz på kort tid blivit storsäljare på barer över hela världen.

Vinet

Cantine Maschio hämtar sina druvor från sluttningarna i Valdobbiadene och Piavedalen i Conegliano. Här i skuggan av dolomiterna har vin odlats i 3 000 år. Prosecco Biologico är gjort enligt den så kallade charmatmetoden, det kommer från ekologiska gårdar och har blandats av 85 % glera och 15 % andra druvor från regionen. Prosecco Biologico Extra Dry är trots namnet en halvtorr Prosecco med en sockerhalt på 13 gram per liter.

Familjen Maschio brukar kallas ”The Dynasty of Distillers” och är en berömd grappafamilj i Italien. Under 1800-talet var familjen kringresande destillatörer som med primitiv destilleringsutrustning reste runt från gård till gård och erbjöd sig ta hand om druvresterna. Efter svåra år med fattigdom och landsflykt slog Antonio Maschio sig ned i Gaiarine norr om Venedig och grundade 1903 ett fast destilleri, vilket sedan gått i arv från far till son. 1973 invigde sonsonen Bonaventura Maschio ett hypermodernt vineri som komplement till familjens destilleri. Snabbt blev Maschio ett stort och aktat vinvarumärke. I dag är deras prosecco, chardonnay och pinot rosa marknadsledare i Italien och storsäljare i flera länder. Maschio dei cavalieri odlar inget eget vin utan förädlar vinet från utvalda odlare i Dolomiterna. I dag ansvarar Bonaventura Maschios son Italo för verksamheten tillsammans med sina barn Anna och Andrea.

 

Inspiration