Maschio Prosecco Frizzante DOC Spago

Maschio Cavallieri nigab prosecco

Maschio Prosecco Frizzante DOC Spago

Maschio Prosecco Frizzante är ett lättdrucket och mycket njutbart sällskapsvin, det perfekta vinet för en sommarpicknick eller välkomstdrink. Det har låg alkoholhalt och lätt pärlande kolsyra, så det passar även dem som inte föredrar alltför stickande och livlig mousse. Det är ett lämpligt vin till fisk, skaldjur, till sallad och fruktefterrätter. Den bör serveras väl kyld.

Maschio Prosecco Frizzante görs på 100 % glera, som ger en ljust gyllene färg och en elegant doft av svag citrus och grapefrukt. Smaken är frisk och blommig med toner av melon, päron och mandarin. Sockerhalten är förhållandevis låg och de små lätta bubblorna ger vinet en angenäm känsla.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
76170
Storlek
75 cl
Alkohol
10,5 %
Druva
Glera
Land/Region
Italien
Passande mat
Aperitif Fisk Skaldjur Vegetariskt
Smaktyp
Mousserande - Vitt
Typ
Mousserande vin
Producent
Maschio Dei Cavalieri

Maschio Dei Cavalieri

Prosecco är Norditaliens champagne och själva bubblorna i den italienska folksjälen. Den största prosecco-producenten i Italien är Maschio Dei Cavalieri från Treviso. Nu lanserar Maschio-familjen, en lite ovanligare typ av prosecco, med mindre bubblor och snällare, mer pärlande och lenare munkänsla.

Bubblor är en av dagens stora trender inom dryckesvärlden, och inte mycket går upp mot ett glas pärlande vin en varm sommarkväll eller som aperitif med middagssugna vänner. I Italien finns två typer av mousserande vin, dels friskt sprudlande spumante, med stålgrimma och högt tryck i flaskan, dels den mer finstämda och eleganta frizzante. I dag föredrar många de pärlande bubblorna, men ändå med den lilla festliga touchen som den försiktigare frizzante ger. Maschio dei Cavalieri Prosecco Frizzante är just ett sådant vin.

Maschio Prosecco Frizzante har ett klassiskt säckvävssnöre som försegling kring korken. En så kallad ”spago”. Snöre heter just spago på italienska och användes förr på gårdarna för att förankra korken i flaskorna. Det låga trycket som är i en flaska frizzante gör dock att det inte finns någon risk för att korken skjuter ut.

Prosecco

Prosecco har haft ursprungsbeteckningen DOC sedan 1969. För några år sedan infördes strängare regler och i dag kan prosecco bara produceras inom ett begränsat område i Veneto i norra Italien, närmare bestämt mellan de små städerna Conegliano och Valdobbiadene norr om Treviso. Prosecco måste bestå av minst 85 procent glera, som är den druvsort som traditionellt använts till prosecco och som fram till 2009 förvirrande nog hade samma namn som vinet. Prosecco görs vanligtvis enligt den så kallade charmatmetoden där vinet får en andra jäsning på ståltank.

  • Den första proseccon tillverkades i Italien 1840.
  • Prosecco är den bubblande ryggraden i italienarnas nationaldrink Aperol Spritz.

Vinet

  • Druvorna till Maschio Prosecco Frizzante kommer från odlingar i Treviso. Bland annat från den så kallade prosecco-triangeln som är ett DOCG klassat område.
  • Maschios vineri kallas en ”katedral av rostfritt stål” och rymmer 15 miljoner liter vin.
  • Maschio Prosecco Frizzante har en sockerhalt på 12 g/l, dvs Extra Dry, precis på gränsen till Brut.
  • Till skillnad från annan Prosecco genomgår Maschio Prosecco Frizzante inte en andra jäsning. Den får sin naturliga kolsyra redan i första jäsningen.

Familjen Maschio brukar kallas ”The Dynasty of Distillers” och är en berömd grappafamilj i Italien. Under 1800-talet var familjen kringresande destillatörer som med primitiv destilleringsutrustning reste runt från gård till gård och erbjöd sig ta hand om druvresterna. Efter svåra år med fattigdom och landsflykt slog Antonio Maschio sig ned i Gaiarine norr om Venedig och grundade 1903 ett fast destilleri, vilket sedan gått i arv från far till son. 1973 invigde sonsonen Bonaventura Maschio ett hypermodernt vineri som komplement till familjens destilleri. Snabbt blev Maschio ett stort och aktat vinvarumärke. I dag är deras prosecco, chardonnay och pinot rosa marknadsledare i Italien och storsäljare i flera länder. Maschio dei cavalieri odlar inget eget vin utan förädlar vinet från utvalda odlare i Dolomiterna. I dag ansvarar Bonaventura Maschios son Italo för verksamheten tillsammans med sina barn Anna och Andrea.

 

Produkter från Maschio Dei Cavalieri

Inspiration