Mateus Sparkling Rosé Brut

mateus flaska mousserande vin

Mateus Sparkling Rosé Brut

Mateus Sparkling Brut Rosé är en utmärkt aperitif och passar till kanapéer och små drinktilltugg av många slag. Det är också perfekt vin till grillat fläskkött och grillade grönsaker, eller som en oväntad och mycket god avslutning på en god middag. Det passar även alldeles utmärkt till fruktdesserter, fruktsallader, jordgubbar och gräddiga hallonpavlovas. Mateus Sparkling Rosé är också ett smått fantastiskt sällskapsvin till mingel, prat och somriga utflykter. Vinet är färdigt att drickas och bör serveras kylt vid omkring 6–8 grader.

Mateus Sparkling Brut Rosé har en härlig blek, laxrosa färg med drag åt rosa rosor. Moussen är ovanligt rik och tät och har mängder med små kvardröjande bubblor. Doften är ren och elegant med gott om blommiga toner. Där finns också äpplen, päron, hallon och subtila nyanser av rostat bröd tillsammans med en livlig syra och en aromatisk och behaglig eftersmak.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (5 röster)
4
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
77070
Storlek
75 cl
Alkohol
12 %
Druva
Syrah / Shiraz
Land/Region
Portugal
Passande mat
Aperitif Fisk Vegetariskt
Smaktyp
Mousserande - Rosé
Typ
Mousserande vin
Producent
Sogrape

Fakta

  • Druvor baga och shiraz
  • Vinmakare António Braga
  • Total syra 6,5 g/l
  • Restsocker 12 g/l
  • pH 3,31

Gott att veta

Det må vara en överdrift att påstå att det var Sogrape och Mateus som började tillverka rosévin. Men sant är att Mateus var det första moderna rosévinet och upprinnelsen till en helt ny vinkategori, som skapades av Sogrape och portugisen Fernando van Zeller Guedes 1942. Krigsåren var svåra för vinföretagen och för att bredda marknaden ville van Zeller göra ett vin som i högre grad attraherade kvinnor. Resten är rosaskimrande vinhistoria. Mateus Sparkling Brut Rosé är ett annorlunda rosévin som kompletterar Mateus profil med ett mer nyskapande och utmanande rosévin. Druvorna till vinet har skördats tidigt för att de ska behålla den unga mognaden, den lätta syran och de behagligt utvecklade tanninerna. Efter en försiktig pressning har vinet fått jäsa långsamt vid låg temperatur där så mycket som möjligt av den ungdomliga fräschören blir kvar. När vinet jäst klart får det genomgå en andra jäsning i en temperaturkontrollerad ståltank.. Den andra jäsningen ger den distinkta moussen och en krämig och komplex stil. Det färdiga vinet har sedan kylstabiliserats före buteljeringen.

Kort om Sogrape

Sogrape grundades 1942 av Fernando van Zeller Guedes. Till en början hade bolaget det något otympliga namnet Sociedade Comercial dos Vinhos de Mesa de Portugal. Sograpes historia är direkt sammankopplad med rosevinet Mateus, som snabbt blev en framgångssaga och en föregångare för världens rosévinsproduktion. Sogrape producerar viner i nästan alla Portugals vinstilar och från de flesta regioner i landet. Familjeföretaget har haft stor betydelse för att Portugal ses som ett allt intressantare vinland och som ett land, som tidigare nästan enbart var känt för sina portviner, numera kan visa upp ett pärlband av både vita och röda kvalitetsviner. Motorn i den utvecklingen har till stora delar varit Sograpes förmåga att investera i metoder, teknik, innovationer och marknad. I dag leds Sogrape av fjärde generationen Guedes. Sogrape är Portugals största vinföretag, har fler än 1 000 anställda och arbetar med över 30 varumärken i närmare 130 länder.

  • Tack vare Mateus framgångar har Sogrape kunnat expandera och involvera sig i en rad olika projekt i hemlandet och utomlands
  • Sogrape säljer nästan tre flaskor vin i sekunden
  • Sogrape strävar efter att vara branschledande inom klimat-, miljö- och socialt arbete
  • Mateus Sparkling Brut Rosé är gediget prisbelönt vid stora internationella vinmässor
  • Ett av Sograpes vinerier Sogrape Vinhos, utsågs 2016 till världens främsta vineri

Kommentarer

Producent Sogrape

Familjeföretaget Sogrape är den portugisiska vinindustrins ledande företag. Sogrape producerar viner från de flesta av Portugals regioner, men är också etablerade i länder som Spanien, Chile, Argentina och Nya Zeeland. Vinerna som Sogrape arbetar med är allt ifrån enklare bordsviner till världsberömda storsäljare som Matues Rosé och till mycket exklusiva och dyrbara viner, som exempelvis Portugals mest omskrivna vin Barca Velha.

Sogrape grundades 1942 av Fernando van Zeller Guedes och 15 vänner. Till en början hade bolaget det något otympliga namnet Sociedade Comercial dos Vinhos de Mesa de Portugal. Sograpes historia började med det berömda Mateus Rosé – ett vin som de flesta känner till och som till stora delar startade den rosévinstrend som kommit att växa fram under 2000-talet. Sograpes historia är direkt sammankopplad med Mateus framgångar. Tack vara Mateus har Sogrape kunnat expandera och involvera sig i en rad olika projekt i hemlandet och utomlands.

Mycket stor betydelse för Portugal som vinland har Ferreirinha, (1811–1896), eller Dona Antónia Ferreira, som hon egentligen hette. Hon brukar beskrivas som urmodern för den moderna portugisiska vinodlingen. Hon var med och utvecklade portvinerna i Douro och de metoder som alltjämt används. Douro är alltjämt den region som är mest förknippad med Sogrape. Här görs exempelvis de stora portvinerna Sandeman och det vin som bär Dona Antonias namn, Ferreira. Dona Antonia var också den som gick främst i arbetet med att motverka vinlusens härjningar i landet. Många av Portugals klassiska vingårdar kan kopplas till henne, och till Sogrape som ser till att vinerna från dessa odlingar alltjämt förtjusar världen. Ferreirinhas namn finns ofta på Sograpes etiketter. Sogrape äger också den berömda gården Quinta do Porto i Douro där Dona Antónia Ferreira huserade. Hon sägs fortfarande vandra i salarna om nätterna och hålla en vakande hand över odlingarna.

Sogrape producerar viner i nästan alla Portugals vinstilar och från de flesta regioner i landet. Företaget har vuxit genom förvärv och satsningar. Familjeföretaget har haft stor betydelse för att Portugal ses som ett allt intressantare vinland och som ett land, som tidigare nästan enbart var känt för sina portviner, numer kan visa upp ett pärlband av både vita och röda kvalitetsviner. Motorn i den utvecklingen har till stora delar varit Sograpes förmåga att investera i metoder, teknik, innovationer och marknad.

Sogrape äger i dag flera vinerier, det första byggdes 1962, och så sent som 2016 utsågs vineriet Sogrape Vinhos till världens främsta vineri av World Association of Writers and journalists. Sogrape har mycket högt ställda ekologiska ambitioner och strävar efter att vara ett hållbart företag inom alla aspekter. Man lägger mycket energi på att vara branschledande inom klimat-, miljö- och socialt arbete. Man har ett aktivt hållbarhetsarbete i sina egna verksamheter, med ett antal projekt som ständigt pågår, och man hjälper även sina leverantörer att driva små som stora odlingar på ett sätt som minskar avtrycken på miljö och klimat.

I dag leds Sogrape av fjärde generationen Guedes, 2015 tog Fernando Guedes över efter sin äldre bror Salvador. Sogrape är Portugals största vinföretag, har fler än 1 000 anställda och arbetar med över 30 varumärken i närmare 130 länder. Företaget äger 19 vinerier och 25 egendomar i tolv av Portugals vinregioner där man odlar vin på mer än 1 600 hektar. Portugisiska viner kännetecknas av en mångfald med druvsorter, varav en stor del lokala, Sogrape har hela 77 sorter i sina odlingar.

Inspiration