Tokara Méthode Cap Classique Blanc de Blanc 2014

en flaska tokara mousserande vin

Tokara Méthode Cap Classique Blanc de Blanc 2014

Vinet har en livfull ljusgul färg med en grön kant. Moussen är exceptionellt fin och konsekvent. Aromerna av lätt rostat bröd, citronsorbet och en antydan till ostronskal. Smaken är en munvattenframkallande växelverkan mellan silkeslen vätska, kristallklar syra och fin mousse. Typiska smaker inkluderar nybakad Gougère, grönt äpple, citronkonserver och lätt rostad mandel som leder till en ren, fokuserad, saltig avslutning. Bäst att dricka för sig själv som en aperitif och perfekt lämpad för alla festliga tillfällen.

Passar till

Betyg (1 röst)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
Privatimport
Storlek
75 cl
Druva
Chardonnay
Land/Region
Stellenbosch Sydafrika
Passande mat
Aperitif Fågel Fisk
Smaktyp
Mousserande - Vitt
Typ
Mousserande vin
Producent
Tokara Winery

Denna Cap Classique är gjord av 100% Chardonnay från druvor som odlats på Tokaras egendom i Elgin, Highlands. Jordarna är kvartsitiska till sin natur och härstammar från Taffelbergens sandsten.

Vingården

Läget har en nordlig aspekt på en höjd av 425 meter över havet.

Vinrankorna beskärs till 6 ton per hektar. Bladen i klasezonen tas bort för att exponera frukten för solljus, vilket ökar de gula fruktsmakerna och minskar syrligheten. Druvorna plockades för hand i mitten av mars i två separata omgångar, med sockerhalter mellan 17 och 19 grader brix och 12 till 14 g/l syra.

Vinmakning

Druvorna pressades i hela klasar efter en natt i kylrummet. Endast den första fria juicen pressades (500 l/ton) till tank för övernattningssedimentering med minimal tillsats av SO₂. Juicen omfördelades till begagnade 228-liters fat för jäsning. Efter jäsningen fylldes vinet på och stannade i fatet med regelbunden omrörning av bottensedimenten för mognad. Vinet genomgick en 100% malolaktisk jäsning. Därefter svavelades det och fick mogna vidare. Grundvinet tillbringade totalt 5 månader med mognad innan det blandades och buteljerades för den andra jäsningen i augusti 2016. Det resulterande mousserande vinet tillbringade ytterligare 87 månader på bottensedimenten innan det degorgerades och förslutades med kork och ståltråd i november 2021.

Kommentarer

Producent Tokara Winery

I början av 1990-talet förvärvade familjen Ferreria, Gerrit Thomas och Anne-Marie, en egendom på Simonsbergs sydsluttningar inte långt från Stellenboch. De tänkte lämna affärslivet och slå sig ner på landet för att bo och leva ett lugnare liv som olivodlare och småskaliga bönder. De kallade sin gård Tokara efter sina barn Thomas och Kara. Tankarna på vinodling uppstod dock snart när man insåg vilka optimala förutsättningar gården erbjöd. Några år senare förvärvade familjen ytterligare två vingårdar, en i Elgin-distriktet och en nära vinstaden Hermanus. De tre odlingarna ger Tokara möjlighet att producera viner med olika karaktär. I dag är Tokara ett betydande besöksmål med konstgalleri, fine dining-restaurang och butik som erbjuder ett stort urval av gårdsproducerade varor och delikatesser. Tokara är mycket vackert beläget och på gårdsplanen utanför vingården möts besökarna av ”världens största krukväxt”, en magnifik ek i en jättekruka av betong!

Produkter från Tokara Winery