Vilarnau Organic Brut Nature

Vilarnau Organic Brut Nature

Ekologisk
en flaska vilarnau cava

Vilarnau Organic Brut Nature

Köp via systembolaget ?
109   SEK
Gå till på Systembolagets hemsida

Vilarnau Organic Brut Nature är helt torr, vilket gör att vinets friskhet och naturliga fruktighet får spela fritt. En fräsch cava som passar utmärkt som en aperitif innan maten, till lite goda tilltugg eller bara på egen hand tillsammans med goda vänner.

Ljus, gul färg med små, fina bubblor. Fruktig, elegant doft med inslag av päron och gula plommon. Torr, fruktig, frisk och komplex smak med inslag av citrus och päron.

Sötma
5%
Fyllighet
55%
Friskhet
82%

Passar till

Betyg (57 röster)
3.5
Skriv ut
Art. nr.
7731
Storlek
75 cl
Alkohol
12 %
Druva
Macabeo Parellada Xarel-lo
Land/Region
Cava Spanien
Passande mat
Aperitif Fågel Fisk
Smaktyp
Mousserande - Vitt
Typ
Mousserande vin
Övrigt
Ekologiska viner Veganskt
Producent
Vilarnau

Fakta

  • Vinmakare Eva Plazas Torné
  • Druvor 40% macabeo, 30% xarel-lo, 30% parellada
  • Vinstockar 10-25 år gamla
  • Jordmån Varierad beroende på druvsort, från lerjordar till lättare jordar med inslag av grus och större stenar. Tydligt inslag av kalksten i alla vingårdar.
  • Vinifikation Varje druvsort vinifieras separat. Efter blandning tappas vinet på flaska för andra jäsningen.
  • Lagring Vinet är lagrat tolv månader på jästfällningen i flaskan.
  • Socker 0,4 gr/100 ml

Vinet

Samtliga tre druvsorter i Vilarnau Brut Nature plockas och jäses separat i ståltank. När dessa basviner är färdiga gör vinmakaren Eva Plazas ett noggrannt urval av de bästa tankarna, och blandar ihop en cuvée. Denna cuvée tappas sedan på flaska, med en liten tillsats av socker och jäst. Nu sker den andra jäsningen på flaska - den process som ger Vilarnau Brut Nature dess små, fina bubblor. Vinet får vila med på flaskan i 12 månader innan jästfällningen avlägsnas och vinet buteljeras. Lagen kräver bara nio månader, men för Eva är det självklart att ge Vilarnau Brut Nature några månader extra för den komplexitet hon vill ha i vinet.

Vilarnau

På kullarna i Penedes, en halvtimme väster om Barcelona, ligger det lilla vineriet Vilarnau bedövande vackert på en kulle med utsikt över det böljande landskapet. I norr tornar det mäktiga bergsmassivet Montserrat upp sig och bortom kustbergen i söder kan man ana ljuset från Medelhavet. För Vilarnau är det självklart att visa omsorg om naturen när man lever av vad jorden ger. Vilarnau är pionjärer i regionen när det gäller en hållbar produktion, och är sedan 2016 certifierade för ekologisk produktion, och detta omfattar samtliga vingårdar. Detta betyder att 100% av vinerna från Vilarnau är ekologiska, och inga kemiska bekämpningsmedel och ingen konstgödsel används i vingårdarna.

Vilarnau har sitt namn från den spanska adelsfamiljen Vilarnau, som slog ned sina bopålar väster om Barcelona redan på 1300-talet. Den första cavan som buteljerades under namnet Vilarnau skapades år 1949 och sedan dess har Vilarnau associerats med cava av högsta klass. År 1982 köptes Vilarnau av sherry-producenten och familjeföretaget Gonzalez-Byass. Ett nytt toppmodernt vineri placerat mitt på egendomen invigdes i oktober 2005 och inledde en ny era för Vilarnau.

Vinmakaren Eva Plazas

Eva Plazas är född och uppväxt i en vinmakarfamilj San Sadurni, cavans huvudstad som ligger några kilometer från Vilarnau. Efter sin utbildning till vinmakare har hon jobbat på Vilarnau i 25 år, och det är med andra få som känner vingårdarna och vinerna så väl som hon gör. Förutom att hon brinner för en hållbar vinproduktion och var en av de ledande i att göra Vilarnau ekologiskt, är hon också mycket intresserad av att bevara och återuppliva traditionella metoder för att göra cava. Detta har bland annat resulterat i den enda cava som jäses på kastanjefat - Vilarnau Gran Reserva Fermentado en Castaño.

Druvorna

Vilarnau Brut Nature är gjort på de tre klassiska cava-druvorna macabeo, xarel-lo och parellada. De är alla nödvändiga för balansen i det färdiga vinet, där macabeo ger en elegant bas, xarel-lo bidrar med en markerad syra och citrusaromer och parellada med mer blommiga, bredare aromer.

Fakta

Vinmakare:
Druvor:
Vinstockar:
Jordmån:
Vinifikation:
Lagring:
Alkohol: 12%
Socker:

Kommentarer

Gott

Producent Vilarnau

Den spanska adelsfamiljen Vilarnau slog ned sina bopålar i Penedés, väster om Barcelona, redan på 1300-talet. Den första cavan som buteljerades under namnet Vilarnau skapades år 1949 och allt sedan dess har Vilarnau associerats med cava av högsta klass. År 1982 köptes Vilarnau av sherryproducenten och familjeföretaget Gonzalez-Byass. Ett nytt toppmodernt vineri placerat mitt på egendomen invigdes i oktober 2005 och inledde en ny era för Vilarnau.

Vilarnau genomsyras av den enkla tanken att göra den bästa möjliga cavan med så lite negativ påverkan på miljön som möjligt. Att visa omsorg om naturen blir självklart när man lever av vad jorden ger. Vilarnau är pionjärer i regionen när det gäller en hållbar produktion, både avseende den kommersiella delen av verksamheten och själva produkten i sig. Sedan 2016 är all produktion på Vilarnau ekologisk.

Ansvariga vinmakare är Damià Deàs och Eva Plazas, båda äkta katalaner som ägnat hela sina yrkesliv till att förfina konsten att producera den bästa tänkbara cava. Sortimentet av cava från Vilarnau sträcker sig från Vilarnau Brut Nature - svenskarnas favoritcava - till Gran Reserva med nästan fyra års lagring på jästfällningen och den helt unika Albert de Vilarnau Xarel-lo - 100% jäst på fat av kastanj.

Inspiration