Fakta
- Vinmakare Eva Plazas Torné
- Druvor 40% macabeo, 30% xarel-lo, 30% parellada
- Vinstockar 10-25 år gamla
- Jordmån Varierad beroende på druvsort, från lerjordar till lättare jordar med inslag av grus och större stenar. Tydligt inslag av kalksten i alla vingårdar.
- Vinifikation Varje druvsort vinifieras separat. Efter blandning tappas vinet på flaska för andra jäsningen.
- Lagring Vinet är lagrat tolv månader på jästfällningen i flaskan.
- Socker 0,4 gr/100 ml
Vinet
Samtliga tre druvsorter i Vilarnau Brut Nature plockas och jäses separat i ståltank. När dessa basviner är färdiga gör vinmakaren Eva Plazas ett noggrannt urval av de bästa tankarna, och blandar ihop en cuvée. Denna cuvée tappas sedan på flaska, med en liten tillsats av socker och jäst. Nu sker den andra jäsningen på flaska - den process som ger Vilarnau Brut Nature dess små, fina bubblor. Vinet får vila med på flaskan i 12 månader innan jästfällningen avlägsnas och vinet buteljeras. Lagen kräver bara nio månader, men för Eva är det självklart att ge Vilarnau Brut Nature några månader extra för den komplexitet hon vill ha i vinet.
Vilarnau
På kullarna i Penedes, en halvtimme väster om Barcelona, ligger det lilla vineriet Vilarnau bedövande vackert på en kulle med utsikt över det böljande landskapet. I norr tornar det mäktiga bergsmassivet Montserrat upp sig och bortom kustbergen i söder kan man ana ljuset från Medelhavet. För Vilarnau är det självklart att visa omsorg om naturen när man lever av vad jorden ger. Vilarnau är pionjärer i regionen när det gäller en hållbar produktion, och är sedan 2016 certifierade för ekologisk produktion, och detta omfattar samtliga vingårdar. Detta betyder att 100% av vinerna från Vilarnau är ekologiska, och inga kemiska bekämpningsmedel och ingen konstgödsel används i vingårdarna.
Vilarnau har sitt namn från den spanska adelsfamiljen Vilarnau, som slog ned sina bopålar väster om Barcelona redan på 1300-talet. Den första cavan som buteljerades under namnet Vilarnau skapades år 1949 och sedan dess har Vilarnau associerats med cava av högsta klass. År 1982 köptes Vilarnau av sherry-producenten och familjeföretaget Gonzalez-Byass. Ett nytt toppmodernt vineri placerat mitt på egendomen invigdes i oktober 2005 och inledde en ny era för Vilarnau.
Vinmakaren Eva Plazas
Eva Plazas är född och uppväxt i en vinmakarfamilj San Sadurni, cavans huvudstad som ligger några kilometer från Vilarnau. Efter sin utbildning till vinmakare har hon jobbat på Vilarnau i 25 år, och det är med andra få som känner vingårdarna och vinerna så väl som hon gör. Förutom att hon brinner för en hållbar vinproduktion och var en av de ledande i att göra Vilarnau ekologiskt, är hon också mycket intresserad av att bevara och återuppliva traditionella metoder för att göra cava. Detta har bland annat resulterat i den enda cava som jäses på kastanjefat - Vilarnau Gran Reserva Fermentado en Castaño.
Druvorna
Vilarnau Brut Nature är gjort på de tre klassiska cava-druvorna macabeo, xarel-lo och parellada. De är alla nödvändiga för balansen i det färdiga vinet, där macabeo ger en elegant bas, xarel-lo bidrar med en markerad syra och citrusaromer och parellada med mer blommiga, bredare aromer.
Fakta
Vinmakare:
Druvor:
Vinstockar:
Jordmån:
Vinifikation:
Lagring:
Alkohol: 12%
Socker:
Kommentarer
Gott