Vilarnau Brut Nature Vintage 2020

Vilarnau Brut Nature Vintage 2020

Ekologisk
en flaska mousserande vin

Vilarnau Brut Nature Vintage 2020

Köp via systembolaget ?
149   SEK
Gå till på Systembolagets hemsida

Vinet passar utmärkt till småplock och lättare förrätter på fisk, skaldjur och grönsaker – ja, helt enkelt det som vi i dag känner som tapas och pinchos.

Vilarnau Brut Nature Vintage är helt torr – utan någon tillsats av dosage – vilket gör att vinets friskhet och naturliga fruktighet får spela fritt. Basen i vinet är 50 procent macabeo för syra och ryggrad, 35 procent parellada ger fyllighet och 15 procent chardonnay ger aromer av citrus och gula plommon. Den extra långa lagringen på jästfällningen i flaskan (alltid minst 24 månader) ger vinet komplexitet och krämighet. Servera gärna vinet i ett vanligt vitvinsglas, så får aromerna chans att utvecklas bättre.

Sötma
10%
Fyllighet
45%
Friskhet
79%

Passar till

Betyg (1 röst)
5
Skriv ut
Art. nr.
50567
Storlek
75 cl
Alkohol
12 %
Druva
Chardonnay Macabeo Parellada
Land/Region
Cava Spanien
Passande mat
Aperitif Fisk Skaldjur
Smaktyp
Mousserande - Vitt
Typ
Mousserande vin
Övrigt
Ekologiska viner Veganskt
Producent
Vilarnau

Fakta

  • Vinmakare Damiá Deàs och Eva Plazas
  • Druvor 50% macabeo, 35% parellada, 15% chardonnay
  • Socker 3 g/l
  • Total syra 5,55 g/l
  • pH 3,05

Vilarnau

Den spanska adelsfamiljen Vilarnau slog ned sina bopålar i Penedés, väster om Barcelona, redan på 1300-talet. Den första cavan som buteljerades under namnet Vilarnau skapades år 1949 och sedan dess har Vilarnau associerats med cava av högsta klass. År 1982 köptes Vilarnau av sherry-producenten och familjeföretaget Gonzalez-Byass. Ett nytt toppmodernt vineri placerat mitt på egendomen invigdes i oktober 2005 och inledde en ny era för Vilarnau.

Vilarnau genomsyras av den enkla tanken att göra den bästa möjliga cavan med så lite negativ påverkan på miljön som möjligt. Att visa omsorg om naturen blir självklart när man lever av vad jorden ger. Vilarnau är pionjärer i regionen när det gäller en hållbar produktion, både avseende den kommersiella delen av verksamheten och själva produkten i sig.

Vinifiering

Vinifiering och lagring: Varje druvsort vinifieras separat. Efter blandning tappas vinet på flaska för andra jäsningen. Vinet är sedan lagrat minimum 24 månader på jästfällningen i flaskan.

Producent Vilarnau

Den spanska adelsfamiljen Vilarnau slog ned sina bopålar i Penedés, väster om Barcelona, redan på 1300-talet. Den första cavan som buteljerades under namnet Vilarnau skapades år 1949 och allt sedan dess har Vilarnau associerats med cava av högsta klass. År 1982 köptes Vilarnau av sherryproducenten och familjeföretaget Gonzalez-Byass. Ett nytt toppmodernt vineri placerat mitt på egendomen invigdes i oktober 2005 och inledde en ny era för Vilarnau.

Vilarnau genomsyras av den enkla tanken att göra den bästa möjliga cavan med så lite negativ påverkan på miljön som möjligt. Att visa omsorg om naturen blir självklart när man lever av vad jorden ger. Vilarnau är pionjärer i regionen när det gäller en hållbar produktion, både avseende den kommersiella delen av verksamheten och själva produkten i sig. Sedan 2016 är all produktion på Vilarnau ekologisk.

Ansvariga vinmakare är Damià Deàs och Eva Plazas, båda äkta katalaner som ägnat hela sina yrkesliv till att förfina konsten att producera den bästa tänkbara cava. Sortimentet av cava från Vilarnau sträcker sig från Vilarnau Brut Nature - svenskarnas favoritcava - till Gran Reserva med nästan fyra års lagring på jästfällningen och den helt unika Albert de Vilarnau Xarel-lo - 100% jäst på fat av kastanj.

Inspiration