Vilarnau Brut Nature Reserva Vintage 2020

Ekologisk
en flaska mousserande vin

Vilarnau Brut Nature Reserva Vintage 2020

Vinet passar utmärkt till småplock och lättare förrätter på fisk, skaldjur och grönsaker – ja, helt enkelt det som vi i dag känner som tapas och pinchos.

Vilarnau Brut Nature Vintage är helt torr – utan någon tillsats av dosage – vilket gör att vinets friskhet och naturliga fruktighet får spela fritt. Basen i vinet är 50 procent macabeo för syra och ryggrad, 35 procent parellada ger fyllighet och 15 procent chardonnay ger aromer av citrus och gula plommon. Den extra långa lagringen på jästfällningen i flaskan (alltid minst 24 månader) ger vinet komplexitet och krämighet. Servera gärna vinet i ett vanligt vitvinsglas, så får aromerna chans att utvecklas bättre.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (2 röster)
5
Skriv ut
Art. nr.
50567
Storlek
75 cl
Alkohol
12 %
Druva
Chardonnay Macabeo Parellada
Land/Region
Cava Spanien
Passande mat
Aperitif Fisk Skaldjur
Smaktyp
Mousserande - Vitt
Typ
Mousserande vin
Övrigt
Ekologiska viner Veganskt
Producent
González Byass Vilarnau

Fakta

  • Vinmakare Damiá Deàs och Eva Plazas
  • Druvor 50% macabeo, 35% parellada, 15% chardonnay
  • Socker 3 g/l
  • Total syra 5,55 g/l
  • pH 3,05

Vilarnau

Den spanska adelsfamiljen Vilarnau slog ned sina bopålar i Penedés, väster om Barcelona, redan på 1300-talet. Den första cavan som buteljerades under namnet Vilarnau skapades år 1949 och sedan dess har Vilarnau associerats med cava av högsta klass. År 1982 köptes Vilarnau av sherry-producenten och familjeföretaget Gonzalez-Byass. Ett nytt toppmodernt vineri placerat mitt på egendomen invigdes i oktober 2005 och inledde en ny era för Vilarnau.

Vilarnau genomsyras av den enkla tanken att göra den bästa möjliga cavan med så lite negativ påverkan på miljön som möjligt. Att visa omsorg om naturen blir självklart när man lever av vad jorden ger. Vilarnau är pionjärer i regionen när det gäller en hållbar produktion, både avseende den kommersiella delen av verksamheten och själva produkten i sig.

Vinifiering

Vinifiering och lagring: Varje druvsort vinifieras separat. Efter blandning tappas vinet på flaska för andra jäsningen. Vinet är sedan lagrat minimum 24 månader på jästfällningen i flaskan.

Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. De är den ledande producenten av sherry och lyckas på ett unikt sätt kombinera sin storlek med en mycket hög kvalitet på alla sina viner. En stor del av förklaringen till denna höga kvalitet är att de har producerat sherry sedan 1835, och de har mer än 70.000 fat vin i sina källare. En del av dessa fat innehåller vin som till och med producerades innan Gonzalez-Byass grundades! Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.

Produkter från González Byass

Inspiration