Fakta
- Vinmakare Damiá Deàs och Eva Plazas
- Druvor 50% macabeo, 35% parellada, 15% chardonnay
- Socker 3 g/l
- Total syra 5,55 g/l
- pH 3,05
Vilarnau
Den spanska adelsfamiljen Vilarnau slog ned sina bopålar i Penedés, väster om Barcelona, redan på 1300-talet. Den första cavan som buteljerades under namnet Vilarnau skapades år 1949 och sedan dess har Vilarnau associerats med cava av högsta klass. År 1982 köptes Vilarnau av sherry-producenten och familjeföretaget Gonzalez-Byass. Ett nytt toppmodernt vineri placerat mitt på egendomen invigdes i oktober 2005 och inledde en ny era för Vilarnau.
Vilarnau genomsyras av den enkla tanken att göra den bästa möjliga cavan med så lite negativ påverkan på miljön som möjligt. Att visa omsorg om naturen blir självklart när man lever av vad jorden ger. Vilarnau är pionjärer i regionen när det gäller en hållbar produktion, både avseende den kommersiella delen av verksamheten och själva produkten i sig.
Vinifiering
Vinifiering och lagring: Varje druvsort vinifieras separat. Efter blandning tappas vinet på flaska för andra jäsningen. Vinet är sedan lagrat minimum 24 månader på jästfällningen i flaskan. Vill du läsa mer om hur man gör mousserande vin finns det här.