Fakta
- Vinmakare Eva Plazas Torné
- Druvor 85% garnatxa, 15% pinot noir
- pH 2,93
- Totalsyra 7,1 gr/l
- Socker 8 gr/l
Vilarnau
Vilarnau genomsyras av den enkla tanken att göra den bästa möjliga cavan med så lite negativ påverkan på miljön som möjligt. Att visa omsorg om naturen blir självklart när man lever av vad jorden ger. Vilarnau är pionjärer i regionen när det gäller en hållbar produktion, både avseende den kommersiella delen av verksamheten och själva produkten i sig.
Sedan 2016 är Vilarnau certifierad för ekologisk produktion, och detta omfattar samtliga vingårdar. Detta betyder att 100% av vinerna från Vilarnau är ekologiska. Inga kemiska bekämpningsmedel och ingen konstgödsel används alltså i vingårdarna.
Den spanska adelsfamiljen Vilarnau slog ned sina bopålar i Penedés, väster om Barcelona, redan på 1300-talet. Den första cavan som buteljerades under namnet Vilarnau skapades år 1949 och sedan dess har Vilarnau associerats med cava av högsta klass. År 1982 köptes Vilarnau av sherryproducenten och familjeföretaget Gonzalez-Byass. Ett nytt toppmodernt vineri placerat mitt på egendomen invigdes i oktober 2005 och inledde en ny era för Vilarnau.
Vinet
Druvorna garnacha och pinot noir skördas nattetid, från slutet av augusti och till mitten av september.
Vinifiering: När druvorna kommer till vineriet kyls de ned för att bevara sina primära aromer. Garnacha och pinot noir fermenteras separat på rostfria ståltankar i 30 dagar med en temperatur på 15ºC. När alkoholjäsningen är avklarad skapas blandningen och vinet är redo för en andra jäsning på flaska som varar i cirka sex veckor och i de svala källarna. Vinet lagras sedan i minst 15 månader på jästfällningen i flaskan.