Vilarnau Pet Nat Rosé 2022

Nyhet
en flaska cava pet nat vilarnau

Vilarnau Pet Nat Rosé 2022

Pet Nat-viner är i regel torra, friska, lätt syrliga med låg alkoholhalt. De passar utmärkt som mingel- och sällskapsvin eller som aperitif. Vinernas fräschhet gör att de ofta är goda val till lätta, gärna lite syrliga rätter som sallader, grillade grönsaker, pajer och småplock. I Frankrike kallas dessa viner träffande för ”Vin de Soif” – vin som släcker törsten, vilket säger en del om Pet Nats karaktär.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (0 röster)
0
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
95129
Storlek
75 cl
Alkohol
12 %
Passande mat
Fågel Skaldjur Vegetariskt
Smaktyp
Mousserande - Rosé
Typ
Mousserande vin
Övrigt
Nyheter
Producent
González Byass Vilarnau

Fakta

  • Druvsorter 100% garnacha

Gott att veta

Pétillant naturel är franska och betyder naturligt pärlande. Pet Nat, som det brukar förkortas, är viner som får en andra jäsning på flaska. Vintypen är mycket gammal och har fått ett uppsving i och med det ökade intresset för småskalig vinproduktion och naturliga viner. I dag är det lite grumliga och lätt mousserande Pet Nat-vinet bland de mest trendiga i vinvärlden och varje uppdaterad vinbar har någon ”cloudy” Pet Nat på sina menyer.

Pet Nat-vinerna görs enligt den så kallade Ancestrale-metoden. Dessa viner jäser först på tank eller fat, innan det nästan färdigjästa vinet hälls på flaska där jäsningen avslutas. Under tiden på flaska bildas kolsyra i vinet och en jästfällning. Pet Nat-viner filtreras inte så fällningen får vara kvar. Inte sällan förseglas dessa viner med kronkapsyl. Ancestrale-metoden är den ursprungliga metoden att framställa mousserande viner. Den har senare utvecklats till den traditionella metoden med den andra jäsningen på flaskan, metoden som används för att göra champagne och cava. Även om benämningen och kanske ursprunget är franskt så görs Pet Nat-viner över hela världen. Kännetecknande är att detta vin i regel produceras av lokala druvor, såväl blå som gröna. Moussen är ofta len och mjuk, bubblorna är små och vinet har inte samma tryck som champagne och cava.

Vilarnau

Vilarnaus vingårdar ligger i hjärtat av Katalonien vid de höga bergen i Montserrat. Till världsstaden Barcelona är det inte mer en dryg halvtimmas resa. Odlingarna ligger på 250 meters höjd där de skyddas av bergen i norr och Littoralområdet i söder samtidigt som de gynnas av det soliga varma Medelhavsklimatet.

Redan 1949 tillverkade Castell de Vilarnau sin första cava enligt den traditionella flaskjäsningsmetoden. I dag är Vilarnau känt för sin högkvalitativa ekologiska cava, men man har de senaste åren även börjat producera Pet Nat. Energin tar man från biomassa och bevattningen kan stödjas av en regnvattenfylld sjö som omger odlingarna. 1990 köptes vingårdarna på kullarna i Espiells, strax öster om San Sadurní, och där byggdes ett toppmodernt vineri. Vilarnau har ett mycket aktivt hållbarhetsarbete och ställer långtgående krav på leverantörer och samarbetspartners. Vilarnau odlar både internationella druvor och druvor som är typiska för Katalonien.

Vilarnau är en pionjär när det gäller miljöarbete och var en av de första producenterna i den spanska vinindustrin som certifierades enligt Wineries for Climate Protection. Sedan 1982 ägs Vilarnau av det stora spanska sherryhuset Gonzalez Byass.

Gonzalez-Byass

Familjeföretaget Gonzalez-Byass grundades i Jerez 1835 och räknas i dag som världens ledande sherryproducent. I sina källare har man fler 70.000 fat, varav en betydande del 1800-talssherry. Gonzalez-Byass rankas som en av världens allra främsta besöksanläggningar för vinturism.

  • Vilarnau är en av få producenter som ständigt mäter och försöker förbättra ständigt sitt klimatavtryck
  • Vilarnau betyder egentligen Familjen Arnaus lanthus
  • Pet Nat-viner görs främst i Frankrike, men intresset växer i många länder
  • En variant på Ancestrale-metoden är då jästfällningen avlägsnas. Då kallas metoden Méthode dioise
  • 2020 rankades Gonzales Byass som världens sjätte bästa besöksmål för vinturism

Kommentarer

Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. De är den ledande producenten av sherry och lyckas på ett unikt sätt kombinera sin storlek med en mycket hög kvalitet på alla sina viner. En stor del av förklaringen till denna höga kvalitet är att de har producerat sherry sedan 1835, och de har mer än 70.000 fat vin i sina källare. En del av dessa fat innehåller vin som till och med producerades innan Gonzalez-Byass grundades! Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.

Produkter från González Byass

Inspiration