Fakta
- Druvsorter 100% garnacha
Gott att veta
Pétillant naturel är franska och betyder naturligt pärlande. Pet Nat, som det brukar förkortas, är viner som får en andra jäsning på flaska. Vintypen är mycket gammal och har fått ett uppsving i och med det ökade intresset för småskalig vinproduktion och naturliga viner. I dag är det lite grumliga och lätt mousserande Pet Nat-vinet bland de mest trendiga i vinvärlden och varje uppdaterad vinbar har någon ”cloudy” Pet Nat på sina menyer.
Pet Nat-vinerna görs enligt den så kallade Ancestrale-metoden. Dessa viner jäser först på tank eller fat, innan det nästan färdigjästa vinet hälls på flaska där jäsningen avslutas. Under tiden på flaska bildas kolsyra i vinet och en jästfällning. Pet Nat-viner filtreras inte så fällningen får vara kvar. Inte sällan förseglas dessa viner med kronkapsyl. Ancestrale-metoden är den ursprungliga metoden att framställa mousserande viner. Den har senare utvecklats till den traditionella metoden med den andra jäsningen på flaskan, metoden som används för att göra champagne och cava. Även om benämningen och kanske ursprunget är franskt så görs Pet Nat-viner över hela världen. Kännetecknande är att detta vin i regel produceras av lokala druvor, såväl blå som gröna. Moussen är ofta len och mjuk, bubblorna är små och vinet har inte samma tryck som champagne och cava.
Vilarnau
Vilarnaus vingårdar ligger i hjärtat av Katalonien vid de höga bergen i Montserrat. Till världsstaden Barcelona är det inte mer en dryg halvtimmas resa. Odlingarna ligger på 250 meters höjd där de skyddas av bergen i norr och Littoralområdet i söder samtidigt som de gynnas av det soliga varma Medelhavsklimatet.
Redan 1949 tillverkade Castell de Vilarnau sin första cava enligt den traditionella flaskjäsningsmetoden. I dag är Vilarnau känt för sin högkvalitativa ekologiska cava, men man har de senaste åren även börjat producera Pet Nat. Energin tar man från biomassa och bevattningen kan stödjas av en regnvattenfylld sjö som omger odlingarna. 1990 köptes vingårdarna på kullarna i Espiells, strax öster om San Sadurní, och där byggdes ett toppmodernt vineri. Vilarnau har ett mycket aktivt hållbarhetsarbete och ställer långtgående krav på leverantörer och samarbetspartners. Vilarnau odlar både internationella druvor och druvor som är typiska för Katalonien.
Vilarnau är en pionjär när det gäller miljöarbete och var en av de första producenterna i den spanska vinindustrin som certifierades enligt Wineries for Climate Protection. Sedan 1982 ägs Vilarnau av det stora spanska sherryhuset Gonzalez Byass.
Gonzalez-Byass
Familjeföretaget Gonzalez-Byass grundades i Jerez 1835 och räknas i dag som världens ledande sherryproducent. I sina källare har man fler 70.000 fat, varav en betydande del 1800-talssherry. Gonzalez-Byass rankas som en av världens allra främsta besöksanläggningar för vinturism.
- Vilarnau är en av få producenter som ständigt mäter och försöker förbättra ständigt sitt klimatavtryck
- Vilarnau betyder egentligen Familjen Arnaus lanthus
- Pet Nat-viner görs främst i Frankrike, men intresset växer i många länder
- En variant på Ancestrale-metoden är då jästfällningen avlägsnas. Då kallas metoden Méthode dioise
- 2020 rankades Gonzales Byass som världens sjätte bästa besöksmål för vinturism
Kommentarer