Veganskt
Ett vin klassificeras som veganskt om det är säkerställt att vinets klarning har skett utan att animaliska tillsatser har varit involverad i processen. Som vegan avstår du inte bara animalier som kött och mejeriprodukter, utan också mat- och dryckesprodukter som på något sätt kommit i kontakt med animaliska tillsatser.
När man jäser vinet så blir det oundvikligen grumligt, och för att bibehålla vinets rena karaktär så behöver man bli av med denna slöjliknande hinna över vinets yta. Processen för att göra detta kallas för klarning, och går ut på att man binder ihop de proteiner som frigörs under jäsningen, som sedan sjunker till botten av vinkärlet, varpå det avlägsnas. För att initiera klarningen använder man oftast mjölk- eller äggproteiner, eller liknande animaliska tillsatser. Ett veganskt alternativ är så kallad bentonitlera.
Det finns ingen officiell certifiering av veganviner, men det finns rörelser och aktörer som försöker att klassificera och säkerställa att det finns pålitliga veganprodukter på vinmarknaden.
På Nigab har vi tagit fram ett utvalt sortiment av veganviner som vi säkerställt genom hela tillverkningsprocessen - så att du kan åtnjuta ett gott vin utan animaliska tillsatser, med ett lika gott samvete.