Vin som passar till vin till pizza

små pizzor med rödvin

Vin till pizza

Pizza är nog allas favoritmat, enkelt, snabbt och förföriskt gott i alla dess varianter. Att välja vin till pizza är oftast enkelt. Pizza är i regel så smakrikt att de kräver ett fylligt och mustigt rödvin. Vinet till pizzan spelar ofta andrafiolen och det duger gott med något fruktigt och enkelt, men moderna pizzor är så mångskiftande att det ibland kan behövas lite eftertanke i valet av vin till pizza.
Historia
Pizzans ursprung är outgrundligt gammalt. Så länge människan har bakat bröd över eld har man ätit brödet med varma toppingar. I den mån man har haft tillgång till tomat och ost bakades säkerligen någon form av pizza redan under antiken. De äldsta pizzarecepten som nedtecknats är från 1600-talet.

Den moderna pizzan har sitt ursprung i Italien. Enligt legenden ska den ha bakats i Napoli den 9 juni 1879 av Don Raffaele Esposito och hans fru Rosa Brandi för att hedra Kung Umberto I och hans drottning Margherita av Savojen som besökte staden. Med tomater, mozarella och basilika ärades kungaparet med den italienska flaggans färger och pizza Margherita var född.
Pizzans genomslag i Sverige
Ingen annan maträtt har spridit sig så snabbt till så många länder och matkulturer. I dag bakas pizzor på italienskt vis över hela världen. Inte minst i Sverige. Till Sverige kom pizzan 1947 då öppnades två svenska restauranger med pizza på menyn, en i Västerås och en i Stockholm, huvudsakligen för att servera italienska arbetare som flytt det krigshärjade Italien. Det stora genomslaget kom när Bengt Wedholm, dagen före julafton 1968, öppnade en pizzadel på restaurang Östergök på Östermalm. Mindre än ett år senare öppnade italienaren Giuseppe Sperandio den första renodlade pizzerian Pizzeria Piazza Opera, på Gustav Adolfs torg i Stockholm. I dag drygt 50 år senare finns det cirka 4 000 pizzerior i Sverige och pizzan har blivit något av en svensk-italiensk nationalrätt.
Vin till pizza
Vin och pizza går hand i hand. Vin till pizza kompletterar de flesta pizzavarianter på ett suveränt sätt. Egentligen kan man välja vin från de flesta länder, men vill man hedra den italienska maträtten är italienska viner ett gott val. Varför inte ett fruktigt rödvin från Kampanien, den region där Napoli ligger och där den moderna pizzan föddes. Men kraftfulla rödviner från Veneto, som Ripasso, och till och med Amarone, eller appassimento-viner från andra regioner är ofta utsökta smakkombinationer.

När du väljer vin till pizza är det vin efter topping som gäller, valet av vin beror på vilka tillbehör som toppar pizzan. Är tomat och ost det som dominerar smakerna är de röda vinerna pålitliga. Shiraz och cabernet brukar vara goda val, eller italienska Chianti- eller Barbarescoviner. På senare tid har många krogar börjat servera pizza bianco, alltså pizzor där Crème Fraiche har ersatt tomatsåsen. Dessa moderna pizzor öppnar möjligheter för helt andra vintyper, som till exempel vita viner av riesling och pinot gris.

Som alltid är det den personliga smaken som avgör vilket vin som är bäst till pizza, man kan nästan inte misslyckas, vin till pizza är en underbar kombination.

Vin som passar till vin till pizza