Smaknot
Gazela Rosé är ett ljusrosa, inbjudande och fräscht vin med en aromatisk doft med tydliga inslag av röda bär, främst jordgubbar och smultron tillsammans med toner av tropiska frukter, banan och papaya. I Smaken är Gazela Rosé livligt och friskt med en balanserad och intensiv fruktighet. Röda bär dominerar, och det finns även en lätt pärlande känsla som ger extra fräschör och elegans. Vinet är behagligt och ungdomligt och avslutas med en mjuk och hallonfruktig eftersmak.
Gott att veta
Vinho Verde är ett område med skyddad ursprungsbeteckning i nordvästra Portugal, främst i regionen Minho. Vinho Verde är Portugals största vinområde till ytan. Namnet betyder bokstavligen ”grönt vin”, men syftar inte på vinets färg utan på att vinerna är unga och bör drickas tidigt, när de är som mest friska och fruktiga. I Vinho Verde, mellan Douro- och Minhofloderna, längs sluttningarna mot Atlanten, odlas vin i nio subregioner. I regel buteljeras vinerna från Vinho Verde med en viss tillsats av kolsyra för att förstärka fräschören. I äldre tider tappade man vinet på flaska innan det jäst färdigt vilket gav en mousserande karaktär. I dag är de svagt mousserande vinerna en signaturstil för Vinho Verde.
Gasellen
Varumärket Gazela betyder gasell på portugisiska. Den stora producenten Sogrape har flera viner som de buteljerar under detta namn. Gasellen är en symbol för det graciösa, snabba och flyktigt lätta. Det mest kända ”gasellvinet” är deras rosé.
Rosévin
Rosévin kan tillverkas på flera sätt, men den absolut vanligaste metoden är att man pressar blå druvor och låter skalen ligga och dra i musten från några timmar upp till ett par dygn. Ju längre skalen får macerera desto mörkare blir vinet. Det är viktigt att macerationen sker under låg temperatur så att inte vinet börjar jäsa. Det förekommer också att man enbart pressar druvorna och att den enda färg vinet får kommer från själva pressningen. En tumregel är att riktigt ljusa och bleka roséviner ofta har högre kvalitet. Att blanda rött och vitt vin till en rosé är förbjudet inom EU, med Champagne som enda undantag.
Vinifiering
Gazela Rosé görs enligt bica aberta-metoden. Det är en portugisisk teknik som främst används för att göra vita portviner. Metoden innebär att musten får jäsa helt utan kontakt med druvskalen och andra fasta delar av druvan. Druvorna krossas försiktigt och får macerera fram en lätt rosafärgad must. Musten klarnas innan den sätts att jäsa vid en kontrollerad temperatur på 14 – 16 grader. Efter jäsningen lagras vinet i cirka två månader innan det klarnas, köldbehandlas, filtreras och buteljeras.
Kort om Sogrape
Familjeägda Sogrape är den portugisiska vinindustrins ledande producent. Företaget grundades 1942 då Fernando van Zeller Guedes och 15 vänner slöt sig samman för att hitta nya marknader och affärsmöjligheter. Det var mitt under brinnande världskrig och det var svårt att sälja vin i Europa. Man sökte sig till andra marknader, främst Brasilien, där portugisiska är nationalspråket och man kunde locka nya kundgrupper, främst kvinnor. De innovativa tankarna resulterade i Matteus, det första moderna rosévinet. Sograpes historia är direkt sammankopplad med Matteus framgångar. Tack vare Matteus har Sogrape kunnat expandera och involvera sig i en rad olika projekt i hemlandet och utomlands.
Portugals största
Sogrape har vuxit till en mycket stor producent som gör viner från samtliga regioner i landet och i nästan alla Portugals vinstilar. Sogrape har haft stor betydelse för att Portugal numera inte bara ses som ett portvinsland. Drivande i den utvecklingen har till stora delar varit Sograpes förmåga att investera i metoder, teknik, innovationer och marknad.
- I dag leds Sogrape av fjärde generationen Guedes, 2015 tog Fernando Guedes över efter sin äldre bror Salvador. Sogrape har fler än 1 000 anställda och arbetar med över 30 varumärken i närmare 130 länder.
- Sogrape äger 19 vinerier och 25 egendomar i tolv av Portugals vinregioner där man odlar vin på mer än 1 600 hektar
- Portugal är känt för sina många lokala druvsorter, Sogrape odlar närmare 100 st av dem
- Företaget har stora ekologiska ambitioner och strävar efter hållbarhet inom alla aspekter
- Gazela Rosé kommer från ett svalt kustnära Atlantområde, i sådana klimat blir vinerna ofta strävare och inte så fruktdrivna
- Rosévinstrenden är mycket stark. I dag svarar rosévin för omkring tio procent av världens vinproduktion – en fördubbling på cirka tio år
Kommentarer