Gazela Rose

Nyhet
en flaska rosevin med röd kork

Gazela Rose

Gazela Rosé är ett lågalkoholigt, lätt och uppfriskande ungt vin med blommig karaktär och en lätt mousse. Det är ett somrigt och piggt rosévin som passar utmärkt som aperitif, eller till sallader, lättare fiskrätter eller som sällskapsvin en varm dag. Det är ett härligt pratvin som är som gjort för utflyktskorgen, filten i parken eller altanhänget med vännerna. Det funkar lika bra som mingelvin och som matvin. Prova det gärna till lättare skaldjursrätter, sushi och andra asiatiska rätter. Servera det väl kylt, 6 – 8 grader, och glöm inte kylväskan när det bär i väg på utflykt.

Sötma
Fyllighet
Friskhet
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
79952
Storlek
75 cl
Alkohol
9,5 %
Land/Region
Portugal
Smaktyp
Rosé - Friskt och bärigt
Typ
Rosévin
Övrigt
Nyheter
Producent
Sogrape

Smaknot

Gazela Rosé är ett ljusrosa, inbjudande och fräscht vin med en aromatisk doft med tydliga inslag av röda bär, främst jordgubbar och smultron tillsammans med toner av tropiska frukter, banan och papaya. I Smaken är Gazela Rosé livligt och friskt med en balanserad och intensiv fruktighet. Röda bär dominerar, och det finns även en lätt pärlande känsla som ger extra fräschör och elegans. Vinet är behagligt och ungdomligt och avslutas med en mjuk och hallonfruktig eftersmak.

Gott att veta

Vinho Verde är ett område med skyddad ursprungsbeteckning i nordvästra Portugal, främst i regionen Minho. Vinho Verde är Portugals största vinområde till ytan. Namnet betyder bokstavligen ”grönt vin”, men syftar inte på vinets färg utan på att vinerna är unga och bör drickas tidigt, när de är som mest friska och fruktiga. I Vinho Verde, mellan Douro- och Minhofloderna, längs sluttningarna mot Atlanten, odlas vin i nio subregioner. I regel buteljeras vinerna från Vinho Verde med en viss tillsats av kolsyra för att förstärka fräschören. I äldre tider tappade man vinet på flaska innan det jäst färdigt vilket gav en mousserande karaktär. I dag är de svagt mousserande vinerna en signaturstil för Vinho Verde.

Gasellen

Varumärket Gazela betyder gasell på portugisiska. Den stora producenten Sogrape har flera viner som de buteljerar under detta namn. Gasellen är en symbol för det graciösa, snabba och flyktigt lätta. Det mest kända ”gasellvinet” är deras rosé.

Rosévin

Rosévin kan tillverkas på flera sätt, men den absolut vanligaste metoden är att man pressar blå druvor och låter skalen ligga och dra i musten från några timmar upp till ett par dygn. Ju längre skalen får macerera desto mörkare blir vinet. Det är viktigt att macerationen sker under låg temperatur så att inte vinet börjar jäsa. Det förekommer också att man enbart pressar druvorna och att den enda färg vinet får kommer från själva pressningen. En tumregel är att riktigt ljusa och bleka roséviner ofta har högre kvalitet. Att blanda rött och vitt vin till en rosé är förbjudet inom EU, med Champagne som enda undantag.

Vinifiering

Gazela Rosé görs enligt bica aberta-metoden. Det är en portugisisk teknik som främst används för att göra vita portviner. Metoden innebär att musten får jäsa helt utan kontakt med druvskalen och andra fasta delar av druvan. Druvorna krossas försiktigt och får macerera fram en lätt rosafärgad must. Musten klarnas innan den sätts att jäsa vid en kontrollerad temperatur på 14 – 16 grader. Efter jäsningen lagras vinet i cirka två månader innan det klarnas, köldbehandlas, filtreras och buteljeras.

Kort om Sogrape

Familjeägda Sogrape är den portugisiska vinindustrins ledande producent. Företaget grundades 1942 då Fernando van Zeller Guedes och 15 vänner slöt sig samman för att hitta nya marknader och affärsmöjligheter. Det var mitt under brinnande världskrig och det var svårt att sälja vin i Europa. Man sökte sig till andra marknader, främst Brasilien, där portugisiska är nationalspråket och man kunde locka nya kundgrupper, främst kvinnor. De innovativa tankarna resulterade i Matteus, det första moderna rosévinet. Sograpes historia är direkt sammankopplad med Matteus framgångar. Tack vare Matteus har Sogrape kunnat expandera och involvera sig i en rad olika projekt i hemlandet och utomlands.

Portugals största

Sogrape har vuxit till en mycket stor producent som gör viner från samtliga regioner i landet och i nästan alla Portugals vinstilar. Sogrape har haft stor betydelse för att Portugal numera inte bara ses som ett portvinsland. Drivande i den utvecklingen har till stora delar varit Sograpes förmåga att investera i metoder, teknik, innovationer och marknad.

  • I dag leds Sogrape av fjärde generationen Guedes, 2015 tog Fernando Guedes över efter sin äldre bror Salvador. Sogrape har fler än 1 000 anställda och arbetar med över 30 varumärken i närmare 130 länder.
  • Sogrape äger 19 vinerier och 25 egendomar i tolv av Portugals vinregioner där man odlar vin på mer än 1 600 hektar
  • Portugal är känt för sina många lokala druvsorter, Sogrape odlar närmare 100 st av dem
  • Företaget har stora ekologiska ambitioner och strävar efter hållbarhet inom alla aspekter
  • Gazela Rosé kommer från ett svalt kustnära Atlantområde, i sådana klimat blir vinerna ofta strävare och inte så fruktdrivna
  • Rosévinstrenden är mycket stark. I dag svarar rosévin för omkring tio procent av  världens vinproduktion – en fördubbling på cirka tio år

Kommentarer

Producent Sogrape

Familjeföretaget Sogrape är den portugisiska vinindustrins ledande företag. Sogrape producerar viner från de flesta av Portugals regioner, men är också etablerade i länder som Spanien, Chile, Argentina och Nya Zeeland. Vinerna som Sogrape arbetar med är allt ifrån enklare bordsviner till världsberömda storsäljare som Matues Rosé och till mycket exklusiva och dyrbara viner, som exempelvis Portugals mest omskrivna vin Barca Velha.

Sogrape grundades 1942 av Fernando van Zeller Guedes och 15 vänner. Till en början hade bolaget det något otympliga namnet Sociedade Comercial dos Vinhos de Mesa de Portugal. Sograpes historia började med det berömda Mateus Rosé – ett vin som de flesta känner till och som till stora delar startade den rosévinstrend som kommit att växa fram under 2000-talet. Sograpes historia är direkt sammankopplad med Mateus framgångar. Tack vara Mateus har Sogrape kunnat expandera och involvera sig i en rad olika projekt i hemlandet och utomlands.

Mycket stor betydelse för Portugal som vinland har Ferreirinha, (1811–1896), eller Dona Antónia Ferreira, som hon egentligen hette. Hon brukar beskrivas som urmodern för den moderna portugisiska vinodlingen. Hon var med och utvecklade portvinerna i Douro och de metoder som alltjämt används. Douro är alltjämt den region som är mest förknippad med Sogrape. Här görs exempelvis de stora portvinerna Sandeman och det vin som bär Dona Antonias namn, Ferreira. Dona Antonia var också den som gick främst i arbetet med att motverka vinlusens härjningar i landet. Många av Portugals klassiska vingårdar kan kopplas till henne, och till Sogrape som ser till att vinerna från dessa odlingar alltjämt förtjusar världen. Ferreirinhas namn finns ofta på Sograpes etiketter. Sogrape äger också den berömda gården Quinta do Porto i Douro där Dona Antónia Ferreira huserade. Hon sägs fortfarande vandra i salarna om nätterna och hålla en vakande hand över odlingarna.

Sogrape producerar viner i nästan alla Portugals vinstilar och från de flesta regioner i landet. Företaget har vuxit genom förvärv och satsningar. Familjeföretaget har haft stor betydelse för att Portugal ses som ett allt intressantare vinland och som ett land, som tidigare nästan enbart var känt för sina portviner, numer kan visa upp ett pärlband av både vita och röda kvalitetsviner. Motorn i den utvecklingen har till stora delar varit Sograpes förmåga att investera i metoder, teknik, innovationer och marknad.

Sogrape äger i dag flera vinerier, det första byggdes 1962, och så sent som 2016 utsågs vineriet Sogrape Vinhos till världens främsta vineri av World Association of Writers and journalists. Sogrape har mycket högt ställda ekologiska ambitioner och strävar efter att vara ett hållbart företag inom alla aspekter. Man lägger mycket energi på att vara branschledande inom klimat-, miljö- och socialt arbete. Man har ett aktivt hållbarhetsarbete i sina egna verksamheter, med ett antal projekt som ständigt pågår, och man hjälper även sina leverantörer att driva små som stora odlingar på ett sätt som minskar avtrycken på miljö och klimat.

I dag leds Sogrape av fjärde generationen Guedes, 2015 tog Fernando Guedes över efter sin äldre bror Salvador. Sogrape är Portugals största vinföretag, har fler än 1 000 anställda och arbetar med över 30 varumärken i närmare 130 länder. Företaget äger 19 vinerier och 25 egendomar i tolv av Portugals vinregioner där man odlar vin på mer än 1 600 hektar. Portugisiska viner kännetecknas av en mångfald med druvsorter, varav en stor del lokala, Sogrape har hela 77 sorter i sina odlingar.

Inspiration