Kanonkop Kadette Rosé Pinotage 2021

en flaska rose kanonkop

Kanonkop Kadette Rosé Pinotage 2021

Kadette Pinotage Rose är ett mycket angenämt och lättdrucket rosévin i den torra stilen. Det är ett ungdomligt och piggt vin som passar utmärkt till lättare rätter som sallader, pasta och grönsaksrätter. Den relativt höga kryddigheten gör också att det står sig bra mot exempelvis kyckling, kalkon och fiskrätter. Vinet är också ett alldeles förträffligt sällskapsvin, ett easydrinking-vin som man kan njuta av i stora glas.

En mjuk och fräsch rosé med tydliga och typiska inslag av skogsbär, hallon, jordgubbar och körsbär. Vinet har en bitande frisk syra, massor av karaktär och en lång kvardröjande eftersmak.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (6 röster)
4.5
Skriv ut
Art. nr.
74407
Storlek
75 cl
Alkohol
14 %
Druva
Pinotage
Land/Region
Sydafrika
Passande mat
Aperitif Asiatiskt Fläsk Grill
Smaktyp
Rosé - Friskt och bärigt
Typ
Rosévin
Producent
Kanonkop Wine Estate

Sydafrika

Även om vinproduktionen i Sydafrika kan följas ända tillbaka till 1654 så är det först efter apartheidtiden som Sydafrikas enastående möjligheter som vinproducerande land blivit världskänt. Många heta soltimmar och nederbördsrika vintermånader borgar för optimala förutsättningar. Sydafrika är mest känt för sina vita viner men rödvinsdruvor ökar kraftigt. Druvsorten pinotage brukar omnämnas som nationaldruva – skälet är att den korsades fram just i regionen Stellenbosch i Sydafrika på 1920-talet.

Kanonkop

Det märkliga namnet Kanonkop kommer av att det under 1700-talet stod en kanon på ett podium utanför gården. När man siktade ett europeiskt skepp som stävade in mot Kapstaden sköts en kanonsalva som varskodde bönderna i trakten om att de snabbt skulle fylla sina kärror och bege sig till hamnen där de långväga sjöfararna suktade efter frukt och grönsaker efter månader till havs.

Bland Sydafrikas viner har Kanonkop en mycket respekterad ställning och har fått mängder med priser och utmärkelser. Särskilt framgångsrik har vingårdens pinotage varit. Deras rosé Kadette, som görs på 100 procent pinotage utsågs nyligen i en stor blindprovning till Folkets Favorit på stora Mitt Kök-mässan.

  • Kanonkop är afrikans och betyder kanonkullen
  • Kanonkop har cirka 60 anställda
  • Vingården omfattar cirka 100 ha och odlingarna ligger på 60 – 80 meters höjd över havet
  • Kanonkops ansvarige vinmakare, Abrie Beeslaar, har premierats ”Best Winemaker in the world” vid världens största branschtävling International Wine and Spirits Competitions
  • De äldsta vinstockarna närmar sig 60 år

Kort om Kanonkop

Kanonkap Estate är en av Sydafrikas absolut främsta vingårdar, belägen några mil nordväst om Kapstaden. Kanonkop ligger mycket vackert på sluttningarna till berget Simonsberg i distriktet Stellenbosch, där bergen sluttar brant ner mot havet, med vingårdar så långt ögat kan nå och där svala havsvindar skapar ett perfekt mikroklimat för vinodling. I området finns runt 200 olika vingårdar. Regn faller i stort sett bara under vintern, vilket gynnar druvornas utveckling. Signaturdruvan är pinotage som täcker mer än 50 procent av Kanonkops arealer. Vingården är familjeägd sedan fyra generationer. Verksamheten drivs mycket familjärt och majoriteten av de närmare 60 anställda bor på gården.

Namnet

”Kanonkop, where the big guns roar” Namnet Kanonkop kommer ursprungligen från ordet kopje som betyder höjd. Vingården ligger på den plats från vilken man under 1600-talet avfyrade kanonsalut för att varsko bönder boende runt Kapstaden att fartyg från Europa nalkades kusten för inventeringsstopp i staden. Bönderna lastade då sina kärror och for till Kapstaden för att sälja färsk frukt och grönsaker.

Om Kanonkop

Kanonkops vingårdar ligger på de nedre slänterna av berget Simonsberg i den del av Stellenbosch som kallas “red wine bowl”. Kanonkops egendom består av 100 hektar vinstockar i ett ypperligt klimat för rödvinsframställning. Planteringarna sluttar åt sydväst, vilket är det mest eftertraktade väderstrecket här och jordmånen består av röd granit och lera. Egendomen sträcker sig mellan 60 och 120 meter över havet och påverkas av långa sommardagar och varmt inlandsklimat samtidigt som vingården kyls av svala vindar från False Bay. Merparten av årets regn kommer under vintern vilket förbättrar druvornas mognad och förenklar skördeprocessen.

Abrie Beeslar är en av vinvärldens mest lysande stjärnor. Från sin utsiktspost på berget Simonsberg i Stellenbosch utanför Kapstaden har han tagit hela världen med storm, så till den grad att han utsetts till ”The Best Winemaker in the World” hela tre gånger. Trots sin ungdom (44 år) dignar hans troféskåp av utmärkelser från hela världen. Sedan 2002 lever och verkar han tillsammans med sin familj på Kanonkop Estate. Beeslaar är en av dem som gått i spetsen för den sydafrikanska vinindustrins remarkabla metamorfos. Vinproduktionen i Sydafrika underminerades under apartheidåren, den kvalitetsinriktade produktionen minskade och omvärldens handelshinder omöjliggjorde investeringar och utveckling. Under 1990-talet tog dock en ny generation vinmakare över. Välutbildade, entusiastiska och mycket skickliga inledde de en renässans för landets vinindustri som vi ännu inte sett toppen av.

 

Produkter från Kanonkop Wine Estate

Inspiration