Le Roi Soleil 2023 – Côtes de Provence

Nyhet
en flaska rosevin från saint tropez provnce

Le Roi Soleil 2023 – Côtes de Provence

I Saint-Tropéz i Provence har konstnärer, modeskapare och författare sippat rosévin på uteserveringarna och festerna sedan Coco Chanel ritade sin första ”lilla svarta”. I Saint-Tropéz finns vinerna som har en ”air” av elegans, glädje och en sofistikerad avslappnad livsstil. Vinerna är inspirerade av Provence blommor, soldränkta frukter och den hänförande utsikten över det azurblå medelhavet.

Le Roi Solei är ett ljust rosa vin med stor generöst och fruktigt doft av hallon, örter, persika och blodgrapefrukt. Torr och fräsch smak av smultron, hallon och örter. Ett vin som klarar sig alldeles utmärkt på egen hand till mingel med vännerna. Men lyfter med lätt och fräsch mat som till exempel en Sallad Nicoise.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (43 röster)
4
6 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
73008
Storlek
75 cl
Land/Region
Côtes de Provence Frankrike
Passande mat
Aperitif Fågel Skaldjur
Smaktyp
Rosé - Friskt och bärigt
Typ
Rosévin
Övrigt
Nyheter
Producent
Maîtres vignerons de la presqu’ile de Saint-Tropéz

Fakta

  • Druvor Grenache, cinsault, syrah, mourvedre och carignan.
  • Sockerhalt 1 gram/liter.

En värld av rosor och rosé

Saint-Tropez är en kuststad i södra Frankrike vid Franska Rivieran. Staden har en lång och rik historia och är mest känd för att vara ett jetset-mål och en symbol för lyx och glamour.

Under 1950- och 60-talen blev Saint-Tropez en metropol för konstnärer, intellektuella och kändisar. Det var även platsen där Brigitte Bardot levde och filmade, vilket verkligen satte staden på kartan.

Saint-Tropéz har en fantastisk charm med sina smala kullerstensgator, färgglada hus och den pittoreska gamla hamnen fylld med lyxbåtar och fiskebåtar. Saint-Tropez erbjuder en blandning av trendiga butiker, exklusiva restauranger, nattklubbar och konstgallerier. Stränderna i och runt staden, som Pampelonne Beach, är kända för sin skönhet och lockar både lokalbefolkning och turister. Några av dem är har lyxiga strandklubbar och erbjuder ett stort antal vattensporter.

Saint-Tropéz har också ett rikt kulturarv med sitt citadell, La Citadelle de Saint-Tropez, som bjuder på en fantastisk utsikt över Medelhavet. Sammanfattningsvis förknippas staden med lyx, nöjen och kändisglamour. Samtidigt som den behållit sin charm och skönhet från det förflutna, lockar den kändisar, jetsetters och lyxentusiaster från hela världen.

En av de mest ikoniska synerna i Saint-Tropez är den glamorösa hamnen fylld med lyxyachter och båtar. Många kändisar och förmögna besökare kommer hit för att njuta av den exklusiva atmosfären och det lyxiga båtlivet. I staden finns exklusiva restauranger, trendiga nattklubbar och kaféer där man kan se och bli sedd. Maten är ofta högklassig och de lokala råvarorna används för att kreera utsökta rätter. Nattlivet är pulserande och erbjuder exklusiva upplevelser för dem som letar efter glamour och fest.

Saint-Tropez är också känt för sin exklusiva shopping. Här hittar man allt från designbutiker till exklusiva butiker med lyxiga kläder, smycken och accessoarer. Stadens stränder som Pampelonne Beach är kända för sina eleganta strandklubbar där besökare kan njuta av solen, havet och en lyxig strandupplevelse. Utöver det glamorösa nattlivet har Saint-Tropez också en rik kulturell scen med konstgallerier och kulturevenemang som lockar både lokalbefolkning och besökare.

Vinerna från området

Runt Saint-Tropez produceras mycket vin. Vinerna är ofta kända som Côtes de Provence eller Côtes de Provence-Saint-Tropez. Vinerna trivs i det varma Medelhavsklimatet och den speciella och varierade jordmån som finns i området.

Vinerna från Côtes de Provence och från Saint-Tropez-regionen, omfattar en rad olika sorter, inklusive roséviner som är mycket populära och väl ansedda. Många vingårdar i närheten av Saint-Tropez tar emot besök för guidade visningar och provningar.

Saint-Tropéz och rosévin

Rosévin har blivit allt mer populärt under senare år och Côtes de Provence, inklusive området runt Saint-Tropez, är känt för att producera högkvalitativa roséviner. Dessa viner har blivit symboler för elegans och sommarlivsstil. Rosévinerna från Provence kännetecknas ofta av sin ljusa, färgstarka nyans och fräscha smaker. De tillverkas vanligtvis från en blandning av druvsorter som Grenache, Cinsault, Syrah, och ibland Mourvèdre och Vermentino. Det milda Medelhavsklimatet i kombination med jordmånen i området ger dessa viner deras karaktäristiska smaker och aromer. Vinerna är vanligtvis fruktiga och har noter av röda bär, citrusfrukter och ibland örtiga inslag. De är ofta torra och friska vilket gör de passar utmärkt varma sommardagar.

Många vingårdar i Provence har valt att satsa på roséproduktion och strävar efter att skapa kvalitetsviner som representerar regionens traditioner och terroir. Provence rosévin anses är mångsidiga och kan drickas som de är, eller kombineras med många av regionens berömda maträtter.

Triangle d’Or

Vinerna från Triangle d’Or (Guldtriangeln) kommer från triangeln mellan städerna Cuers, Puget-Ville och Pierrefeu i Provence. I Guldtriangeln finns flera vinodlare inom Maîtres Vignerons, en sammanslutning av odlare som strävar efter att producera och främja högkvalitativa viner. Vinerna från Triangle d’Or har ofta unika egenskaper och karaktärer på grund av den speciella terroir som området har. I Triangle d’Or har vinodlare odlat vin i många generationer och har utvecklat en djup förståelse för de lokala förhållandena som påverkar vinodlingen.

Kommentarer

Sockerhalt?

Nästan så torrt det kan bli. ca 1 gr/liter.

Finns den på systembolaget eller beställer man via er? Kostar?

Man beställer via Systemboalget. Bara klicka på gröna knappen så kommer du dit.

Vilka druvor ingår?

Hej. Det är i huvudsak: Grenache, Cinsault, Syrah, Mourvedre och Carignan. /Jonas

Berättelsen om Maîtres Vignerons utanför Saint-Tropez hänger nära samman med byns historia. För mer än 55 år sedan skapade Maîtres Vignerons en egen innovativ modell för att bevara varje vingårds karaktär och samtidigt lägga grunden för bättre förutsättningar och långsiktighet.

1964

För att framhäva sitt arv, sina varumärken och sin jordmån beslutade åtta vinodlare på Saint-Tropez-halvön att bygga en gemensam anläggning för buteljering och distribution.

2007

För att möta det växande intresset för Provence roséviner uppfördes ett 1 000 kvadratmeter stort mognadslager.

2017

Många av Maîtres Vignerons vingårdar engagerar sig i en miljövänlig satsning kring ekologiskt jordbruk.

2021 / 2022

Den lokala förankringen stärks genom nya delägare: Domaine Siouvette (la Môle), Château Saint Maur (Cogolin), Domaine de la Sultanine (Ramatuelle) och La Cave de Ramatuelle. I dag omfattar Maîtres Vignerons elva vingårdar och tre stora vinerier.

Våra Medlemmar

”Växa tillsammans samtidigt som vi respekterar varje enskild medlem” – är mottot som bäst sammanfattar Maîtres Vignerons de Saint Tropez filosofi.

Våra Värderingar

Att introducera roséviner från Provence över hela världen är vår mission. Maîtres Vignerons viner har en gemensam identitet och berättar om Provences unika jordmåner.

Mångfald av Jordmåner

Våra viner odlas i fyra skiftande  jordmåner i Provence: Saint-Tropez- halvön, Guldtriangeln (en forntida vingård belägen mellan Cures, Puget Ville och Pierrefeu), Cannet des Maures och södra Luberon. Våra viner framhäver jordmånernas egenskaper i ett djupt och varierat sortiment.

Biodiversitet

I flera år har Maîtres Vignerons uppmuntrat och stöttat vinodlare i deras ekologiska och miljömässiga arbete. Vår organisation stödjer och skapar förutsättningar för varje enskild vingårds ekologiska omställning och dagliga arbete.

Kvalitet

Alla delar i våra processer bygger på kunskapen hos våra vinodlare och vinmakare: Alla sköter sina vingårdar, vinifierar sina druvor och drar nytta av varandras expertis i olika faser, från odling till vinifiering. Maîtres Vignerons har en effektiv och modern förpackningsanläggning och investerar löpande för att upprätthålla och utveckla den höga kvalitetsnivån.

Kreativitet och Innovation

Maîtres Vignerons har en gedigen marknadsföringskompetens och arbetar för att modernisera förpackningar och kommunikationen kring alla led från druva till konsumtion. Vi framhäver mångfalden i våra jordmåner genom att erbjuda ett djupt och varierat sortiment av domänviner där varje vingårds prägel resulterar i moderna och trendiga varumärkesviner. Ett dedikerat försäljningsteam gör det också möjligt att tydliggöra profileringen av våra viner.

Inspiration