Le Roi Soleil 2023 – Côtes de Provence

en flaska rosevin från saint tropez provnce

Le Roi Soleil 2023 – Côtes de Provence

Så här beställer du på systembolaget.se

  1. Lägg i varukorg och logga in på ditt konto i kassan. Har du inget konto så kan du skaffa det med några få enkla steg.
  2. Betala – Du kan använda swish, kontokort eller direktbetalning.
  3. Hämta ut – Efter några dagar får du ett SMS när din vara finns att hämta.
Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Le Roi Soleil är ett ljust rosa vin med en stor generös och fruktig doft av hallon, örter, persika och blodgrapefrukt. Torr och fräsch smak av smultron, hallon och örter. Ett vin som klarar sig alldeles utmärkt på egen hand till mingel med vännerna. Men lyfter med lätt och fräsch mat som till exempel en Sallad Nicoise.

Betyg
6 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
73008
Storlek
75 cl
Passande mat
Aperitif Fågel Skaldjur
Typ
Rosévin

I Saint-Tropéz i Provence har konstnärer, modeskapare och författare sippat rosévin på uteserveringar och fester sedan Coco Chanel ritade sin första ”lilla svarta”. I Saint-Tropéz finns vinerna som har en ”air” av elegans, glädje och en sofistikerad avslappnad livsstil. Vinerna är inspirerade av Provence blommor, soldränkta frukter och den hänförande utsikten över det azurblå medelhavet.

En värld av rosor och rosé

Saint-Tropez är en kuststad i södra Frankrike vid Franska Rivieran. Staden har en lång och rik historia och är mest känd för att vara ett jetset-mål och en symbol för lyx och glamour.

Under 1950- och 60-talen blev Saint-Tropez en metropol för konstnärer, intellektuella och kändisar. Det var även platsen där Brigitte Bardot levde och filmade, vilket verkligen satte staden på kartan.

Saint-Tropéz har en fantastisk charm med sina smala kullerstensgator, färgglada hus och den pittoreska gamla hamnen fylld med lyxbåtar och fiskebåtar. Saint-Tropez erbjuder en blandning av trendiga butiker, exklusiva restauranger, nattklubbar och konstgallerier. Stränderna i och runt staden, som Pampelonne Beach, är kända för sin skönhet och lockar både lokalbefolkning och turister. Några av dem är har lyxiga strandklubbar och erbjuder ett stort antal vattensporter.

Saint-Tropéz har också ett rikt kulturarv med sitt citadell, La Citadelle de Saint-Tropez, som bjuder på en fantastisk utsikt över Medelhavet. Sammanfattningsvis förknippas staden med lyx, nöjen och kändisglamour. Samtidigt som den behållit sin charm och skönhet från det förflutna, lockar den kändisar, jetsetters och lyxentusiaster från hela världen.

En av de mest ikoniska synerna i Saint-Tropez är den glamorösa hamnen fylld med lyxyachter och båtar. Många kändisar och förmögna besökare kommer hit för att njuta av den exklusiva atmosfären och det lyxiga båtlivet. I staden finns exklusiva restauranger, trendiga nattklubbar och kaféer där man kan se och bli sedd. Maten är ofta högklassig och de lokala råvarorna används för att kreera utsökta rätter. Nattlivet är pulserande och erbjuder exklusiva upplevelser för dem som letar efter glamour och fest.

Saint-Tropez är också känt för sin exklusiva shopping. Här hittar man allt från designbutiker till exklusiva butiker med lyxiga kläder, smycken och accessoarer. Stadens stränder som Pampelonne Beach är kända för sina eleganta strandklubbar där besökare kan njuta av solen, havet och en lyxig strandupplevelse. Utöver det glamorösa nattlivet har Saint-Tropez också en rik kulturell scen med konstgallerier och kulturevenemang som lockar både lokalbefolkning och besökare.

Vinerna från området

Runt Saint-Tropez produceras mycket vin. Vinerna är ofta kända som Côtes de Provence eller Côtes de Provence-Saint-Tropez. Vinerna trivs i det varma Medelhavsklimatet och den speciella och varierade jordmån som finns i området.

Vinerna från Côtes de Provence och från Saint-Tropez-regionen, omfattar en rad olika sorter, inklusive roséviner som är mycket populära och väl ansedda. Många vingårdar i närheten av Saint-Tropez tar emot besök för guidade visningar och provningar.

Saint-Tropéz och rosévin

Rosévin har blivit allt mer populärt under senare år och Côtes de Provence, inklusive området runt Saint-Tropez, är känt för att producera högkvalitativa roséviner. Dessa viner har blivit symboler för elegans och sommarlivsstil. Rosévinerna från Provence kännetecknas ofta av sin ljusa, färgstarka nyans och fräscha smaker. De tillverkas vanligtvis från en blandning av druvsorter som Grenache, Cinsault, Syrah, och ibland Mourvèdre och Vermentino. Det milda Medelhavsklimatet i kombination med jordmånen i området ger dessa viner deras karaktäristiska smaker och aromer. Vinerna är vanligtvis fruktiga och har noter av röda bär, citrusfrukter och ibland örtiga inslag. De är ofta torra och friska vilket gör de passar utmärkt varma sommardagar.

Många vingårdar i Provence har valt att satsa på roséproduktion och strävar efter att skapa kvalitetsviner som representerar regionens traditioner och terroir. Provence rosévin anses är mångsidiga och kan drickas som de är, eller kombineras med många av regionens berömda maträtter.

Triangle d’Or

Vinerna från Triangle d’Or (Guldtriangeln) kommer från triangeln mellan städerna Cuers, Puget-Ville och Pierrefeu i Provence. I Guldtriangeln finns flera vinodlare inom Maîtres Vignerons, en sammanslutning av odlare som strävar efter att producera och främja högkvalitativa viner. Vinerna från Triangle d’Or har ofta unika egenskaper och karaktärer på grund av den speciella terroir som området har. I Triangle d’Or har vinodlare odlat vin i många generationer och har utvecklat en djup förståelse för de lokala förhållandena som påverkar vinodlingen.

Kommentarer

Sockerhalt?

Nästan så torrt det kan bli. ca 1 gr/liter.

Finns den på systembolaget eller beställer man via er? Kostar?

Man beställer via Systemboalget. Bara klicka på gröna knappen så kommer du dit.

Vilka druvor ingår?

Hej. Det är i huvudsak: Grenache, Cinsault, Syrah, Mourvedre och Carignan. /Jonas