Château Gigery 2021 Côtes de Provence

en flaska rosévin

Château Gigery 2021 Côtes de Provence

Detta vin är prissänkt från 159 kr.

Château Gigery är ett frisk och spänstigt rosévin som kommer från Côtes de Provence Pierreufeu AOP, ett av Provence allra bästa odlingslägen. Appelationen rankas som en av de fyra främsta i Provence. Vinerna härifrån produceras av den unga talangfulla vinmakerskan Solange Dremiere som är hantverkaren bakom flera av regionens främsta roséviner.

Château Gigery är ett torrt och svagt färgat rosévin med violetta och rosenröda stråk. Doften är rik på citrustoner som lime och grapefrukt.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (8 röster)
4.5
Skriv ut
Art. nr.
56491
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Land/Region
Côtes de Provence Frankrike
Passande mat
Aperitif Fisk Grill Vegetariskt
Smaktyp
Rosé - Friskt och bärigt
Typ
Rosévin
Producent
Les Grands Chais de France

Fakta

  • Ursprung Frankrike, Provence Côtes de Provence Pierreufeu AOP
  • Druvor 27% carignan, 20% grenache, 15% syrah, 12% mourvèdre, 12% vermentino, 11% tibouren, 3% clairette
  • Jordmån Stenig kalk och lerjord

Smakprofil

Smaken är uppfriskande med en elegant struktur, delikat och komplex, samtidigt som den har en välbalanserad sötma med bäriga inslag som mynnar ut i en eftersmak med jordgubbar och skogsbär.

Passar till

Château Gigery är ett finstämt och elegant rosévin som passar som en uppfriskande välkomstdrink eller som mingelvin. Det är utmärkt till antipasti och plockmat, eller till sallader, och mindre kryddiga grillrätter. Perfekt till fisk som lax och lätthalstrad tonfisk. Château Gigery bör serveras svalt, gärna kylskåpskallt. Vinet bör drickas nu, men förlorar ingenting på något års lagring.

Vinet

Idylliska Château Gigery ligger i hjärtat av Provence en timmes bilfärd från Saint Tropez. På egendomen odlas vin på 44 hektar, framförallt grenache, som är en populär druva för just roséviner och i rosévinsblandningar. Provence anses vara ett av världens allra främsta rosévinsdistrikt. Vinodlingen är mycket gammal och metoderna är ofta ålderdomliga. Provence är ett mycket varmt och soligt vindistrikt med i genomsnitt 300 soltimmar årligen. Vissa dagar är solen brännande het, men mistralen sveper in från Medelhavet och bjuder på välkommen svalka. På våren hotar frosten med mycket låga temperatur och i den fuktiga morgondimman. Provence är ett krävande område för vinodling årgångsvariationerna är stora och skördarnas storlek varierar. På Château Gigery skördas druvorna maskinellt på natten för att de ska behålla så mycket av sin fräschör som möjligt. Nattetid är temperaturen som svalast och druvorna löper minst riska att skadas. Efter skörd får de macerera nåra få timmar innan de pressas. Jäsningen sker i tankar av rostfritt stål vid 14 graders temperatur.

Kort om Château Gigery och GCdF Groupe

Château de Gigery är ett anrikt vingods som köptes av GCdF Groupe (Les Grands Chais de France) 2019. Förvärvet gjorde att den stora franska vinproducenten fick ett nytt fäste i berömda Provence. GCdF Groupe, grundades 1979 i Alsace av den då 23-årige Joseph Helfrich. Från en mycket liten verksamhet har GCdF växt till att bli Frankrikes största familjeägda vinföretag. I dag är GCF en ledande producent i Alsace, Jura, Rhône, Languedoc, Bordeaux, Val de Loire, Bourgogne och Provence. Familjen Helfrich äger 75 vingods, mestadels i Frankrike men också i Spanien och Chile, med sammanlagt 3 600 hektar odlingar. Företaget har 3 300 anställda världen över och omsättningen närmar 1, 3 miljarder euro. Uppskattningsvis tillverkar GCdF 150 miljoner liter vin årligen.

  • Provence anses vara Frankrikes främsta appellation för roséviner, särskilt de försiktigt macererade bleka och torra vinerna
  • Intresset för roséviner är sedan flera år på stark frammarsch
  • GCdF:s ägare Joseph Helfrich är känd för sin frispråkighet och är en tacksam person att intervjua för franska journalister
  • I Provence och andra delar av Frankrike planteras ofta en ros i änden av varje vinrad. Rosbusken sägs skydda mot mjöldagg och värma odlarens hjärta

Les Grands Chais de France, eller GCF Groupe, grundades 1979 av den då 23-årige Joseph Helfrich. Den unge Helfrich gjorde en enastående karriär. Han började som vinhandlare i Alsace med 5 000 franc på fickan, strax därpå satte han igång med vintillverkning. I dag äger familjen Helfrich 75 vingods, mestadels i Frankrike men också i Spanien och Chile, med sammanlagt 3 600 hektar odlingar. Företaget har 3 300 anställda världen över och omsättningen närmar 1, 3 miljarder euro. Uppskattningsvis tillverkar GCF 150 000 000 liter vin årligen. Joseph Helfrich är känd för sin frispråkighet och är en tacksam person att intervjua för franska journalister.

Produkter från Les Grands Chais de France

Inspiration