Albert Bichot är ett av de största och mest berömda vinhusen i Bourgogne. Få andra franska vinodlarfamiljer är i närheten när det gäller anor. Bichots vinodlarrötter går antagligen tillbaka till början av 1200-talet. Under alla förhållanden är det belagt att ätten Bichot odlade vin i Bourgogne långt före medeltiden då familjens namn dyker upp i vinhistoriska dokument för första gången. Dock ska vi fram i historien till efter Napoleonkrigen innan Bichot började handla med traktens viner. Det var 1831 som Bernhard Bichot inledde affärsverksamheten, men det var inte förrän mot slutet av 1800-talet som grundarens sonson Albert Bichot såg till att göra företaget berömt. I dag drivs Albert Bichot i rakt nedstigande led i sjätte generationen. Familjen har sex egendomar och vinodlingar över hela Bourgogne med Chablis som hjärtpunkt. Man samarbetar med ett stort antal producenter och vinerier, vilket ökar möjligheterna att skapa variation trots att druvsorterna är relativt få. Albert Bichot exporterar till alla världsdelar och över 100 länder.
- I Chablis är endast chardonnaydruvan tillåten
- Ekfat förekommer men nästan alltid mognar Chablis på ståltank
- Chablis har sju Grand Cru-lägen och många premier cru-klassade vingårdar
- Chablis-viner är alltid torra, har ofta markant fruktsyra och hög mineralitet
- Albert Bichot har ett mycket aktivt miljötänk och flertalet odlingar är ekocertifierade.
- Som ett av de ledande företagen i Bourgogne engagerar Bichot sig aktivt i regionens kultur- och musikliv samt i besöksnäringen
- I dag drivs företaget av Albéric Bichot, som är känd för sitt miljöintresse, sina forskningsresor och sitt engagemang för hotade djurarter
Läs utförligt om årgången 2019 HÄR
Vill du veta mer om hur årgångarna från 2006 och framåt varit i Bourgogne? LÄS HÄR