Albert Bichot Chambolle-Musigny 1er cru “Les Amoureuses” 2021

en flaska bourgogne musigny

Albert Bichot Chambolle-Musigny 1er cru “Les Amoureuses” 2021

Beläget mellan Vougeot och Morey-Saint-Denis, i hjärtat av Côte de Nuits, är namnet på den lilla byn Chambolle-Musigny härlett från namnet på den antika keltiska byn, "Cambola". En ärevördig Côte de Nuits appellation, "Les Amoureuses" är säkerligen den mest kända av Chambolle-Musignys 24 Premier Crus. Som namnet antyder (Les Amoureuses = de kvinnliga älskarna), är detta vin delikat och feminint.

Doften på denna Chambolle-Musigny Premier Cru ”Les Amoureuses” har dofter av röda vinbär och jordgubbar, som utvecklas mot mer komplexa aromer av fikon och läder. Smaken är extremt elegant, vackert strukturerad och det finns en bra balans mellan de mjuka, silkeslena tanninerna och välintegrerad, smidig ek.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (2 röster)
5
Skriv ut
Art. nr.
52616
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Pinot Noir
Land/Region
Bourgogne Frankrike
Passande mat
Grill Lamm Nötkött Ost
Typ
Rött vin
Producent
Albert Bichot

Maison Albert Bichot

Maison Albert Bichot grundades redan 1831 och är fortfarande familjeägt. De äger egna vingårdar runt om i Bourgogne där dessa vinifieras på plats i de olika områdena – i egna vinerier och med olika egna vinmakare. Vingårdsnamnen sätts alltid ut på etiketten. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son och företaget drivs idag av Alberic som är sjätte generationen Bichot. Företaget fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra.

Producent Albert Bichot

Albert Bichot är ett av de största och mest berömda vinhusen i Bourgogne. Få andra franska vinodlarfamiljer är i närheten när det gäller anor. Bichots vinodlarrötter går antagligen tillbaka till början av 1200-talet. Under alla förhållanden är det belagt att ätten Bichot odlade vin i Bourgogne långt före medeltiden då familjens namn dyker upp i vinhistoriska dokument för första gången. Dock ska vi fram i historien till efter Napoleonkrigen innan Bichot började handla med traktens viner. Det var 1831 som Bernhard Bichot inledde affärsverksamheten, men det var inte förrän mot slutet av 1800-talet som grundarens sonson Albert Bichot såg till att göra företaget berömt. I dag drivs Albert Bichot i rakt nedstigande led i sjätte generationen. Familjen har sex egendomar och vinodlingar över hela Bourgogne med Chablis som hjärtpunkt. Man samarbetar med ett stort antal producenter och vinerier, vilket ökar möjligheterna att skapa variation trots att druvsorterna är relativt få. Albert Bichot exporterar till alla världsdelar och över 100 länder.

  • I Chablis är endast chardonnaydruvan tillåten
  • Ekfat förekommer men nästan alltid mognar Chablis på ståltank
  • Chablis har sju Grand Cru-lägen och många premier cru-klassade vingårdar
  • Chablis-viner är alltid torra, har ofta markant fruktsyra och hög mineralitet
  • Albert Bichot har ett mycket aktivt miljötänk och flertalet odlingar är ekocertifierade.
  • Som ett av de ledande företagen i Bourgogne engagerar Bichot sig aktivt i regionens kultur- och musikliv samt i besöksnäringen
  • I dag drivs företaget av Albéric Bichot, som är känd för sitt miljöintresse, sina forskningsresor och sitt engagemang för hotade djurarter

Läs utförligt om årgången 2019 HÄR

Vill du veta mer om hur årgångarna från 2006 och framåt varit i Bourgogne? LÄS HÄR