Albert Bichot Domaine du Pavillon Corton Grand Cru “Clos des Maréchaudes” 2020

Ekologisk
en flaska corton från albert bichot

Albert Bichot Domaine du Pavillon Corton Grand Cru “Clos des Maréchaudes” 2020

Detta vin är en Domaine du Pavillon "monopol". Den har den extremt sällsynta skillnaden att den har 2 olika nivåer av appellation inom samma 2 ha (5 tunnland) vingård. ”En Mareschaut” kommer från den fornfranska termen ”maresche” (kärr). De nedre delarna av Aloxe-Corton och Ladoix-Serrigny var sumpiga på grund av sin närhet till Lauve-källan. Stora dräneringsarbeten genomfördes för att torka upp marken och göra den lämplig för plantering av vinstockar. Dessa druvor i denna vingård tenderar att mogna tidigt.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (2 röster)
5
Skriv ut
Art. nr.
52570
Storlek
75 cl
Alkohol
13,5 %
Druva
Pinot Noir
Land/Region
Bourgogne Frankrike
Passande mat
Lamm Nötkött Ost Vilt
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Övrigt
Ekologiska viner
Producent
Albert Bichot

Provbeskrivning

Vår Corton Grand Cru Clos des Maréchaudes har välbalanserade toner av vanilj och rostat bröd i doften med nyanser av hallon. Börjar väldigt rund, rik och kraftfull, en harmonisk kombination av rikedom och terroirens finess. Tanninerna är täta, mogna och runda. Mycket fin volym och längd i gommen.

Maison Albert Bichot

Maison Albert Bichot grundades redan 1831 och är fortfarande familjeägt. De äger egna vingårdar runt om i Bourgogne där dessa vinifieras på plats i de olika områdena – i egna vinerier och med olika egna vinmakare. Vingårdsnamnen sätts alltid ut på etiketten. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son och företaget drivs idag av Alberic som är sjätte generationen Bichot. Företaget fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra.

Producent Albert Bichot

Albert Bichot är ett av de största och mest berömda vinhusen i Bourgogne. Få andra franska vinodlarfamiljer är i närheten när det gäller anor. Bichots vinodlarrötter går antagligen tillbaka till början av 1200-talet. Under alla förhållanden är det belagt att ätten Bichot odlade vin i Bourgogne långt före medeltiden då familjens namn dyker upp i vinhistoriska dokument för första gången. Dock ska vi fram i historien till efter Napoleonkrigen innan Bichot började handla med traktens viner. Det var 1831 som Bernhard Bichot inledde affärsverksamheten, men det var inte förrän mot slutet av 1800-talet som grundarens sonson Albert Bichot såg till att göra företaget berömt. I dag drivs Albert Bichot i rakt nedstigande led i sjätte generationen. Familjen har sex egendomar och vinodlingar över hela Bourgogne med Chablis som hjärtpunkt. Man samarbetar med ett stort antal producenter och vinerier, vilket ökar möjligheterna att skapa variation trots att druvsorterna är relativt få. Albert Bichot exporterar till alla världsdelar och över 100 länder.

  • I Chablis är endast chardonnaydruvan tillåten
  • Ekfat förekommer men nästan alltid mognar Chablis på ståltank
  • Chablis har sju Grand Cru-lägen och många premier cru-klassade vingårdar
  • Chablis-viner är alltid torra, har ofta markant fruktsyra och hög mineralitet
  • Albert Bichot har ett mycket aktivt miljötänk och flertalet odlingar är ekocertifierade.
  • Som ett av de ledande företagen i Bourgogne engagerar Bichot sig aktivt i regionens kultur- och musikliv samt i besöksnäringen
  • I dag drivs företaget av Albéric Bichot, som är känd för sitt miljöintresse, sina forskningsresor och sitt engagemang för hotade djurarter

Läs utförligt om årgången 2019 HÄR

Vill du veta mer om hur årgångarna från 2006 och framåt varit i Bourgogne? LÄS HÄR