Fakta
- Jordmån Kalkrik lerjord
- Vinifikation Vinet jäser på temperaturkontrollerade koniska ekfat i 20 till 28 dagar
- Kagring 100% ekfat varav 30% nya ekfat 14 till 16 månader
Maison Albert Bichot
Maison Albert Bichot grundades redan 1831 och är fortfarande familjeägt. De äger egna vingårdar runt om i Bourgogne där dessa vinifieras på plats i de olika områdena – i egna vinerier och med olika egna vinmakare. Vingårdsnamnen sätts alltid ut på etiketten. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son och företaget drivs idag av Alberic som är sjätte generationen Bichot. Företaget fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra.
Clos de la Perrière
Det som en gång var ett hem för munkar är i dag en ”Manoir”, ett ståtligt lanthus. Det ryktas att benediktmunkarna just här bevarade reliker från en av Jesu lärjungar. Mer belagt är dock att benedikterna var de första som upptäckte vilken potential området hade för vinodling. Lilla Fixin, det uttalas Fissin, besår av fem premiere cru där Clos de la Perrière anses vara en av de allra bästa. Fixin ligger alldeles intill Gevrey-Chambertin där de stora röda bourgognerna börjar på allvar. Fixin brukar i sina bästa stunder jämföras med dessa
Fixin har samma jordmån som sin berömda granne. Kalkstenen i berggrunden har genom årmiljonerna skapat en kalkrik sandjord. Odlingarna ligger tämligen högt, närmare 400 meter över havet. På vissa ställen är jordlagren endast några decimeter tjocka och rötterna får kämpa för att finna sin näring. Vinerna härifrån brukar folket i trakten kalla för vinterviner eftersom de ofta mognar på flaska över vintern.
Bichots Clos de la Perrière Fixin har tillnamnet Monopole, det innebär att Bichot är den enda tillverkaren vid den aktuella vingården.