Albert Bichot Moulin-à-Vent Domaine de Rochegrès 2020

en flaska rött vin beaujolais

Albert Bichot Moulin-à-Vent Domaine de Rochegrès 2020

Moulin-à-Vent Domaine de Rochegrès görs på 100 procent gamay och är ett blommigt och kraftfullt vin med arom av rosenvatten, björnbär och blåbär. Det har tydliga mineraler i både doft och smak. Vinet är välbalanserat med rika inslag av bär och mogna plommon och har en nästan fet textur. Det är ett utmärkt vin till grillat kött. Det står upp bra mot kraftiga såser och fungerar alldeles perfekt till franska hårdostar. Det är färdigt att drickas men vinner ytterligare på lagring upp till tio år. Flera internationella vinskribenter har givit Domaine de Rochegrès mycket höga betyg. Vinet bör serveras runt 13–15 grader.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
79022
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Gamay
Land/Region
Bourgogne Frankrike
Passande mat
Fågel Grill Nötkött Ost
Smaktyp
Rött - Mjukt och elegant
Typ
Rött vin
Producent
Albert Bichot

Maison Albert Bichot

Maison Albert Bichot grundades redan 1831 och är fortfarande familjeägt. De äger egna vingårdar runt om i Bourgogne där dessa vinifieras på plats i de olika områdena – i egna vinerier och med olika egna vinmakare. Vingårdsnamnen sätts alltid ut på etiketten. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son och företaget drivs idag av Alberic som är sjätte generationen Bichot. Företaget fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra.

Domaine de Rochegrès

Domaine de Rochegrès är det senaste tillskottet av ”domaine” från Albert Bichot. Det är en 5.2 hektar stor gård av de 660 hektar som finns i Moulin-à-Vent. Den största delen av bourgognes vinproduktion sker i Beaujolais där floderna Rhône, Saône och Beaujolais möter varandra. Längst norrut i distriktet ligger Moulin-à-Vent, en av 10 byar som anses göra särskilt bra viner och som därför fått betäckningen Beaujolais-Cru. Albert Bichots Moulin-à-Vent kommer från den nordligaste av vingårdarna, Domaine de Rochegrès.

Beaujolais är området mellan Mâcon och Lyon. Här produceras hälften av alla viner i Bourgogne. Beaujolais skiljer sig på flera sätt från övriga Bourgogne. Klimatet är annorlunda, jordmånen innehåller mycket röd granit och druvan som odlas är i väldigt stor utsträckning gamay som ger fruktiga och lätta viner. Från och med 2015 har flera andra druvsorter förbjudits för att man vill slå vakt om regionens särart.

I Moulin-à-Vent görs viner som skiljer sig markant från de lätta unga Beaujolais Nouveau som blivit en sådan försäljningssuccé världen över. Vinerna från Moulin-à-Vent mår bra av lagring, de är djupt koncentrerade i smaken, har kraftfulla tanniner och ofta kryddiga dova smaktoner. I Moulin-à-Vent skjuter ådror av mangan upp genom den magra granitjorden. Detta ger odlarna sämre avkastning och mindre men desto mer koncentrerade druvor. Förekomsten av mangan är betydligt högre i Moulin-à-Vent än i övriga Beaujolais vilket gör att vinerna härifrån får en markant smakrikedom och tål att lagras under en längre tid på flaska. Detta gäller inte minst Albert Bichots Moulin-à-Vent från Domaine de Rochegrès.

Producent Albert Bichot

Albert Bichot är ett av de största och mest berömda vinhusen i Bourgogne. Få andra franska vinodlarfamiljer är i närheten när det gäller anor. Bichots vinodlarrötter går antagligen tillbaka till början av 1200-talet. Under alla förhållanden är det belagt att ätten Bichot odlade vin i Bourgogne långt före medeltiden då familjens namn dyker upp i vinhistoriska dokument för första gången. Dock ska vi fram i historien till efter Napoleonkrigen innan Bichot började handla med traktens viner. Det var 1831 som Bernhard Bichot inledde affärsverksamheten, men det var inte förrän mot slutet av 1800-talet som grundarens sonson Albert Bichot såg till att göra företaget berömt. I dag drivs Albert Bichot i rakt nedstigande led i sjätte generationen. Familjen har sex egendomar och vinodlingar över hela Bourgogne med Chablis som hjärtpunkt. Man samarbetar med ett stort antal producenter och vinerier, vilket ökar möjligheterna att skapa variation trots att druvsorterna är relativt få. Albert Bichot exporterar till alla världsdelar och över 100 länder.

  • I Chablis är endast chardonnaydruvan tillåten
  • Ekfat förekommer men nästan alltid mognar Chablis på ståltank
  • Chablis har sju Grand Cru-lägen och många premier cru-klassade vingårdar
  • Chablis-viner är alltid torra, har ofta markant fruktsyra och hög mineralitet
  • Albert Bichot har ett mycket aktivt miljötänk och flertalet odlingar är ekocertifierade.
  • Som ett av de ledande företagen i Bourgogne engagerar Bichot sig aktivt i regionens kultur- och musikliv samt i besöksnäringen
  • I dag drivs företaget av Albéric Bichot, som är känd för sitt miljöintresse, sina forskningsresor och sitt engagemang för hotade djurarter

Läs utförligt om årgången 2019 HÄR

Vill du veta mer om hur årgångarna från 2006 och framåt varit i Bourgogne? LÄS HÄR

Inspiration