Albert Bichot Vosne-Romanée 1er cru “Les Malconsorts” Domaine du Clos Frantin 2021

Albert Bichot Vosne-Romanée 1er cru “Les Malconsorts” Domaine du Clos Frantin 2016

Albert Bichot Vosne-Romanée 1er cru “Les Malconsorts” Domaine du Clos Frantin 2021

I appellationen Côte de Nuits finns några av Bourgognes och därmed världens bästa rödvinsbyar. En av dem är lilla Vosne-Romanée med 400 invånare. Här äger Albert Bichot Domain du Clos Frantin, en fantastisk 1700-talsgård vars marker pryds av en exceptionell premiere cru, Les Malconsorts. 

Vosne-Romanée 1er Cru ”Les Malconsorts har en mycket elegant och fruktig karaktär med inslag av ek, körsbär, svarta vinbär och en mogen kryddighet. Med tid kommer dofter av mynta, exotiskt trä och smultron. Smaken är mycket rik av mogna bär, plommon, färska örter och mjuka silkiga tanniner. Utsökt till rosastekt ytterfilé av renkalv eller lamm, palsternackspuré, en rödvinskokt palsternacka, brysselkål, lök, rimmat och rökt sidfläsk och lingon som dekoration. Rekommenderad serveringstemperatur ca 18°C.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (0 röster)
0
Skriv ut
Art. nr.
70577
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Pinot Noir
Land/Region
Bourgogne Frankrike
Passande mat
Fågel Nötkött Vilt
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Producent
Albert Bichot

Maison Albert Bichot

Maison Albert Bichot grundades redan 1831 och är fortfarande familjeägt. De äger egna vingårdar runt om i Bourgogne där dessa vinifieras på plats i de olika områdena – i egna vinerier och med olika egna vinmakare. Vingårdsnamnen sätts alltid ut på etiketten. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son och företaget drivs idag av Alberic som är sjätte generationen Bichot. Företaget fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra.

Les Malconsorts

Albert Bichot äger 1,75 hektar i Les Malconsorts. Läget är ett av vinvärldens allra förnämsta. Bara 400 meter från legendariska odlingar som Grand Cru Romanée-Conti och 600 meter från Richebourg. Pinot noir-vinerna från dessa områden brukar räknas till världens bästa röda viner och även om Les Malconsorts ännu inte har samma status så är renommén på god väg dit. Domain du Clos Frantin ligger i ett mycket soligt och varmt läge. Egendomen uppfördes på samma plats där byggnader stått sedan medeltiden och vin har med all säkerhet odlats i Les Malconsorts längre än så. Därom skvallrar det märkliga namnet. Franskans ”mal” är ett prefix som betyder dåligt eller fel, precis som i svenskans ”malplacerad”. Betydelsen är höljd i dunkel. Den kan ha sin förklaring i konflikter mellan folk som levde på platsen för mycket länge sedan. Det har föreslagits att taggig och ogenomtränglig vegetation är ursprunget och att marken en gång i tiden beboddes och brukades av ”mal” personer, det vill säga människor som inte hade rätt att göra det.

Mycket tidigt, redan vid 1800-talets mitt fick vinerna från Les Malconsorts rykte om sig att vara bland de bästa som gick att finna i Bourgogne. När cru-klassificeringen infördes så var det andra omständigheter, kanske just det ”dåliga” prefixet ”mal”, som gjorde att någon Grand cru-stämpeln inte föll över Les Malconsorts.

Albert Bichot förvärvade Les Malconsorts 1964. Den lilla odlingen är typisk för Bourgogne. Under franska revolutionen konfiskerades adelns och kyrkans stora egendomar. De styckades sönder och delades ut till småbönder i trakten.

Vinet

Vosne-Romanée 1er Cru ”Les Malconsorts” Domain du Clos Frantin har odlats i ett varmt och soligt, östligt och sydostligt läge. Druvorna har vuxit på cirka 40 år gamla stockar i en kalkrik och sandig lerjord så kallad rendzina (samma jordtyp som på Ölands och Gotlands alvar). Vinet har plockat för hand, fått jäsa på ek och därefter lagrats mellan 14 och 18 månader på ekfat, med ett förhållandevis stort inslag av ny ek (upp till 30 %).

Producent Albert Bichot

Albert Bichot är ett av de största och mest berömda vinhusen i Bourgogne. Få andra franska vinodlarfamiljer är i närheten när det gäller anor. Bichots vinodlarrötter går antagligen tillbaka till början av 1200-talet. Under alla förhållanden är det belagt att ätten Bichot odlade vin i Bourgogne långt före medeltiden då familjens namn dyker upp i vinhistoriska dokument för första gången. Dock ska vi fram i historien till efter Napoleonkrigen innan Bichot började handla med traktens viner. Det var 1831 som Bernhard Bichot inledde affärsverksamheten, men det var inte förrän mot slutet av 1800-talet som grundarens sonson Albert Bichot såg till att göra företaget berömt. I dag drivs Albert Bichot i rakt nedstigande led i sjätte generationen. Familjen har sex egendomar och vinodlingar över hela Bourgogne med Chablis som hjärtpunkt. Man samarbetar med ett stort antal producenter och vinerier, vilket ökar möjligheterna att skapa variation trots att druvsorterna är relativt få. Albert Bichot exporterar till alla världsdelar och över 100 länder.

  • I Chablis är endast chardonnaydruvan tillåten
  • Ekfat förekommer men nästan alltid mognar Chablis på ståltank
  • Chablis har sju Grand Cru-lägen och många premier cru-klassade vingårdar
  • Chablis-viner är alltid torra, har ofta markant fruktsyra och hög mineralitet
  • Albert Bichot har ett mycket aktivt miljötänk och flertalet odlingar är ekocertifierade.
  • Som ett av de ledande företagen i Bourgogne engagerar Bichot sig aktivt i regionens kultur- och musikliv samt i besöksnäringen
  • I dag drivs företaget av Albéric Bichot, som är känd för sitt miljöintresse, sina forskningsresor och sitt engagemang för hotade djurarter

Läs utförligt om årgången 2019 HÄR

Vill du veta mer om hur årgångarna från 2006 och framåt varit i Bourgogne? LÄS HÄR

Inspiration