Fakta
- Klimat Medelhavsklimat, varma somrar, lite regn
- Druvor 85 % sangiovese, 10 % canaiolo, 5 % ciliegiolo
- Läge Odlingar i Chianti DOCG
- Jordmån Sandig och kalkrik lerjord
- Vinifiering Temperaturkontrollerad ståltank
- Jäsning 12 dagar, samt malolaktisk
- Socker 6,5 g/l (torrt)
Om Baffo
Baffo Rosso – den röda mustaschen – är en hyllning till Umberto Castellani, som började sälja sitt vin i Toscana vid 1900-talets början. Redan då var han övertygad om det krävs en praktfull mörsare om man ska göra bra vin. Det hade han verkligen farfar Umberto vars Chianti, Baffo Rosso, nu pryder de svenska fredagsborden.
Toscana
I Toscana är vin en lika självklar som okomplicerad del av vardagen. I synnerhet på landet, som i Montecalvoli öster om Pisa där Umberto Castellani odlade sitt vin. På landsbygden i Toscana är maten enkel, rustik och alldeles underbar. Kring de små bergsbyarna klamrar sig vinodlingarna fast längs sluttningarna, olivträden dignar utmed bygatorna och från vedugnarna sprids de mest förföriska dofter från jäsande bröd och puttrande kaningrytor. Toscana är lantligt och äkta, och traktens vin är likadant.
De typiska Toscana-vinerna, är inte de berömda supertuscans som serveras på stjärnkrogarna och som får vinvärlden att gå på tå i sina välputsade lackskor. Det är det lantligt genuina som är Toscana, mat gjord på några få naturliga råvaror och ett lättdrucket okomplicerat rött vin därtill.
Kanske är det därför som Baffo Rosso blivit mångas favoritvin. Det fruktiga vinet med den röda mustaschen tar dig till en solvarm trattoria i det innersta av Chianti där du beställt in en tallrik med lokala charkuterier, några ostar och nybakat bröd. Njutningen blir inte större.