Baffo Rosso Chianti 2019

en flaska baffo rosso

Baffo Rosso Chianti 2019

Baffo Rosso är ett vin som förgyller vardagen. Det är ett pizza- och pastavin som ger en äkta italiensk känsla. Det går hand i hand med kryddiga smaker, som oregano och vitlök, till grillade grönsaker, till risotto, och i all sin enkelhet till en lufttorkad skinka och vitt bröd doppat i färskpressad olivolja. Rekommenderad serveringstemperatur 16-18°C. Buon appetito!

Vinet är rubinröd med stråk av granatäpple. Intensivt fruktig doft med inslag av viol, plommon och körsbär. Smaken är sammetsmjuk, fruktig med balanserade mjuka tanniner.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (23 röster)
3
Skriv ut
Art. nr.
50673
Storlek
75 cl
Alkohol
12 %
Druva
Sangiovese
Land/Region
Italien Toscana
Passande mat
Fläsk Grill Nötkött Ost Pasta Vegetariskt Vin till pizza
Smaktyp
Rött - Mjukt och elegant
Typ
Rött vin
Producent
Castellani

Fakta

  • Klimat Medelhavsklimat, varma somrar, lite regn
  • Druvor 85 % sangiovese, 10 % canaiolo, 5 % ciliegiolo
  • Läge Odlingar i Chianti DOCG
  • Jordmån Sandig och kalkrik lerjord
  • Vinifiering Temperaturkontrollerad ståltank
  • Jäsning 12 dagar, samt malolaktisk
  • Socker 6,5 g/l (torrt)

Om Baffo

Baffo Rosso ­– den röda mustaschen­ – är en hyllning till Umberto Castellani, som började sälja sitt vin i Toscana vid 1900-talets början. Redan då var han övertygad om det krävs en praktfull mörsare om man ska göra bra vin. Det hade han verkligen farfar Umberto vars Chianti, Baffo Rosso, nu pryder de svenska fredagsborden.

Toscana

I Toscana är vin en lika självklar som okomplicerad del av vardagen. I synnerhet på landet, som i Montecalvoli öster om Pisa där Umberto Castellani odlade sitt vin. På landsbygden i Toscana är maten enkel, rustik och alldeles underbar. Kring de små bergsbyarna klamrar sig vinodlingarna fast längs sluttningarna, olivträden dignar utmed bygatorna och från vedugnarna sprids de mest förföriska dofter från jäsande bröd och puttrande kaningrytor. Toscana är lantligt och äkta, och traktens vin är likadant.

De typiska Toscana-vinerna, är inte de berömda supertuscans som serveras på stjärnkrogarna och som får vinvärlden att gå på tå i sina välputsade lackskor. Det är det lantligt genuina som är Toscana, mat gjord på några få naturliga råvaror och ett lättdrucket okomplicerat rött vin därtill.

Kanske är det därför som Baffo Rosso blivit mångas favoritvin. Det fruktiga vinet med den röda mustaschen tar dig till en solvarm trattoria i det innersta av Chianti där du beställt in en tallrik med lokala charkuterier, några ostar och nybakat bröd. Njutningen blir inte större.

Producent Castellani

Toscana är på många sätt vinvärldens Paradisträdgård. Det var här som etruskerna planterade de första druvorna och tog konsten att odla vin över haven till galler och andra kulturer. Det italienska kökets storhet har också sin vagga i Toscana, och flera av världshistoriens största genier kommer härifrån: Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Boccaccio, Dante, Petrarca och inte minst Giacomo Puccini; kompositören till flera av vår tids mest spelade operor som La Bohème, Tosca och Turandot med Nessun dorma, den berömda och krävande arian, som ofta anses vara musikhistoriens främsta.

Villa Puccini Governo är en hyllning till den store operakompositören som under större delen av sitt liv bodde och verkade i Villa Toscana strax utanför staden Lucca där familjen Castellanis har stora vinodlingar.

Det var vinbonden Alfred Castellani som 1903 började sälja det vin han odlat i åratal på sina marker i Montecalvoli strax öster om Pisa. Tidigare hade han mest buteljerat för eget husbehov men bönderna i trakten tyckte att hans vin var så utsökt att de övertalade honom att registrera en firma. Castellanis viner växte i popularitet och familjens namn spreds över hela Toscana och ut över Italien. I dag räknas familjen Castellani till den italienska vinbranschens främsta auktoriteter och de har haft stor betydelse för utvecklingen av Toscana och Chianti som ett av världens mest intressanta kulturella och gastronomiska resmål. Familjen Castellani odlar vin på mer än 1 000 hektar i stora delar av Chianti. Till största delen är det sangiovese-druvan som ger familjens viner sin karaktär, men de odlar även andra druvsorter och buteljerar druvrena viner.

Du kan även läsa mer och se en intervju med Piergiorgio Castellani hos Elke Ljung här.

Inspiration