Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes Pinot Noir 2021

en flaska bourgogne med vit etikett

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes Pinot Noir 2021

Medelstor, bärig doft med toner av röda och svarta vinbär samt plommon. Medelfylligt med frisk syra och balanserade tanniner. Inslag av mörka bär, kaffe och mocka. Lång eftersmak. Passar till grillat kött, kycklingrätter och milda ostar. Gör som i Frankrike och servera vinet svalt, rekommenderad serverings-temperatur 14-15°C.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (20 röster)
4.5
Skriv ut
Art. nr.
5470
Storlek
75 cl
Alkohol
12 %
Druva
Pinot Noir
Land/Region
Bourgogne Frankrike
Passande mat
Fågel Grill Nötkött Ost Vegetariskt
Smaktyp
Rött - Mjukt och elegant
Typ
Rött vin
Producent
Albert Bichot

Maison Albert Bichot

Maison Albert Bichot grundades redan 1831 och är fortfarande familjeägt. De äger egna vingårdar runt om i Bourgogne där dessa vinifieras på plats i de olika områdena – i egna vinerier och med olika egna vinmakare. Vingårdsnamnen sätts alltid ut på etiketten. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son och företaget drivs idag av Alberic som är sjätte generationen Bichot. Företaget fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra.

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes

Bichot Bourgogne Vieilles Vignes (gamla vinstockar) Pinot Noir produceras från 25 till 35 år gamla vinstockar som finns i Côte de Beaune och Côte de Nuits. Båda dessa vinregioner ligger på lera och kalkstensjordar. Mångfalden av deras exponering och höjd ger möjlighet att arbeta med en mosaik av vingårdar. Därvid uppnås en bra komplexitet. De gamla vinstockarna ger vinet en speciell aromatisk koncentration.

Vinet

Vinet framställs av inköpta druvor och druvmust från välrenommerade odlare. Jäsningen äger rum mellan 18 till 25 dagar i traditionella burgundiska ekfat. Temperaturen regleras. Första jäsningen sker vid temperaturer mellan 10-14 C för att få fram frukten ur druvan och därefter ökas temperaturen till 20-30 C för att utveckla kropp och tanniner. Dagligen pumpas druvresterna runt försiktigt för att utvinna bästa möjliga tanniner. Vinet lagras därefter mellan 8 till 12 månader på en blandning av ekfat och rostfria tankar. Faten tillför vinet aromer och struktur.

Producent Albert Bichot

Albert Bichot är ett av de största och mest berömda vinhusen i Bourgogne. Få andra franska vinodlarfamiljer är i närheten när det gäller anor. Bichots vinodlarrötter går antagligen tillbaka till början av 1200-talet. Under alla förhållanden är det belagt att ätten Bichot odlade vin i Bourgogne långt före medeltiden då familjens namn dyker upp i vinhistoriska dokument för första gången. Dock ska vi fram i historien till efter Napoleonkrigen innan Bichot började handla med traktens viner. Det var 1831 som Bernhard Bichot inledde affärsverksamheten, men det var inte förrän mot slutet av 1800-talet som grundarens sonson Albert Bichot såg till att göra företaget berömt. I dag drivs Albert Bichot i rakt nedstigande led i sjätte generationen. Familjen har sex egendomar och vinodlingar över hela Bourgogne med Chablis som hjärtpunkt. Man samarbetar med ett stort antal producenter och vinerier, vilket ökar möjligheterna att skapa variation trots att druvsorterna är relativt få. Albert Bichot exporterar till alla världsdelar och över 100 länder.

  • I Chablis är endast chardonnaydruvan tillåten
  • Ekfat förekommer men nästan alltid mognar Chablis på ståltank
  • Chablis har sju Grand Cru-lägen och många premier cru-klassade vingårdar
  • Chablis-viner är alltid torra, har ofta markant fruktsyra och hög mineralitet
  • Albert Bichot har ett mycket aktivt miljötänk och flertalet odlingar är ekocertifierade.
  • Som ett av de ledande företagen i Bourgogne engagerar Bichot sig aktivt i regionens kultur- och musikliv samt i besöksnäringen
  • I dag drivs företaget av Albéric Bichot, som är känd för sitt miljöintresse, sina forskningsresor och sitt engagemang för hotade djurarter

Läs utförligt om årgången 2019 HÄR

Vill du veta mer om hur årgångarna från 2006 och framåt varit i Bourgogne? LÄS HÄR

Inspiration