Albert Bichot Gevrey Chambertin « Les Murots » Domaine du Clos Frantin 2021

en flaska bourgogne albert bichot

Albert Bichot Gevrey Chambertin « Les Murots » Domaine du Clos Frantin 2021

Gevrey Chambertin en av de stora appellationer i Côte de Nuits både vad det gäller storlek och rykte. Gevrey Chambertin kännetecknas av en mängd olika jordmåner. Inga vita viner tillverkas här. Endast pinot noir druvan odlas. Les Murots är belägen längst ner på en väldränerad sluttning. Jordmånen är lera och kalksten där den senare dominerar. Den lätta och väldränerade jordmånen ger viner med en palett av röda frukter samt mineral.

Fyllig, välbalanserad och sammetslen. Ett komplext vin med lång eftersmak med toner av ceder och mineral. ”Les Murots” är ett elegant vin som matchar eleganta maträtter på nötkött, småvilt, ankbröst och till fina klassiska ostar.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
75682
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Pinot Noir
Land/Region
Bourgogne Frankrike
Passande mat
Fågel Nötkött Vilt
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Producent
Albert Bichot

Maison Albert Bichot

Maison Albert Bichot grundades redan 1831 och är fortfarande familjeägt. De äger egna vingårdar runt om i Bourgogne där dessa vinifieras på plats i de olika områdena – i egna vinerier och med olika egna vinmakare. Vingårdsnamnen sätts alltid ut på etiketten. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son och företaget drivs idag av Alberic som är sjätte generationen Bichot. Företaget fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra.

Vinet

Pinot noir druvorna skördas för hand i 25 kilos lådor. De transporteras snabbt  till vineriet för att fräschören i de mycket känsliga druvorna ska bevaras. Macerationen och jäsningen varar 20 till 28 dagar i temperaturreglerade koniska ekfat. Vinet lagras av Bichot därefter på fransk ek i över ett år varav 30 till 35% på nya fat. Det varierande ursprunget på faten (från Tronçais, Allier och Vosges skogar), samt olika grad av rostning bidrar till att skapa den aromatiska komplexitet som denna speciella terroir har att erbjuda.

Producent Albert Bichot

Albert Bichot är ett av de största och mest berömda vinhusen i Bourgogne. Få andra franska vinodlarfamiljer är i närheten när det gäller anor. Bichots vinodlarrötter går antagligen tillbaka till början av 1200-talet. Under alla förhållanden är det belagt att ätten Bichot odlade vin i Bourgogne långt före medeltiden då familjens namn dyker upp i vinhistoriska dokument för första gången. Dock ska vi fram i historien till efter Napoleonkrigen innan Bichot började handla med traktens viner. Det var 1831 som Bernhard Bichot inledde affärsverksamheten, men det var inte förrän mot slutet av 1800-talet som grundarens sonson Albert Bichot såg till att göra företaget berömt. I dag drivs Albert Bichot i rakt nedstigande led i sjätte generationen. Familjen har sex egendomar och vinodlingar över hela Bourgogne med Chablis som hjärtpunkt. Man samarbetar med ett stort antal producenter och vinerier, vilket ökar möjligheterna att skapa variation trots att druvsorterna är relativt få. Albert Bichot exporterar till alla världsdelar och över 100 länder.

  • I Chablis är endast chardonnaydruvan tillåten
  • Ekfat förekommer men nästan alltid mognar Chablis på ståltank
  • Chablis har sju Grand Cru-lägen och många premier cru-klassade vingårdar
  • Chablis-viner är alltid torra, har ofta markant fruktsyra och hög mineralitet
  • Albert Bichot har ett mycket aktivt miljötänk och flertalet odlingar är ekocertifierade.
  • Som ett av de ledande företagen i Bourgogne engagerar Bichot sig aktivt i regionens kultur- och musikliv samt i besöksnäringen
  • I dag drivs företaget av Albéric Bichot, som är känd för sitt miljöintresse, sina forskningsresor och sitt engagemang för hotade djurarter

Läs utförligt om årgången 2019 HÄR

Vill du veta mer om hur årgångarna från 2006 och framåt varit i Bourgogne? LÄS HÄR

Inspiration