Fakta
- Skörd manuell
- Jordmån I huvudsak sandig och kalkrik lerjord
Smaknot
Brottes Côtes-du-Rhône har en djupröd färg med drag åt tegelrött. Till en början bjuder vinet på en öppen och fruktig doft av björnbär, körsbär och mörka plommon. Med luftning och i synnerhet efter några år på flaska kommer många komplexa dofter, frukt, brandy, svartpeppar, timjan och torra toner av gräs. Smaken är mjuk och silkig, mycket elegant med fina tanniner och toner av lakrits och skogsbär. I avslutningen kommer svarta körsbär och lätt tobak.
Gott att veta
Rhône har sina källor i bergsflödena kring Genevesjön. Därifrån slingrar floden sig västerut in i Frankrike, mot Lyon där den viker brant mot söder och ner mot utloppet i Medelhavet strax väster om Marseille. Vinodlingen kom tidigt till Cotes du Rhône, kanske redan med fenicierna på 500-talet före Kristus. Staden Avignon var länge påvarnas exilslott och det anrika vindistriktet Châteauneuf-du-Pape har fått sitt namn efter detta. Rhônedalen fick tidigt ett mycket gott rykte och länge blandades Bordeauxvin med Rhônevin för att höja kvaliteten.
På grund av skiftande klimat och olika geologiska förutsättningar delas Côtes du Rhône in i en nordlig och en sydlig del. I norr är antalet tillåtna druvor mycket begränsat, men i söder är de desto fler. Norra Rhône har ett mer utpräglat inlandsklimat med milda vintrar och varma somrar Längre söderut blir det varmare och Medelhavsvärmen når ofta mycket höga temperaturer. Den svalkande mistralen blåser ner ifrån norr men hotar vingårdarna med åska, skyfall och hagelstormar.
Druvorna till Esprit kommer från mindre odlare i Rhôhnedalen, som i många falla har samarbetat med familjen Brotte i decennier. Grenachdruvorna har mestadels vuxit på soliga sandig, ler- och kalstensjord. Efter skörd krossas druvorna lätt. De får sedan jäsa under 15–20 dagar i en betongtank vid en temperatur på 28–30 garder. Efter malolaktisk jäsning lagras vinet under 8–12 månader på 100 år gamla ekfat och betongtankar. Buteljering sker på hösten eller vintern året efter skörd.
Druva: Huvuddelen grenache som beroende på årgång blandas med syrah, carignan eller mourvèdre
Kommentarer