Brotte Esprit Côtes-du-Rhône 2021

en flaska cote du rhone brotte

Brotte Esprit Côtes-du-Rhône 2021

Ett mycket gott vin till nötkött, hemgjorda hamburgare eller en fransk svampomelett. Prova det gärna till krämiga och milda ostar som Brie eller Camembert. Det är ett utmärkt grillvin exempelvis till romsmarinkryddat lamm och kyckling. Det går även mycket bra till medelhavsköket, som pizza och pastarätter med tryffel och parmesan. En mustig fisk- och tomatsoppa med blåmusslor är en utmärkt matchning liksom kryddiga grytor. Vinet passar särskilt bra till vilt, rådjur, hjort och skogsfågel. Brottes Côtes-du-Rhône är ett okomplicerat vin som är perfekt till sommarens många grillkvällar. Vinet är färdigt att drickas nu, men vinner på lagring i upp emot tio år, bör serveras runt 17 grader.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (8 röster)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
51445
Storlek
75 cl
Alkohol
14 %
Land/Region
Frankrike Rhône
Passande mat
Fläsk Grill Lamm Ost
Smaktyp
Rött - Mustigt och fruktigt
Typ
Rött vin
Producent
Maison Brotte

Fakta

  • Skörd manuell
  • Jordmån I huvudsak sandig och kalkrik lerjord

Smaknot

Brottes Côtes-du-Rhône har en djupröd färg med drag åt tegelrött. Till en början bjuder vinet på en öppen och fruktig doft av björnbär, körsbär och mörka plommon. Med luftning och i synnerhet efter några år på flaska kommer många komplexa dofter, frukt, brandy, svartpeppar, timjan och torra toner av gräs. Smaken är mjuk och silkig, mycket elegant med fina tanniner och toner av lakrits och skogsbär. I avslutningen kommer svarta körsbär och lätt tobak.

Gott att veta

Rhône har sina källor i bergsflödena kring Genevesjön. Därifrån slingrar floden sig västerut in i Frankrike, mot Lyon där den viker brant mot söder och ner mot utloppet i Medelhavet strax väster om Marseille. Vinodlingen kom tidigt till Cotes du Rhône, kanske redan med fenicierna på 500-talet före Kristus. Staden Avignon var länge påvarnas exilslott och det anrika vindistriktet Châteauneuf-du-Pape har fått sitt namn efter detta. Rhônedalen fick tidigt ett mycket gott rykte och länge blandades Bordeauxvin med Rhônevin för att höja kvaliteten.

På grund av skiftande klimat och olika geologiska förutsättningar delas Côtes du Rhône in i en nordlig och en sydlig del. I norr är antalet tillåtna druvor mycket begränsat, men i söder är de desto fler. Norra Rhône har ett mer utpräglat inlandsklimat med milda vintrar och varma somrar Längre söderut blir det varmare och Medelhavsvärmen når ofta mycket höga temperaturer. Den svalkande mistralen blåser ner ifrån norr men hotar vingårdarna med åska, skyfall och hagelstormar.

Druvorna till Esprit kommer från mindre odlare i Rhôhnedalen, som i många falla har samarbetat med familjen Brotte i decennier. Grenachdruvorna har mestadels vuxit på soliga sandig, ler- och kalstensjord. Efter skörd krossas druvorna lätt. De får sedan jäsa under 15–20 dagar i en betongtank vid en temperatur på 28–30 garder. Efter malolaktisk jäsning lagras vinet under 8–12 månader på 100 år gamla ekfat och betongtankar. Buteljering sker på hösten eller vintern året efter skörd.

Druva: Huvuddelen grenache som beroende på årgång blandas med syrah, carignan eller mourvèdre

Kommentarer

Producent Maison Brotte

Familjen Brotte har odlat vin i södra Frankrike sedan 1880-talet. Någon exakt tidpunkt går inte att fastställa eftersom släkten varit vinbönder och inhyrda vinarbetare i området kring Châteauneuf-du-Pape och Cairanne långt tidigare än så. Men vid 1880-talets slut planterade Laurent and Christine Brotte de första egna vinrankorna som senare skulle bli en del av familjens egendomar Domaine Barville and Domaine Grosset.

Maison Brotte startade officiellt 1931 då Charles Brotte var nyutexaminerad från ” Marseilles business School”. Han var fast besluten att starta ett eget företag i Châteauneuf-du-Pape. Charles Brotte började omgående sälja ett stort antal Rhôneviner och blev en pionjär som vinhandlare i regionen.

Charles Brottes son, Jean-Pierre tog över verksamheten 1970. Under hans ledning började Brottes viner säljas på exportmarknaden. Jean-Pierre Brotte var den första som marknadsförde Rhôhneviner i Kanada, USA och Japan. Jean Pierre öppnade dörrarna till världen och byggde upp en stabil marknadsnärvaro med agenter och distributörer i över 100 länder.

Laurent Brotte och hans fru Christine tog över familjeföretaget 2001. I dag har de utvecklat såväl tillverkning som odling och investerat stort i att ytterligare förädla kvalitet och ryktbarhet kring familjens viner. Brotte är ett utpräglat familjeföretag, som i dag drivs i den femte generationen i rakt nedstigande led. Tre generationer arbetar sida vid sida i företaget och de yngsta i familjeträdet, Thibault och Benoît Brotte, arbetar som säljare och ambassadörer och skolas in för att ta över ansvaret.

Maison Brotte är den producent som mer än någon annan vintillverkare har byggt upp ryktbarheten och gjort Châteauneuf-du-Pape till södra Rhônes mest uppskattade och berömda appellation. Familjen Brotte byggde snabbt upp ett namn kring sina utmärkta viner, men också flaskdesignen var banbrytande. Den förvridna och ”sandblästrade” påveflaskan "La Fiole du Pape", togs fram av Charles Brotte 1952. I dag är den ikonisk i vinvärlden och har haft stor betydelse för hur synen på konsumentprodukters förpackningar och etikettdesign utvecklades under efterkrigstiden. I dag driver familjen Brotte också ett berömt vinmuseum Musée du vin & boutique i hjärtat av Châteauneuf-du-Pape. Museet erbjuder en anslående interaktiv promenad genom en sagolik natur med undersköna scenerier som berättar historien om Châteauneuf-du-Pape, om vinet, platsen och Brotte. Museet tar emot såväl kostnadsfria dropin-besök som bokade grupper och erbjuder även alltifrån enkla till avancerade guidningar och provningar av exklusiva viner.

Brottes viner kännetecknas av höga ambitioner inom kvalitet och ekologi. Genom låga skördeuttag, omsorg om ekologi, klimat och hållbarhet har Maison Brotte nått en stor och global ryktbarhet och uppskattas i många länder för sina utmärkta viner och många vintyper.