Brotte Les Hauts de Barville Châteauneuf-du-Pape 2020

Brotte Les Hauts de Barville Châteauneuf-du-Pape 2020

Brotte Les Hauts de Barville Châteauneuf-du-Pape 2020

Châteauneuf-du-Pape – Les Hauts de Barville – är ett perfekt vin till grillad entrecote, spädgris eller viltkött. I mogen ålder är boeuf bourguignon, coq au vin och andra mustiga grytor ett utmärkt val. Det är också ett härligt vin till smakrika franska ostar som Roquefort och Comté. Prova det gärna till örtkryddat lamm med ugnsrostad potatis och rödvinssky. Vinet är ytterst njutbart i ung ålder, men utvecklas under många år på flaska. Vid rätt förhållanden når det sin topp efter cirka 10 års lagring. Maison Brotte rekommenderar en serveringstemperatur på 13 grader.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (7 röster)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
56300
Storlek
75 cl
Alkohol
15 %
Land/Region
Frankrike Rhône
Passande mat
Lamm Nötkött Ost Vilt
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Producent
Maison Brotte

Fakta

  • Skörd manuell
  • Jordmån Grus, kalksten och sandjord

Smaknot

Les Hauts de Barville (Barvilles kullar) har en intensiv och fruktig doft med röda bär, svarta vinbär och lakrits. Efter några års lagring förstärks aromerna med inlagda körsbär, jordgubbssylt, tryffel och rostade fat. Med luftning kommer lakrits, svarta oliver och kryddor. I sin ungdom är smaken frisk och bärig, mjuk och len med svarta körsbär och vegetativa inslag. Med ålder blir intrycket djupt och komplext och vinet får en lång och svepande eftersmak där toner av svart vinbärsgelé, tryffel och lakrits dröjer sig kvar.

Gott att veta

Châteauneuf-du-Pape är det mest kända vindistriktet i södra Rhônedalen. Det breder ut sig kring en liten by med samma namn och har en historisk koppling till den katolska kyrkan och påvestolen i Rom. Châteauneuf-du-Pape betyder ”påvarnas nya slott” och kommer från att påvarnas sommarslott låg här under vad som har kallats den babyloniska fångenskapen då den katolska kyrkan flyttade sitt maktcentrum till Avignon på 1300-talet. Av sommarslottet finns endast en ruin kvar, byggnaden jämnades med marken under andra världskriget. Påvarnas sommarviste gav näring åt vinbönderna och med ett växande rykte växte också ambitionen att göra ett riktigt bra viner. Châteauneuf-du-Pape kännetecknas av varmt klimat, skiftande jordmåner och den hårda nordliga mistralen som drar ner mot Medelhavet med hot om både åska och skyfall. De allra främsta områdena i  Châteauneuf-du-Pape är täckta av runda stenar, galets, som täcker marken. Stenarna värms upp under dygnets soliga timmar och magasinerar värmen som sedan strålar ut under natten och hjälper druvorna att mogna. Ofta görs en cuvé där man utnyttjar de skiftande jordmånerna och man bygger upp vinerna utifrån terroir och olika druvsorter. På detta sätt har Brotte arbetat med Les Hauts de Barville. Vinet har vuxit i steniga jordar, men också i kalkrika jordar och i sandjord som plöjs under hösten innan vinet beskärs hårt för att minska skördeuttaget och förbättra kvaliteten. Druvorna skördas för hand, kvistar och stam avlägsnas innan de krossas och får jäsa vid en temperatur på 28 grader. Vinet ligger sedan på sin fällning i cirka en månad. Syrahvinet lagras därefter på franska ekfat, medan grenache-vinet läggs på hundra år gamla ”foudres”, vilket är enorma ekfat som kan rymma flera tusen liter vin. Efter eklagringen barriärfiltreras vinet lätt och tappas på flaska.

Kommentarer

Producent Maison Brotte

Familjen Brotte har odlat vin i södra Frankrike sedan 1880-talet. Någon exakt tidpunkt går inte att fastställa eftersom släkten varit vinbönder och inhyrda vinarbetare i området kring Châteauneuf-du-Pape och Cairanne långt tidigare än så. Men vid 1880-talets slut planterade Laurent and Christine Brotte de första egna vinrankorna som senare skulle bli en del av familjens egendomar Domaine Barville and Domaine Grosset.

Maison Brotte startade officiellt 1931 då Charles Brotte var nyutexaminerad från ” Marseilles business School”. Han var fast besluten att starta ett eget företag i Châteauneuf-du-Pape. Charles Brotte började omgående sälja ett stort antal Rhôneviner och blev en pionjär som vinhandlare i regionen.

Charles Brottes son, Jean-Pierre tog över verksamheten 1970. Under hans ledning började Brottes viner säljas på exportmarknaden. Jean-Pierre Brotte var den första som marknadsförde Rhôhneviner i Kanada, USA och Japan. Jean Pierre öppnade dörrarna till världen och byggde upp en stabil marknadsnärvaro med agenter och distributörer i över 100 länder.

Laurent Brotte och hans fru Christine tog över familjeföretaget 2001. I dag har de utvecklat såväl tillverkning som odling och investerat stort i att ytterligare förädla kvalitet och ryktbarhet kring familjens viner. Brotte är ett utpräglat familjeföretag, som i dag drivs i den femte generationen i rakt nedstigande led. Tre generationer arbetar sida vid sida i företaget och de yngsta i familjeträdet, Thibault och Benoît Brotte, arbetar som säljare och ambassadörer och skolas in för att ta över ansvaret.

Maison Brotte är den producent som mer än någon annan vintillverkare har byggt upp ryktbarheten och gjort Châteauneuf-du-Pape till södra Rhônes mest uppskattade och berömda appellation. Familjen Brotte byggde snabbt upp ett namn kring sina utmärkta viner, men också flaskdesignen var banbrytande. Den förvridna och ”sandblästrade” påveflaskan "La Fiole du Pape", togs fram av Charles Brotte 1952. I dag är den ikonisk i vinvärlden och har haft stor betydelse för hur synen på konsumentprodukters förpackningar och etikettdesign utvecklades under efterkrigstiden. I dag driver familjen Brotte också ett berömt vinmuseum Musée du vin & boutique i hjärtat av Châteauneuf-du-Pape. Museet erbjuder en anslående interaktiv promenad genom en sagolik natur med undersköna scenerier som berättar historien om Châteauneuf-du-Pape, om vinet, platsen och Brotte. Museet tar emot såväl kostnadsfria dropin-besök som bokade grupper och erbjuder även alltifrån enkla till avancerade guidningar och provningar av exklusiva viner.

Brottes viner kännetecknas av höga ambitioner inom kvalitet och ekologi. Genom låga skördeuttag, omsorg om ekologi, klimat och hållbarhet har Maison Brotte nått en stor och global ryktbarhet och uppskattas i många länder för sina utmärkta viner och många vintyper.