Fakta
- Druvor 70 % pinotage, 30 % malbec
- Skörd Tidig morron för hand och maskin
- pH-värde 3,49
- Total syra 6,0 g/l
- Restsocker 5,9 g/l
Pinotage brukar beskrivas som Sydafrikas nationaldruva. Det är den otvivelaktigt även om den bara svarar för några få procent av landets vinproduktion. Pinotage korsades fram 1925 vid universitetet i Stellenbosch av landets första vinprofessor, Abraham Izak Perold. Hans mål var att utveckla en druvsorter som klarade det sydafrikanska klimatet bättre. Pinotage kallade han sin korsning mellan pinot noir och cinsault, Den nya druvan gav mörkare och tanninrikare viner än han tänkt sig så försöket föll i glömska. Att pinotage skulle få en renässans är enbart slumpens skördar. Fyra plantor kunde räddas från Perolds privata trädgård sedan han gått ur tiden 1941. Pinotage blev mycket populär under apartheidregimen tack vare att den gav stora skördar vilket passade den omfattande bulkvinsproduktionen. Pinotage fick ett dåligt rykte och kom nästan att försvinna när Sydafrika demokratiserades och vinindustrin fick större fokus på kvalitet. I dag har pinotage fått förnyad respekt, en välutbildad generation oenologer har lärt sig att bemästra druvan och pinotage ger numera en lång rad storslagna viner.
Många menar att de bästa pinotagevinerna kommer från Breedekloof-dalen. Det är i alla fall otvivelaktigt att de mest prisbelönta pinotagevinerna odlas just här. Druvorna till Bruce Jacks Pinotage Malbec har skördats tidigt på morgonen, de krossas omedelbart, avstjälkas och får sedan jäsa med sina skal. Under jäsningen lyfts musten med sediment och skalrester upp från botten med så kallade pump overs, vilket påverkar jäsningsprocessen och smakutvecklingen. Efter jäsningen blandas pinotage med malbec, vinet stabiliseras och filtreras innan det buteljeras för att behålla största möjliga fräschör.
Kort om Jack Bruce
Jack Bruce är ett företag som sysslar med glädje, åtminstone är det detta man kommunicerar med sin devis ”bottles of joy”. Jack Bruce väste upp i Kapstaden, vid ”the surf corner”. Han är fortfarande en passionerad surfare. Jack Bruce är en av vinvärldens verkligt stora profiler, frispråkig, pratglad, vass i repliken och en ofta intervjuad opinionsbildare. Jack Bruce är synnerligen välutbildad med examen inom statsvetenskap, engelska språket och dessutom en master i litteraturvetenskap vid universitetet i St Andrews, Skottland,1992. Under sin utbildning visste han hela tiden att han ville bli vinodlare och han skrev in sig på universitetet i Roseworthy i Australien för att studera vintillverkning. Han arbetade några år på vingårdar runt om i världen. År 1998 återvände han till Sydafrika och påbörjade sin livsdröm. Han började med att starta ett vineri, helt från scratch och hade de fösta åren svårt att få odlare som ville leverera druvor till honom. Med tiden fick Jack Bruce rykte om sig att verkligen veta vad han gjorde och efter några år blev han utsedd till landets främsta vinmakare. 2018 valde Jack Bruce att fokusera på familjens egen vingård, ”The Drift Estate” i Overberg. I dag producerar Jack Bruce flera sorters viner, alltifrån enkla vardagliga drickviner till mer luxuösa produkter. Jack Bruce odlar sina viner med stor omsorg om klimat och ekologi och strävar efter att minimera klimatavtrycket i varje del av produktionen. Jack Bruce exporter sina flerfaldigt prisbelönade viner till ett stort antal länder.
I Sydafrika kallas chenin blanc-druvan ofta Steen, ett namn som fortfarande används
Jack Bruce har ett omfattande socialt engagemang i lokalsamhället i syfte att förbättra människors livssituation och främja barns möjligheter till utbildning
Företaget är också engagerat i hållbarhetsfrågor kring havets och strändernas livsmiljöer
Chenin blanc har fått sitt namn efter ett kloster på berget Mont Chenin i Loiredalen
I Sydafrika odlas över 100 olika druvsorter
Vid London Wine Competition 2019 rankades Jack Bruce Chenin Blanc som ett av världens 100 bästa viner
Kommentarer