Bruce Jack Lifestyle Pinotage Malbec 2022

Bruce Jack Lifestyle Pinotage Malbec 2022

Bruce Jack Lifestyle Pinotage Malbec 2022

Bruce Jack slår direkt fast ”Go Roast!”, fram med grillen! Pinotage Malbec är ett suveränt grillvin till rosagrillat kött och grillade grönsaker, gärna med kryddiga såser som Teriyaki och olika barbecues. Vinet går mycket bra till chilihetta och kanske särskilt bra till det thailändska köket. Det är också ett gott val till gräddiga pastarätter, pizza och lagrade hårdostar. En mycket ovanlig men förvånansvärt god smakkombination är att servera detta vin till sushi. Pinotage Malbec är färdigt att drickas nu, men utvecklas vid lagring under minst fem år. Bör serveras något kylt runt 16–18 grader.

Pinotage Malbec 2022 har en rubinröd färg och intensiv doft av körsbär och choklad, där finns även stråk av örter som timjan och rosmarin. Smaken är mjuk och len med kakao, hallon, saftiga plommon och en lätt körsbärston. Munkänslan är fyllig och rund med stillsamma tanniner och en varm, kryddig eftersmak som gör Pinotage Malbec till ett mycket trevligt och drickvänligt vin

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (2 röster)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
54128
Storlek
75 cl
Alkohol
14 %
Druva
Malbec Pinotage
Land/Region
Sydafrika
Passande mat
Fläsk Grill Lamm Nötkött
Smaktyp
Rött - Mustigt och fruktigt
Typ
Rött vin
Producent
Bruce Jack

Fakta

  • Druvor 70 % pinotage, 30 % malbec
  • Skörd Tidig morron för hand och maskin
  • pH-värde 3,49
  • Total syra 6,0 g/l
  • Restsocker 5,9 g/l

Pinotage brukar beskrivas som Sydafrikas nationaldruva. Det är den otvivelaktigt även om den bara svarar för några få procent av landets vinproduktion. Pinotage korsades fram 1925 vid universitetet i Stellenbosch av landets första vinprofessor, Abraham Izak Perold. Hans mål var att utveckla en druvsorter som klarade det sydafrikanska klimatet bättre. Pinotage kallade han sin korsning mellan pinot noir och cinsault, Den nya druvan gav mörkare och tanninrikare viner än han tänkt sig så försöket föll i glömska. Att pinotage skulle få en renässans är enbart slumpens skördar. Fyra plantor kunde räddas från Perolds privata trädgård sedan han gått ur tiden 1941. Pinotage blev mycket populär under apartheidregimen tack vare att den gav stora skördar vilket passade den omfattande bulkvinsproduktionen. Pinotage fick ett dåligt rykte och kom nästan att försvinna när Sydafrika demokratiserades och vinindustrin fick större fokus på kvalitet. I dag har pinotage fått förnyad respekt, en välutbildad generation oenologer har lärt sig att bemästra druvan och pinotage ger numera en lång rad storslagna viner.

Många menar att de bästa pinotagevinerna kommer från Breedekloof-dalen. Det är i alla fall otvivelaktigt att de mest prisbelönta pinotagevinerna odlas just här. Druvorna till Bruce Jacks Pinotage Malbec har skördats tidigt på morgonen, de krossas omedelbart, avstjälkas och får sedan jäsa med sina skal. Under jäsningen lyfts musten med sediment och skalrester upp från botten med så kallade pump overs, vilket påverkar jäsningsprocessen och smakutvecklingen. Efter jäsningen blandas pinotage med malbec, vinet stabiliseras och filtreras innan det buteljeras för att behålla största möjliga fräschör.

Kort om Jack Bruce

Jack Bruce är ett företag som sysslar med glädje, åtminstone är det detta man kommunicerar med sin devis ”bottles of joy”. Jack Bruce väste upp i Kapstaden, vid ”the surf corner”. Han är fortfarande en passionerad surfare. Jack Bruce är en av vinvärldens verkligt stora profiler, frispråkig, pratglad, vass i repliken och en ofta intervjuad opinionsbildare. Jack Bruce är synnerligen välutbildad med examen inom statsvetenskap, engelska språket och dessutom en master i litteraturvetenskap vid universitetet i St Andrews, Skottland,1992. Under sin utbildning visste han hela tiden att han ville bli vinodlare och han skrev in sig på universitetet i Roseworthy i Australien för att studera vintillverkning. Han arbetade några år på vingårdar runt om i världen. År 1998 återvände han till Sydafrika och påbörjade sin livsdröm. Han började med att starta ett vineri, helt från scratch och hade de fösta åren svårt att få odlare som ville leverera druvor till honom. Med tiden fick Jack Bruce rykte om sig att verkligen veta vad han gjorde och efter några år blev han utsedd till landets främsta vinmakare. 2018 valde Jack Bruce att fokusera på familjens egen vingård, ”The Drift Estate” i Overberg. I dag producerar Jack Bruce flera sorters viner, alltifrån enkla vardagliga drickviner till mer luxuösa produkter. Jack Bruce odlar sina viner med stor omsorg om klimat och ekologi och strävar efter att minimera klimatavtrycket i varje del av produktionen. Jack Bruce exporter sina flerfaldigt prisbelönade viner till ett stort antal länder.

I Sydafrika kallas chenin blanc-druvan ofta Steen, ett namn som fortfarande används
Jack Bruce har ett omfattande socialt engagemang i lokalsamhället i syfte att förbättra människors livssituation och främja barns möjligheter till utbildning
Företaget är också engagerat i hållbarhetsfrågor kring havets och strändernas livsmiljöer
Chenin blanc har fått sitt namn efter ett kloster på berget Mont Chenin i Loiredalen
I Sydafrika odlas över 100 olika druvsorter
Vid London Wine Competition 2019 rankades Jack Bruce Chenin Blanc som ett av världens 100 bästa viner

Kommentarer

Producent Bruce Jack

Bruce Jack är en av den sydafrikanska vinindustrins allra största fixstjärnor. I Sydafrika är han en superkändis och på den internationella vinscenen är det få som inte känner till honom, som inte beundrar hans viner eller respekterar honom för hans engagemang för miljö och människors levnadsvillkor.

Bruce Jack kom tidigt i kontakt med dryckesbranschen. Hans mormor var mycket förtjust i singelmaltwhisky och föreslog att han skulle ta ett jobb i den lokala spritbutiken. Hennes baktanke var att Bruce på så sätt skulle hjälpa henne att få del av personalrabatterna. Jobbet gav honom förvisso sådana möjligheter, men medförde också att hans vinintresse tog fart.

Bruce Jack är en man med många talanger. Kapstaden där han växte upp är ett Mecka för windsurfing och som ung kunde Bruce säkerligen tänka sig att viga sitt liv åt surfbrädan (han är fortfarande en passionerad surfare) men vetgirigheten och lusten att se världen tog över. Han flyttade till Skottland där han skrev in sig på universitetet i St. Andrews där han på kort tid tog en master i engelsk litteratur. Efter sin utbildning arbetade han för en brittisk vinimportör som han hjälpte att komma i kontakt med sydafrikanska producenter. När företaget såldes begav han sig till Australien för att studera till oenolog vid universitetet i Roseworthy. Efter sin examen arbetade han på vingårdar runt om i världen innan han återvände till Sydafrika där han tog banklån och startade sitt första vineri, Flagstone, helt från scratch. Det var strax före millennieskiftet och den sydafrikanska vinindustrin var mitt uppe i en förändring. Från att ha varit ett illa medfaret vinland under apartheidregimen höll en ny generation välutbildade oenologer på att ta över, de planterade nya vinstockar och ställde om produktionen från bulk till kvalitet. Till en början hade Bruce Jack svårt att få vinodlare att leverera druvor till honom, men i takt med att fler och fler fick upp ögonen för den unge och ambitiöse oenologen desto mer växte ryktet om Flagstone. Efter bara några år utsågs Bruce Jack till Sydafrikas främsta vinproducent.

Bruce Jack har ett brinnande engagemang för sociala frågor och rättvisa arbetsvillkor. När storproducenten Constellation/Accolade hörde av sig år 2008 och ville köpa Flagstone såg Bruce sin chans att kunna påverka hela vinindustrin. Låga löner och en mentalitet från apartheidtiden levde till viss del ännu kvar. Många avrådde honom från att sälja, såväl hans mor som hans hustru, men han valde att acceptera budet. I affären fick han en roll som ambassadör och därmed viss kontroll över Sydafrikas största exportvarumärke, vilket gav honom en unik möjlighet att förmå Constellation och andra att införa de etiska regler som organisationen WETA hade tagit fram. När Constellation såldes 2018 valde Bruce Jack att åter bli sin egen. Han startade Bruce Jack Winery vid The Drift Estate i Overberg där han också började odla eget vin. Det blev en närmast omedelbar succé och i dag är Bruce Jack Winery ett av Sydafrikas snabbast växande privata vinerier. Pandemin och regeringens försäljningsförbud av alkohol blev svår för många sydafrikanska vinodlare. Många människor lämnades utan inkomst och Bruce tog initiativ till en hjälpinsats där farmare gick samman och såg till så att 10 000 personer i veckan fick hjälp med mat.

Bruce Jack är en stark och orädd röst i den sydafrikanska vinbranschen, han drar sig inte för att säga sanningar och med sitt karismatiska sätt är han en ofta intervjuad personlighet. Hans sociala engagemang tar sig många uttryck. Han är involverad i frågor som rör havsmiljön, människors levnadsvillkor, barns möjligheter till utbildning och rad andra sociala projekt.

Som vinmakare är Bruce Jack flerfaldigt prisbelönad och har fått mängder med utmärkelser. Hans viner har utsetts till bästa vin vid åtskilliga internationella bedömningar och har rankats bland världens hundra bästa.

 

 

Inspiration