Smakbeskrivning
Amarone della Valpolicella är mycket kraftfull, smakrik och koncentrerad. Mat som passar till bör vara smakrik. Nöt- och lammkött, välmogna ostar såsom parmesanost och kryddiga grytor kan lyftas till enorma höjder tillsammans med ett bra amaronevin. Casalforte Amarone är också mycket god att njuta solitärt. En klassisk rödvinssås kan få en magisk skjuts av en skvätt Amarone. Vinet är färdigt att drickas nu, men utvecklas under många år på flaska. Bör serveras runt 18 – 20 grader.
Casalforte
Casalforte är ett av Italiens mer berömda vinvarumärken. Casalforte produceras i Veneto hos ett av Italiens största vinkooperativ Cantine Riondo. Här i Valpolicella och Prosecco har man odlat druvor och framställt vin under många generationer. Råvarorna är de allra bästa och vinframställningen sker med traditionella metoder. Kooperativet Cantine Riondo har 2000 vinodlare som medlemmar och man odlar på 6 000 hektar mark. Det stora vineriet ligger i Monteforte d’Alpone, mitt emellan Milano och Venedig.
Casalfortes viner står för kvalitet, hantverk och tradition. Ordet ”casale” betyder villa. Vi rör oss mot det genuina italienska köket, med magiska råvaror och viner och middagar utan slut. Casalforte viner finns i varje ögonblick av den italienska måltiden. Portföljen rymmer allt från fruktiga lätta och eleganta Valpolicella viner till smakrika och kraftfulla Amarone.
Vinet
För Casalforte Amarone som tillverkas enligt en traditionell och mycket känslig metod, så är kvalitet en förutsättning för ett bra resultat. De traditionella druvorna som används för tillverkning av Casalforte Amarone är Corvina, Corvinone, Rondinella och Molinara. Druvorna torkas i speciella torkloft (fruttaio) i c:a 100 dagar innan de blir vin. Då har druvorna tappat c:a 40% av sin ursprungliga vikt. Under denna långa torkningsprocess kollas druvorna regelbundet så inget oönskat angrepp uppkommer. En mycket viktig och tidskrävande uppgift. Här är en exceptionellt hög kvalitet på druvorna helt avgörande för att kunna framställa en Amarone efter tiden på torkloftet.
När vinet dessutom får de bästa recensioner och guldmedaljer av oberoende provningspaneler, så blir det ytterligare ett kvitto på att Casalforte Amarone levererar kvalitet och tradition från ett klassiskt italienskt familjeföretag.
- Apassimentometoden är mycket gammal (troligen 300-tal) men att jäsa ut vinerna och få dem torra är en nutida kunskap
- Venetien en av de mest välbärgade regionerna i Italien och har haft en mycket stor betydelse i äldre och nyare tider. Handeln med vin har varit en ekonomisk motor
- Valpolicella tros betyda dalen med de många vinkällarna
- Amarone kan med fördel lagras under flera tiotals år