Casalforte Amarone Riserva 2016

amarone riserva casalforte flaska svart etikett

Casalforte Amarone Riserva 2016

Som etiketten indikerar är vinet sammetslent och kraftfullt dock utan att bli svulstigt och pompöst. Här har vinmakare Marchiotto kalibrerat förhållandet mellan frukt och syra med precision. Russinfrukt följs harmoniskt av en lätt kryddighet och fina toner av tobak. Smaken är mjuk med runda vaniljtoner och en len bärighet med drag åt mogna moreller.

Fyllighet
85%
Strävhet
60%
Friskhet
75%

Passar till

Betyg (14 röster)
3.5
Skriv ut
Art. nr.
73567
Storlek
75 cl
Alkohol
15,5 %
Druva
Corvina Corvinone Rondinella
Land/Region
Italien
Passande mat
Lamm Nötkött Ost
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Producent
Casalforte

Casalforte

Amarone är utan tvekan en av vinvärldens tungviktare. Ett välbevakat varumärke som står för yppersta kvalitet, tradition och big business. Vanligast är vinhus med fina vapensköldar och gods med utsikt över Valpolicellas böljande vingårdar men Casalforte och Cantine Riondo går med stolta steg mot strömmen.

En väloljad orkester behöver som alla vet en bra dirigent, i det här fallet består orkestern av 2 200 vinodlare och dirigenten heter Giorgio Marchiotto! Giorgio är kooperativets chefsvinmakare som med stor erfarenhet och utvecklad passion leder arbetet med att förädla odlarnas skördar till välsmakande perfektion. Målet med Casalforte har alltid varit att erbjuda stora vinupplevelser till överkomliga priser oavsett valör. Nyckeln till framgångarna heter noggrant urval och rigorös metodik.

Vinet

Här berättar vinmakaren Giorgio Marchiotto hur tillverkningen av Casalforte Amarone Riserva går till:

För att förstå potentialen i Casalforte Amarone Riserva, behöver vi ta hänsyn till den vanliga Castaforte Amarone. Druvorna kommer från tre av Valpolicellas bästa odlingslägen öster om Verona. Vingårdarna ligger i dalgångarna Mezzane, Marcellise och Tregnago/Illasi. Dessa dalar skiljer sig helt från varandra vad gäller höjdläge, jordmån, antal soltimmar och mikroklimat. Det ger druvor med olika profil och det är just detta som är styrkan i Casalforte Amarone tillverkning. Vingårdarna skiljer sig åt vilket ger det slutliga vinet en komplexitet som märks. Utmaningen har alltid varit att hitta en balans mellan kraft och elegans, det är där man skiljer agnarna från vetet och det är där man landar i en vinupplevelse utöver det vanliga.

Den genomsnittliga vinstocksåldern för Casalforte Amarone och Riserva är cirka 30 år och odlas huvudsakligen med ”pergola veronese”-metoden (4 000 vinstockar per hektar), följt av ”guyot” (5 000 vinstockar per hektar). ”Endast de bästa vingårdsplatserna utses för produktion av våra Amarone-viner” berättar chefsvinmakaren hos Cantine Riondo, Giorgio Marchiotto.

När skörden börjar väljs de handplockade klasarna och eventuella skadade druvor tas bort för hand. Klasarna läggs i grunda plastlådor och staplas i stora torkrum med kontrollerad temperatur och luftfuktighet, kallad ”fruttai”. Torkningstiden är ca 8 veckor upp till 12. Nästa steg är att druvorna krossas och en långsam jäsning sker i rostfria tankar med en metod där druvmusten sakta pumpas runt för att extrahera alla smakämnen.

Sen följer den viktiga åldrandeprocessen som kan variera utifrån hur vinet har blivit efter jäsningen. Man varierar användandet av stora eller små ekfat, 2 år eller 3 år gamla, franskt eller östeuropeiskt ursprung. Målsättningen är att nå frukt och fint integrerad fatkaraktär.

Enligt vinlagen lagras en Amarone två år. Casalforte Amarone Riserva lagras ytterligare två år. Vinmakaren Giorgio Marchiotto har noggrant valt ut de bästa faten som han sedan använder för att göra den slutliga blandningen. Målet är att skapa en pålitlig och konsekvent Amarone Riserva stil. Inom gränserna för varje årgång, skapas blandningen till Amarone Riserva med hjälp av den högsta kvalitet som Cantine Riondos vingårdar kan erbjuda. De bästa faten sammanfaller vanligtvis med högre alkoholhalt och rikare extrakt eftersom druvorna har utsatts för de allra bästa förhållandena och nått optimal mognad i vingården.

Årgång 2016 är en bra årgång. 2016 var ett tacksamt år för Valpolicellas vinmakare. En mild vinter och en varm start på våren gjorde att vinrankor blommade tidigare än vanligt. Sommaren följde med både regn och riktigt fint sommarväder. En mix som gav svalka, men också rätt förutsättningar för att avvärja svampangrepp. Sensommaren skapade perfekta förutsättningar druvornas mognadsprocess.  Skörden inleddes i mitten av september. Druvorna fick rätt karaktär och struktur och det har resulterat i en Amarone Riserva av hög kvalitet och Amarone typisk smakstil.

Efter fyra års lagring sker buteljering. Tappningsprocessen för Riserva är särskilt känslig. Man dekanterar och genomför mycket försiktig filtrering då målet är att bevara de specifika smakerna i vinet. Den noggranna selekteringen genom hela produktionskedjan gör att varje årgång räcker till en begränsad volym. Casalforte Amarone Riservas debut på marknaden sker med årgång 2015 och en total volym på 20 000 flaskor som delas upp mellan alla marknader. Varje baksidesetikett är märkt med ett nummer från 0 till 20 000.

“Casalforte Amarone Riserva is the crown jewel of our production”, säger vinmakare Giorgio Marchiotto. “We are proud to present the finest interpretation of Casalforte Amarone: the result of our constant research for elegance and the natural expression of the fruit."

Producent Casalforte

Casalforte är ett av Italiens mer berömda vinvarumärken. Casalforte produceras i Veneto hos ett av Italiens största vinkooperativ Cantine Riondo. Här i Valpolicella och Prosecco har man odlat druvor och framställt vin under många generationer. Råvarorna är de allra bästa och vinframställningen sker med traditionella metoder. Kooperativet Cantine Riondo har 2000 vinodlare som medlemmar och man odlar på 6 000 hektar mark. Det stora vineriet ligger i Monteforte d’Alpone, mitt emellan Milano och Venedig.

Casalfortes viner står för kvalitet, hantverk och tradition. Ordet ”casale” betyder villa. Vi rör oss mot det genuina italienska köket, med magiska råvaror och viner och middagar utan slut. Casalforte viner finns i varje ögonblick av den italienska måltiden. Portföljen rymmer allt från fruktiga lätta och eleganta Valpolicella viner till smakrika och kraftfulla Amarone. Från distriktet Prosecco kommer de populära Prosecco vinerna, nu också som rosé variant.

Cantine Riondo är sedan 2022 stolta bärare av Equalitas

Equalitas är ett italienskt hållbarhetscertifikat med fokus på miljö, etik och ekonomi genom hela tillverkningskedjan.

Certifieringen sker i åtta noggranna steg och respektive producent kontrolleras sedan regelbundet så att samtliga regler uppfylls. Equalitas ger också varje år ut en hållbarhetsrapport som syftar till att kvalitetssäkra vinproduktionen, men även till att fokusera på områden som kan förbättras.

Med Equalitas skapas de bästa förutsättningarna för italienska vinmakare, utifrån sociala, miljömässiga och ekonomiska förhållningssätt. Och som svensk kan du vara säker på att du får ett rakt igenom hållbart vin.

Inspiration