Casalforte Collezione Campistorti 2021

en bib med casalforte vin

Casalforte Collezione Campistorti 2021

Casalforte Collezione Campistorti är ett fylligt och fruktigt boxvin. Doften är intensiv med fruktiga och lite mörka toner som körsbär, tobak och söt lakrits. Smaken går i samma stil. Där finns syltiga jordgubbar, svarta vinbär och mörk choklad. Eftersmaken är fruktig med en liten söt vaniljton som skvallrar om att en viss andel av blenden har fått mogna på ekfat.

Det är ett underbart sällskapsvin under sommarens student- och barbeque-fester. Det är ett vin för grill och party. Det är mustigt och har muskler nog att matcha rustik mat. Det passar till allt slags kött, gärna en hårt grillad entrecote eller en långkokad, het chili. Serveras vid 16-18°C. Ställ gärna in boxen i kylskåpet en halvtimma före servering.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (47 röster)
3.5
Skriv ut
Art. nr.
6346
Storlek
300 cl
Alkohol
13 %
Druva
Cabernet Sauvignon Corvina Merlot
Land/Region
Italien
Passande mat
Fågel Grill Ost Pasta Vin till pizza
Smaktyp
Rött - Mjukt och elegant
Typ
Rött vin
Producent
Casalforte

Casalforte

Casalforte är ett av Italiens mer berömda vinvarumärken. Casalforte produceras i Veneto hos ett av Italiens största vinkooperativ Cantine Riondo. Här i Valpolicella och Prosecco har man odlat druvor och framställt vin under många generationer. Råvarorna är de allra bästa och vinframställningen sker med traditionella metoder. Kooperativet Cantine Riondo har 2000 vinodlare som medlemmar och man odlar på 6 000 hektar mark. Det stora vineriet ligger i Monteforte d’Alpone, mitt emellan Milano och Venedig.

Casalfortes viner står för kvalitet, hantverk och tradition. Ordet ”casale” betyder villa. Vi rör oss mot det genuina italienska köket, med magiska råvaror och viner och middagar utan slut. Casalforte viner finns i varje ögonblick av den italienska måltiden. Portföljen rymmer allt från fruktiga lätta och eleganta Valpolicella viner till smakrika och kraftfulla Amarone.

Collezione Campistorti

Campistorti - som betyder de krokiga fälten där druvodlingarna slingrar sig längs med de böljande kullarna. Områdets fina förutsättningar bygger på tre saker: de många soltimmarna, den bördiga, rika jorden och de svala alp-vindarna som lindrar medelhavshettan och kyler ner druvorna.

Venetien

Venetien är ett av världens mest berömda vindistrikt. Här uppe inte långt från städer som Verona, Milano och Venedig odlas viner sedan förhistorisk tid. Venetien är hemlandet för succéviner som Amarone och Prosecco, och för det söta Recioto, som många gånger brukar omnämnas som världens äldsta vin. Den söta recioton är ursprungsskyddad här. I Venetien finns flera tusen vingårdar. Här odlas många sorters druvor, både gröna och blå, men några har mer eller mindre sin plats på jorden just här. Dit hör exempelvis proseccodruvan Glera och den röda Corvina. Just Corvina är ofta hemligheten bakom en fyllig Amarone. Corvina ger en tydlig smak av frukt och russin. Det är en druva som sällan användes i sin rena form, utan den får istället oftast vara en iblandningsdruva där dess tydliga smaker hjälper till att lyfta lättare druvor till högre höjder.

  • Venetien ett av de mest välbärgade områden i Italien och har haft en mycket stor betydelse i äldre och nyare tider. Handeln med vin har varit en ekonomisk motor
  • Riondo är en av de största producenterna i Italien
  • Flera av varumärket Casalfortes viner är mångfaldigt prisbelönade
  • Riondos Prosecco, Amarone och Ripasso räknas till världens främsta i sina kategorier

Vinet

Casalforte Collezione Campistorti är ett vin där Corvina får vara klangbotten för cabernet sauvignon och merlot, som också är tämligen vanligt förekommande i vingårdarna i Venetien. Tillsammans bildar druvorna en balanserad smakbild och växer till ett vin som är svårslaget vid sommarens grillfester. Vinets blend består av: 60% merlot, 20% cabernet sauvignon och 20% corvina.

 

Producent Casalforte

Casalforte är ett av Italiens mer berömda vinvarumärken. Casalforte produceras i Veneto hos ett av Italiens största vinkooperativ Cantine Riondo. Här i Valpolicella och Prosecco har man odlat druvor och framställt vin under många generationer. Råvarorna är de allra bästa och vinframställningen sker med traditionella metoder. Kooperativet Cantine Riondo har 2000 vinodlare som medlemmar och man odlar på 6 000 hektar mark. Det stora vineriet ligger i Monteforte d’Alpone, mitt emellan Milano och Venedig.

Casalfortes viner står för kvalitet, hantverk och tradition. Ordet ”casale” betyder villa. Vi rör oss mot det genuina italienska köket, med magiska råvaror och viner och middagar utan slut. Casalforte viner finns i varje ögonblick av den italienska måltiden. Portföljen rymmer allt från fruktiga lätta och eleganta Valpolicella viner till smakrika och kraftfulla Amarone. Från distriktet Prosecco kommer de populära Prosecco vinerna, nu också som rosé variant.

Cantine Riondo är sedan 2022 stolta bärare av Equalitas

Equalitas är ett italienskt hållbarhetscertifikat med fokus på miljö, etik och ekonomi genom hela tillverkningskedjan.

Certifieringen sker i åtta noggranna steg och respektive producent kontrolleras sedan regelbundet så att samtliga regler uppfylls. Equalitas ger också varje år ut en hållbarhetsrapport som syftar till att kvalitetssäkra vinproduktionen, men även till att fokusera på områden som kan förbättras.

Med Equalitas skapas de bästa förutsättningarna för italienska vinmakare, utifrån sociala, miljömässiga och ekonomiska förhållningssätt. Och som svensk kan du vara säker på att du får ett rakt igenom hållbart vin.

Inspiration