Smakbeskrivning
Casalforte Ripasso har en purpurröd färg med mörka kanter och en fyllig doft av mogna bär. Där finns björnbär och körsbär, svarta vinbär och mogna sommarbär. I den fylliga smaken kommer mera körsbär, blåbär, kanderade mandlar och mogna frukter. Eftersmaken bjuder på en balanserad syra med en lång behaglig avslutning.
Casalforte
Casalforte är ett av Italiens mer berömda vinvarumärken. Casalforte produceras i Veneto hos ett av Italiens största vinkooperativ Cantine Riondo. Här i Valpolicella och Prosecco har man odlat druvor och framställt vin under många generationer. Råvarorna är de allra bästa och vinframställningen sker med traditionella metoder. Kooperativet Cantine Riondo har 2000 vinodlare som medlemmar och man odlar på 6 000 hektar mark. Det stora vineriet ligger i Monteforte d’Alpone, mitt emellan Milano och Venedig.
Casalfortes viner står för kvalitet, hantverk och tradition. Ordet ”casale” betyder villa. Vi rör oss mot det genuina italienska köket, med magiska råvaror och viner och middagar utan slut. Casalforte viner finns i varje ögonblick av den italienska måltiden. Portföljen rymmer allt från fruktiga lätta och eleganta Valpolicella viner till smakrika och kraftfulla Amarone.
Ripasso
Ripasso kan bara göras i Valpolicella strax öster om Gardasjön. Det lilla bergiga distriktet är berömt över hela världen. Vinerna härifrån har i allra högsta grad bidragit till att Italien är ett av världens, om inte främsta, så i varje fall mest intressanta, vinländer.
Det historiska hjärtat i Valpolicella är underregionen Classico som omfattar sju kommuner. Vinerna härifrån anses vara de allra främsta. Ripasso är numera ett begrepp som är skyddat av italiensk lag. Metoden går i korthet ut på att man låter ett vanligt, ofta ganska enkelt, Valpolicellavin få en andra jäsning med hjälp av skalrester och bottensatsen från Amaronetillverkningen. Man häller helt enkelt ett färdigt Valpolicella vin över det som blivit kvar när man tappat av Amarone. De söta skalen, druvresterna och jästcellerna får då ny energi och drar i gång jäsningen igen. Ripasso betyder närmast återvinning eller återbruk och syftar på att man tar tillvara druvskalen från Amaronejäsningen. Metoden ökar alkohol- och sockerhalten med någon procent, men ger mångfaldigt mer i smak. Ripassovinerna har blivit så populära att druvskalen från Amaronetillverkningen inte längre räcker till. Det har i sin tur inneburit att en del tillverkare tillsätter torkade druvor för att uppnå samma resultat, vilket är tillåtet men knappast traditionellt.
- I Valpolicella har det producerats vin sedan troligen 300 f.Kr.
- Man tror att det ursprungliga sättet att göra vin i Valpolicella var just på torkade druvor
- Valpolicella tros betyda dalen med de många vinkällarna
Vinet
Druvorna till Casalforte Ripasso kommer från dalgångarna Mezzane, Marcellise och Tregnago/Illasi som ligger öster om Verona. Musten har fått jäsa med sina skal i temperaturkontrollerade ståltankar i 12 dagar. Under vintern hälls sedan vinet över skalresterna från produktionen av Casalforte Amarone. Därefter lagras det på slovenska ekfat under minst ett år.
- Druvorna är i huvudsak corvina, corvinone och rondinella
- Vinet har gjorts enligt Ganimede-metoden, som drar ut så mycket smak och färg som möjligt ur skalen
- Corvina är den stora Amaronedruvan och därför vanligast i all Ripasso