Castaño Casa Cisca 2017

en flaska sisca vin från spanien

Castaño Casa Cisca 2017

Det är ett stort och fruktigt vin som kräver rejäla middagar, kött, vilt, grillat, kryddigt, gärna entrecoter och mustiga grytor. Det är också utmärkt till kraftfulla ostar, spanska, charkuterier och matiga tapas. Casa Cisca är ett fascinerande vin för den som vill uppleva en druvren monastrell. Det utvecklas under lagring i flera år men är färdigt att dricka nu, bör serveras runt 18 grader.

Casa Cisca är ett djuprött kraftfullt vin med intensivt fruktiga aromer. I doften möter mogna plommon, hallon och skogsbär som sällskapas av en elegant kryddighet med kokos och tobak. Det är ett muskelvin med mängder av frukt, sommarbär, rabarber och med syra och söta tanniner i en lång silkesmjuk eftersmak.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (3 röster)
4.5
Skriv ut
Art. nr.
77670
Storlek
75 cl
Alkohol
15 %
Druva
Monastrell
Land/Region
Spanien
Passande mat
Grill Lamm Nötkött Ost Vilt
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Producent
Familia Castaño

Familia Castaño

I östra Spanien, några mil från Valencia, ligger staden Murviedro. Kanske var det här som Monastrelldruvan fick fäste under antiken. I alla fall har stadens namn kopplats samman med druvan i århundraden. Inte långt från Murviedro finns vinregionen Murcia, här har Señor Monastrell, eller Ramon Castaño Santa, tagit monastrelldruvan från bulkvinsindustrin till stjärnkrogarna. Casa Sisca är ett av Familia Castaños hyllade viner.

Monastrell är en druva som gillar när solen gassar, och det kan den göra med besked i Spaniens inland. I Murcia är det inte ovanligt med mycket höga sommartemperaturer och många druvor skulle inte må bra av att växa här trots hög höjd och möjligheter till konstbevattning. Monastrell är en egensinnig druva som är svår att tämja. Den ger rejält med alkohol, stor kropp och strävhet. Monastrell är ansedd som en bra iblandningsdruva. Druvrena viner hittar man nästan bara i Murcia.

Ramon Castaño Santa började odla vin i Yecla på 1950-talet. På närmast vetenskapligt vis tog han sig an monastrelldruvan. När han långt senare började sälja sitt egenodlade vin tog han världen med storm. Omsorgsfullt odlad och vinifierad monastrell från Yecla visade sig ge fantastiska viner. Yecla är något så ovanligt som en enda stad som är en egen appellation. D.O. Yecla omfattar 6 400 hektar vingårdar belägna på relativt hög höjd. De allra bästa odlingslägena ligger upp emot 800 meter över havet och det är här som Familia Castaño har de flesta av sina odlingslotter.

Vinet

Casa Cisca är gjort på 100 % monastrell. Det kommer från mycket gamla buskodlade vingårdar med snittålder på mer än 100 år. Efter 14 dagars jäsning och malolaktisk jäsning har det mognat under 16 månader på franska och amerikanska ekfat.

Kommentarer

När går art nr 77670, att beställa?

Ser fram emot att höra av er
Med vänlig hälsning, Sissi

Hej Sissi. Den är på väg från Spanien och anländer efter helgerna. För info som är det årgång 2017 som då anländer. /Jonas

Familjen Castaño har en lång historia i Yecla, och liksom många andra familjer i området har man i generationer odlat druvor och gjort vin. Familia Castaño grundades dock först på 1950-talet av Ramon Castaño, som sedan dess har lett företaget till positionen som den ledande producenten i Yecla. Framförallt har Familia Castaño lett utvecklingen från att endast producera bulkvin för den spanska marknaden till att istället i allt större grad buteljera vinet själva och framförallt söka marknader utanför Spanien. I dag exporterar Familia Castaño mer än 80 procent av sin produktion. Ramon Castaño har i dag lämnat över driften till sina tre söner – hans namne Ramon är chef för produktionen, Juan Pedro sköter det administrativa och Daniel är på ständig resa över världen som ansvarig för exporten.

Familia Castaño har varit en mycket viktig pionjär när det gäller att ta tillvara på potentialen i monastrellvinerna från Yecla. Från att vinerna en gång har betraktas som mustiga, men enkla och lättoxiderade, har monastrell från Yecla nu gjort en veritabel klassresa och vinerna prisas nu av de kräsnaste amerikanska vinjournalister och återfinns på de mest prestigefyllda restaurangerna runt om i världen.

Familia Castaño äger själva vingårdar på 600 hektar, och odlar förutom monastrell även en rad andra druvsorter, som syrah, cabernet sauvignon, chardonnay, sauvignon blanc och moscatel. Det är dock ingen tvekan om att monastrell alltid kommer att vara den druva som ligger familjen Castaño varmast om hjärtat.

Yecla har idealiska förutsättningar för ekologisk produktion, och Familia Castaño har ett kontinuerligt program för att certifiera en större andel av sina egna vingårdar för ekologisk odling, och att stimulera fler av sina kontrakterade odlare att göra detsamma. Det är inte de krav som ekologisk produktion i sig själv ställer upp som bromsar utvecklingen – en stor del av de icke eko-certifierade vingårdarna i Yecla sköts i dag enligt vad som krävs för ekologisk odling. Hindret är i dag istället kostnaderna för den ekologiska certifieringen, då priserna som odlarna har fått för sina druvor helt enkelt inte motiverat investeringen i ekologisk certifiering. Familia Castaño spelar en viktig roll i utvecklingen för att göra den ekologiska certifieringen lönsam, genom att de med sin starka exportinriktning hela tiden stimulerar till produktion av bättre viner som också ger bättre betalt till odlarna.

 

 

Produkter från Familia Castaño

Inspiration