Castaño Casa de la Cera 2014

castano vin flaska

Castaño Casa de la Cera 2014

Casa de la Cera är fruktigt och mustigt vin. Det är ett utpräglat vin till bättre kött, vilt, anka, lamm, men också till grillade grönsaker, vällagrade blåmögelostar eller till spanska tapas, som pata negra och charkuterier. Vinet är färdigt att drickas men vinner på lagring under flera år. Bör serveras vid 16–18 grader.

Casa de la Cera 2014 har en djupt rubinröd färg. Doften präglas av den mustiga monastrelldruvan och bjuder på en intensiv fruktighet med röda bär, balsamvinäger och lätta kryddiga inslag. I smaken möter körsbär, skogsbär, mjuka tanniner och en angenäm friskhet tillsammans med små inslag av fat och cederträ.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (2 röster)
4
Skriv ut
Art. nr.
76851
Storlek
75 cl
Alkohol
15 %
Druva
Cabernet Sauvignon Garnacha Merlot Monastrell Syrah / Shiraz
Land/Region
Spanien
Passande mat
Fågel Fläsk Lamm Nötkött Ost Vegetariskt Vilt
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Producent
Familia Castaño

Familia Castaño

Söder om Valencia i sydöstra Spanien, en timmas bilresa inåt landet, ligger vinregionen Murcia. Det är en region som länge var en anonym del av vinvärlden. Det har pionjärfamiljen Castaño förändrat. Deras monastrellviner har tagit vinkännarna med storm – Casa de la Cera är ett av Familia Castaños ryktbara viner.

Vinerna från Murcia odlades länge som bulkviner och skeppades mest till närliggande turistorter som Alicante, Benidorm och Ibiza där de såldes som enkla bordsviner eller blandades till sangrior på tusentals tavernor. Mycket av vinerna odlades slarvigt och omsorgen och vinifieringen kunde inte mätas med andra mer kända spanska regioner. I den lilla staden Yecla ville en ung ambitiös vinodlarson ändra på detta. Men det skulle dröja decennier innan Ramon Castaño Santa skulle förvandla Yecla till en egen appellation, bli Señor Monastrell och buteljera viner som nu prisas på stjärnkrogar och av vinskribenter över hela världen.

Murcia är ingen rolig plats att vara på om man är vindruva. Det är ofta stekhett, och allt som växer pressas av en obeveklig sol som gör att kvicksilvret under sommarhögtrycken kan passera både 40- och 50-strecket. Efterlängtade regn faller sällan och vattenbrist gör konstbevattningen sparsam. Många druvor hade inte klarat att växa här, men varmklimatdruvan monastrell hänger kvar i solgasset och trivs utmärkt, i synnerhet när den får växa på lite högre höjder.

Vinet

Casa de la Cera har vuxit på 700 meters höjd i Yecla. Vinet består till största delen av monastrell (50 %), men också av garnacha tintorera, syrah, merlot och cabernet sauvignon. Druvsorterna har fått jäsa var för sig på fransk och amerikansk ek i en temperaturkontrollerad miljö. Efter pressning har vinet fått malolaktisk jäsning på sina ekfat och sedan lagrats på samma fat i 20 månader.

 

Familjen Castaño har en lång historia i Yecla, och liksom många andra familjer i området har man i generationer odlat druvor och gjort vin. Familia Castaño grundades dock först på 1950-talet av Ramon Castaño, som sedan dess har lett företaget till positionen som den ledande producenten i Yecla. Framförallt har Familia Castaño lett utvecklingen från att endast producera bulkvin för den spanska marknaden till att istället i allt större grad buteljera vinet själva och framförallt söka marknader utanför Spanien. I dag exporterar Familia Castaño mer än 80 procent av sin produktion. Ramon Castaño har i dag lämnat över driften till sina tre söner – hans namne Ramon är chef för produktionen, Juan Pedro sköter det administrativa och Daniel är på ständig resa över världen som ansvarig för exporten.

Familia Castaño har varit en mycket viktig pionjär när det gäller att ta tillvara på potentialen i monastrellvinerna från Yecla. Från att vinerna en gång har betraktas som mustiga, men enkla och lättoxiderade, har monastrell från Yecla nu gjort en veritabel klassresa och vinerna prisas nu av de kräsnaste amerikanska vinjournalister och återfinns på de mest prestigefyllda restaurangerna runt om i världen.

Familia Castaño äger själva vingårdar på 600 hektar, och odlar förutom monastrell även en rad andra druvsorter, som syrah, cabernet sauvignon, chardonnay, sauvignon blanc och moscatel. Det är dock ingen tvekan om att monastrell alltid kommer att vara den druva som ligger familjen Castaño varmast om hjärtat.

Yecla har idealiska förutsättningar för ekologisk produktion, och Familia Castaño har ett kontinuerligt program för att certifiera en större andel av sina egna vingårdar för ekologisk odling, och att stimulera fler av sina kontrakterade odlare att göra detsamma. Det är inte de krav som ekologisk produktion i sig själv ställer upp som bromsar utvecklingen – en stor del av de icke eko-certifierade vingårdarna i Yecla sköts i dag enligt vad som krävs för ekologisk odling. Hindret är i dag istället kostnaderna för den ekologiska certifieringen, då priserna som odlarna har fått för sina druvor helt enkelt inte motiverat investeringen i ekologisk certifiering. Familia Castaño spelar en viktig roll i utvecklingen för att göra den ekologiska certifieringen lönsam, genom att de med sin starka exportinriktning hela tiden stimulerar till produktion av bättre viner som också ger bättre betalt till odlarna.

 

 

Produkter från Familia Castaño

Inspiration