Familia Castaño
Söder om Valencia i sydöstra Spanien, en timmas bilresa inåt landet, ligger vinregionen Murcia. Det är en region som länge var en anonym del av vinvärlden. Det har pionjärfamiljen Castaño förändrat. Deras monastrellviner har tagit vinkännarna med storm – Casa de la Cera är ett av Familia Castaños ryktbara viner.
Vinerna från Murcia odlades länge som bulkviner och skeppades mest till närliggande turistorter som Alicante, Benidorm och Ibiza där de såldes som enkla bordsviner eller blandades till sangrior på tusentals tavernor. Mycket av vinerna odlades slarvigt och omsorgen och vinifieringen kunde inte mätas med andra mer kända spanska regioner. I den lilla staden Yecla ville en ung ambitiös vinodlarson ändra på detta. Men det skulle dröja decennier innan Ramon Castaño Santa skulle förvandla Yecla till en egen appellation, bli Señor Monastrell och buteljera viner som nu prisas på stjärnkrogar och av vinskribenter över hela världen.
Murcia är ingen rolig plats att vara på om man är vindruva. Det är ofta stekhett, och allt som växer pressas av en obeveklig sol som gör att kvicksilvret under sommarhögtrycken kan passera både 40- och 50-strecket. Efterlängtade regn faller sällan och vattenbrist gör konstbevattningen sparsam. Många druvor hade inte klarat att växa här, men varmklimatdruvan monastrell hänger kvar i solgasset och trivs utmärkt, i synnerhet när den får växa på lite högre höjder.
Vinet
Casa de la Cera har vuxit på 700 meters höjd i Yecla. Vinet består till största delen av monastrell (50 %), men också av garnacha tintorera, syrah, merlot och cabernet sauvignon. Druvsorterna har fått jäsa var för sig på fransk och amerikansk ek i en temperaturkontrollerad miljö. Efter pressning har vinet fått malolaktisk jäsning på sina ekfat och sedan lagrats på samma fat i 20 månader.