Castaño Collección 2015

castano vin rödvin flaska

Castaño Collección 2015

Castaño Collección är ett mörkrött vin med stor intensitet och en doft av mogna mörka bär. Det har också en påtaglig kryddighet och toner av örter och lätt svartpeppar. Smaken är komplex och bjuder på mogna körsbär, hallon, choklad och torkade frukter med en liten pepprighet och en nästan rökig ton i avslutningen. Efter jäsningen har vinet lagrats på ekfat i 10 månader vilket bidrar med fyllighet, tanniner och en stilla vaniljton.

Fyllighet
65%
Strävhet
65%
Friskhet
75%

Passar till

Betyg (0 röster)
0
Skriv ut
Art. nr.
76881
Storlek
75 cl
Alkohol
14 %
Druva
Cabernet Sauvignon Monastrell
Land/Region
Spanien
Passande mat
Fläsk Grill Lamm Nötkött Ost Vilt
Smaktyp
Rött - Mustigt och fruktigt
Typ
Rött vin
Producent
Familia Castaño

Fakta

  • Socker 3,5 g/l

Familia Castaño

Ramon Castaño Santa brukar kallas ”patriarken” i den spanska vinindustrin. Tack vare hans insatser är den lilla appellationen D.O.Yecla numera en av de mer ansedda i Spanien och hans idoga arbete för att göra kvalitetsvin av monastrelldruvan har givit honom ett världsrykte på den internationella vinscenen. Castaño Collección är ett av Familia Castaños omtalade viner där monastrelldruvan spelar huvudrollen.

Monastrell är en av Spaniens mest odlade druvor och på Familia Castaños ägor täcker den 80 procent av odlingsarealen. Tidigare var det mest en druva som användes för att odla bulkviner men den unge Ramon Castaño blev besatt av att finna de optimala förutsättningarna och metoderna för att göra kvalitetsviner på monastrell. Han gick minutiöst noggrant till väga och ägnade särskild omsorg åt sådana saker som skördetid, bevattning, jäsning. Han studerade också inblandning för att finna vilka druvsorter och kvantiteter som bäst lämpade sig att blanda med monastrell enligt formeln 1 + 1 = 3.

DO Yecla

Att odla vin i Yecla, i det spanska inlandet, i södra delen av landet är en utmaning. Det är mördande hett och regnar nästan aldrig. Egentligen är det bara monastrelldruvan som trivs i det torra nästan ökenliknande landskapet – om den hanteras varligt.  I mindre omfattning odlar Familia Castaño även andra druvsorter, en av dessa är cabernet sauvignon. I många länder blandas ofta cabernet sauvignon med andra druvor eftersom den visat sig ha egenskaper som lyfter fram aromer och fyllighet i blandningar. Cabernet sauvignon är också en värmetålig druva, den har lätt att anpassa sig till olika förutsättningar och den behöver mycket sol för att mogna. Det får den i den heta spanska södern.

Vinet

Castaño Collección är en blandning av 70 % monastrell och 30 % cabernet sauvignon.

Kommentarer

Ett mycket bra vin som kräver kraftig mat, dvs viltkött. Passar inte till honungsglaserade rotfrukter pga dess söta smak

Familjen Castaño har en lång historia i Yecla, och liksom många andra familjer i området har man i generationer odlat druvor och gjort vin. Familia Castaño grundades dock först på 1950-talet av Ramon Castaño, som sedan dess har lett företaget till positionen som den ledande producenten i Yecla. Framförallt har Familia Castaño lett utvecklingen från att endast producera bulkvin för den spanska marknaden till att istället i allt större grad buteljera vinet själva och framförallt söka marknader utanför Spanien. I dag exporterar Familia Castaño mer än 80 procent av sin produktion. Ramon Castaño har i dag lämnat över driften till sina tre söner – hans namne Ramon är chef för produktionen, Juan Pedro sköter det administrativa och Daniel är på ständig resa över världen som ansvarig för exporten.

Familia Castaño har varit en mycket viktig pionjär när det gäller att ta tillvara på potentialen i monastrellvinerna från Yecla. Från att vinerna en gång har betraktas som mustiga, men enkla och lättoxiderade, har monastrell från Yecla nu gjort en veritabel klassresa och vinerna prisas nu av de kräsnaste amerikanska vinjournalister och återfinns på de mest prestigefyllda restaurangerna runt om i världen.

Familia Castaño äger själva vingårdar på 600 hektar, och odlar förutom monastrell även en rad andra druvsorter, som syrah, cabernet sauvignon, chardonnay, sauvignon blanc och moscatel. Det är dock ingen tvekan om att monastrell alltid kommer att vara den druva som ligger familjen Castaño varmast om hjärtat.

Yecla har idealiska förutsättningar för ekologisk produktion, och Familia Castaño har ett kontinuerligt program för att certifiera en större andel av sina egna vingårdar för ekologisk odling, och att stimulera fler av sina kontrakterade odlare att göra detsamma. Det är inte de krav som ekologisk produktion i sig själv ställer upp som bromsar utvecklingen – en stor del av de icke eko-certifierade vingårdarna i Yecla sköts i dag enligt vad som krävs för ekologisk odling. Hindret är i dag istället kostnaderna för den ekologiska certifieringen, då priserna som odlarna har fått för sina druvor helt enkelt inte motiverat investeringen i ekologisk certifiering. Familia Castaño spelar en viktig roll i utvecklingen för att göra den ekologiska certifieringen lönsam, genom att de med sin starka exportinriktning hela tiden stimulerar till produktion av bättre viner som också ger bättre betalt till odlarna.

 

 

Produkter från Familia Castaño

Inspiration