Castaño GSM 2020

castano gsm vin rödvin flaska

Castaño GSM 2020

Castaño GSM är ett fruktigt och balanserat vin för alla som vill uppleva den kraften i en monastrellblandning. Det är ett vin som är utmärkt till lättare kötträtter som kalkon, kyckling och fläskkött. Särskilt väl passar det till grillade grönsaker och ost. Vinet är färdigt att drickas, men vinner på lagring i några år. Bör serveras runt 16–17 grader.

Förkortningen GSM kan betyda många saker, men för vänner av spanska viner är det namnet på ett hyllat vin från Familia Castaño. De tre bokstäverna står för druvsorterna, garnacha tintorera, syrah och monastrell.

Castaño GSM har en mörk djupröd färg. Dofter är mörk och generös av mogna björnbär,  blåbär, viol och inslag av vitpeppar och färska örter. Smaken är kraftfull och bjuder på plommon, svarta vinbär och björnbär, men också soltorkade örter som timjan och rosmarin, lakrits och tobak. En elegant friskhet märks i den långa eftersmaken liksom mjuka eleganta tanniner.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (2 röster)
4.5
Skriv ut
Art. nr.
76826
Storlek
75 cl
Alkohol
14 %
Druva
Garnacha Monastrell Syrah / Shiraz
Land/Region
Spanien
Passande mat
Fågel Fläsk Grill Nötkött Ost
Smaktyp
Rött - Mustigt och fruktigt
Typ
Rött vin
Producent
Familia Castaño

Familia Castaño

Familjen Castaño odlar vin i D.O Yecla i sydöstra Spanien. Den lilla appellationen omfattar egentligen bara en liten stad i vinregionen Murcia. Den ligger där Spanien är som hetast, just där kustlandet med sitt pärlband av turistorter möter högplatån. Här, några mil inåt landet från Alicante, blåser sällan svalkande Medelhavsvindar. Sommartid kan temperaturen närma sig bastunivåer och regn är lika sällsynta som välkomna. Trots detta har man odlat viner i området sedan antiken, särskilt druvsorten Monastrell, som rent av sägs ha sin födelseplats här. De sorter som trivs i Yecla är varmklimatsdruvor som klarar gassande sol och vars rötter kan bryta sig kanske 30 meter ner i den spruckna stenjorden för att hitta näring och livskraft.

I Yecla odlades länge enklare viner som såldes i bulk och som bordsviner till tusentals bodegor och promenadserveringar i närbelägna städer som Valencia, Benidorm, Alicante och många fler. I Yecla hade familjen Castaños odlat vin för husbehov i generationer när den unge Ramon Castaño Santa fick för sig att satsa fullt ut och bli vinproducent på ”riktigt”. Till sin livsuppgift tog han att lära sig allt om monastrell och göra kvalitetsviner av dessa svårbemästrade smakstinna blå druvor. Det skulle dröja många år innan han kunde fullborda den uppgiften, men i dag tvekar ingen längre över monastrelldruvans kvaliteter och förmåga att ge riktigt stora viner.

Monastrell är genetiskt samma druva som i Frankrike och andra länder går under namnet mourvèdre, även i dessa länder är den sedan gammalt en uppskattad iblandningsdruva. Det är den även hos Familia Castaño. Dess fruktighet och sötma har en förmåga att jäsa fram styrka och samspela med flera andra sorter. Druvrena monastrellviner är därför ganska ovanliga.

Vinet

Castaños GSM består av 60 % monastrell, 15 % av den fruktgivande garnacha tintorera och 15 % örtig syrah. Vinet har fått jäsa på ståltank i 8–10 dagar innan det har mognat på franska och amerikanska ekfat under fyra månader. Druvorna har vuxit på odlingar cirka 750 meter över havet. På så höga höjder är den heta sommarsolen något beskedligare och druvorna kan utvecklas i en biotop fri från mjöldagg och många skadeinsekter.

Familjen Castaño har en lång historia i Yecla, och liksom många andra familjer i området har man i generationer odlat druvor och gjort vin. Familia Castaño grundades dock först på 1950-talet av Ramon Castaño, som sedan dess har lett företaget till positionen som den ledande producenten i Yecla. Framförallt har Familia Castaño lett utvecklingen från att endast producera bulkvin för den spanska marknaden till att istället i allt större grad buteljera vinet själva och framförallt söka marknader utanför Spanien. I dag exporterar Familia Castaño mer än 80 procent av sin produktion. Ramon Castaño har i dag lämnat över driften till sina tre söner – hans namne Ramon är chef för produktionen, Juan Pedro sköter det administrativa och Daniel är på ständig resa över världen som ansvarig för exporten.

Familia Castaño har varit en mycket viktig pionjär när det gäller att ta tillvara på potentialen i monastrellvinerna från Yecla. Från att vinerna en gång har betraktas som mustiga, men enkla och lättoxiderade, har monastrell från Yecla nu gjort en veritabel klassresa och vinerna prisas nu av de kräsnaste amerikanska vinjournalister och återfinns på de mest prestigefyllda restaurangerna runt om i världen.

Familia Castaño äger själva vingårdar på 600 hektar, och odlar förutom monastrell även en rad andra druvsorter, som syrah, cabernet sauvignon, chardonnay, sauvignon blanc och moscatel. Det är dock ingen tvekan om att monastrell alltid kommer att vara den druva som ligger familjen Castaño varmast om hjärtat.

Yecla har idealiska förutsättningar för ekologisk produktion, och Familia Castaño har ett kontinuerligt program för att certifiera en större andel av sina egna vingårdar för ekologisk odling, och att stimulera fler av sina kontrakterade odlare att göra detsamma. Det är inte de krav som ekologisk produktion i sig själv ställer upp som bromsar utvecklingen – en stor del av de icke eko-certifierade vingårdarna i Yecla sköts i dag enligt vad som krävs för ekologisk odling. Hindret är i dag istället kostnaderna för den ekologiska certifieringen, då priserna som odlarna har fått för sina druvor helt enkelt inte motiverat investeringen i ekologisk certifiering. Familia Castaño spelar en viktig roll i utvecklingen för att göra den ekologiska certifieringen lönsam, genom att de med sin starka exportinriktning hela tiden stimulerar till produktion av bättre viner som också ger bättre betalt till odlarna.

 

 

Produkter från Familia Castaño

Inspiration