Familia Castaño
Familjen Castaño odlar vin i D.O Yecla i sydöstra Spanien. Den lilla appellationen omfattar egentligen bara en liten stad i vinregionen Murcia. Den ligger där Spanien är som hetast, just där kustlandet med sitt pärlband av turistorter möter högplatån. Här, några mil inåt landet från Alicante, blåser sällan svalkande Medelhavsvindar. Sommartid kan temperaturen närma sig bastunivåer och regn är lika sällsynta som välkomna. Trots detta har man odlat viner i området sedan antiken, särskilt druvsorten Monastrell, som rent av sägs ha sin födelseplats här. De sorter som trivs i Yecla är varmklimatsdruvor som klarar gassande sol och vars rötter kan bryta sig kanske 30 meter ner i den spruckna stenjorden för att hitta näring och livskraft.
I Yecla odlades länge enklare viner som såldes i bulk och som bordsviner till tusentals bodegor och promenadserveringar i närbelägna städer som Valencia, Benidorm, Alicante och många fler. I Yecla hade familjen Castaños odlat vin för husbehov i generationer när den unge Ramon Castaño Santa fick för sig att satsa fullt ut och bli vinproducent på ”riktigt”. Till sin livsuppgift tog han att lära sig allt om monastrell och göra kvalitetsviner av dessa svårbemästrade smakstinna blå druvor. Det skulle dröja många år innan han kunde fullborda den uppgiften, men i dag tvekar ingen längre över monastrelldruvans kvaliteter och förmåga att ge riktigt stora viner.
Monastrell är genetiskt samma druva som i Frankrike och andra länder går under namnet mourvèdre, även i dessa länder är den sedan gammalt en uppskattad iblandningsdruva. Det är den även hos Familia Castaño. Dess fruktighet och sötma har en förmåga att jäsa fram styrka och samspela med flera andra sorter. Druvrena monastrellviner är därför ganska ovanliga.
Vinet
Castaños GSM består av 60 % monastrell, 15 % av den fruktgivande garnacha tintorera och 15 % örtig syrah. Vinet har fått jäsa på ståltank i 8–10 dagar innan det har mognat på franska och amerikanska ekfat under fyra månader. Druvorna har vuxit på odlingar cirka 750 meter över havet. På så höga höjder är den heta sommarsolen något beskedligare och druvorna kan utvecklas i en biotop fri från mjöldagg och många skadeinsekter.