Castaño Organic Monastrell 2021

Castaño Organic Monastrell 2021

Ekologisk
BIB bag in box rödvin Castano Monastrell

Castaño Organic Monastrell 2021

Köp via systembolaget ?
219   SEK
Gå till på Systembolagets hemsida

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad strävhet och inslag av mörka körsbär, örtkryddor och sötlakrits. Passar bra till de flesta kötträtter och ostar. Kryddigheten och den generösa frukten gör det till ett utmärkt val till vegetariska rätter. Serveras vid cirka 16 grader.

Fyllighet
60%
Strävhet
60%
Friskhet
70%

Passar till

Betyg (11 röster)
3
Skriv ut
Art. nr.
2050
Storlek
300 cl
Alkohol
14 %
Druva
Monastrell
Land/Region
Spanien
Passande mat
Fågel Grill Nötkött Ost Vegetariskt
Smaktyp
Rött - Mustigt och fruktigt
Typ
Rött vin
Övrigt
Ekologiska viner Veganskt
Producent
Familia Castaño

Familia Castaño

Familia Castaño har varit en mycket viktig pionjär när det gäller att ta tillvara på potentialen i monastrellvinerna från Yecla. Från att vinerna en gång har betraktas som mustiga, men enkla och lättoxiderade, har monastrell från Yecla nu gjort en veritabel klassresa och vinerna prisas nu av de kräsnaste amerikanska vinjournalister och återfinns på de mest prestigefyllda restaurangerna runt om i världen. Familia Castaño äger själva vingårdar på 600 hektar, och odlar förutom monastrell även en rad andra druvsorter, som syrah, cabernet sauvignon, chardonnay, sauvignon blanc och moscatel. Det är dock ingen tvekan om att monastrell alltid kommer att vara den druva som ligger familjen Castaño varmast om hjärtat.

Monastrell

Castaño Organic Monastrell är till 100 procent gjort på monastrell, druvan som är den dominerande i Yecla, och som gjort området känt. Monastrell (även känd som mourvèdre i Frankrike) har med största sannolikhet sitt ursprung i Spanien, och det är också här vi hittar de största planterade arealerna i världen. Monastrell är en sen druvsort, som dessutom är känslig för de båda sorterna mjöldagg som kan drabba vinrankan. På många sätt är den därför perfekt anpassad för klimatet i Yecla – de långa, varma somrarna gör att druvorna har gott om tid på sig att mogna även om de är sena, och i det torra klimatet finns det ingen möjlighet för mjöldaggen att växa.

Den relativt lilla och tjockskaliga druvan monastrell har rönt allt större uppmärksamhet de senaste åren – rätt vinifierad ger den precis de mörka, fruktiga, kryddiga och smakrika rödviner som blivit allt mer populära de senaste 10-20 åren.

DO Yecla

DO Yecla är inte formellt indelat i några underregioner, men Campo Arriba, den högre belägna norra delen med högre inslag av kalksten, räknas som den bättre delen. Det är också här Bodegas Castaño har det mesta av sina vingårdar.

Castaño Organic Monastrell kommer från DO Yecla, som omger staden med samma namn, i regionen Murcia i Spaniens sydöstra hörn. Medelhavet är nära (det är bara åtta mil till Alicante), men Yecla ligger på den spanska högplatån, med vingårdarna på 550-800 meters höjd. Området får på så sätt en helt egen prägel, mittemellan Medelhavet och det heta och torra La Mancha. Klimatet är dock generellt torrt och varmt även i Yecla. Den genomsnittliga nederbörden är endast runt 300 mm per år, varav det mesta kommer under höst och vinter. Sommartemperaturerna ligger runt 35 grader, och kan gå upp till 40 grader. Vintrarna är kalla, minusgrader är inget ovanligt och någon gång kan det komma snö.

DO Yecla omfattar totalt 6 400 hektar vingårdar, och nästan 3 000 hektar av dessa är certifierade för ekologisk odling.

Jordmånen domineras av kalksten, med inslag av lera och sand i topplagret. Jordmånen är generellt mager, med lågt innehåll av organiskt material. Topplagret har relativt hög genomsläpplighet vilket gör att vinrankornas rötter lätt kan tränga ned till de vattenbärande lagren.

Vinet

Vinet är jäst på tankar av rostfritt stål vid en temperatur på 25-28 grader. Vinet är inte lagrat på fat utan är efter avslutad jäsning överförd till lagringstankar av rostfritt stål eller betong fram till blandning och tappning. Druvorna kommer dels från Familia Castaños egna vingårdar, dels från kontrakterade odlare.

Familjen Castaño har en lång historia i Yecla, och liksom många andra familjer i området har man i generationer odlat druvor och gjort vin. Familia Castaño grundades dock först på 1950-talet av Ramon Castaño, som sedan dess har lett företaget till positionen som den ledande producenten i Yecla. Framförallt har Familia Castaño lett utvecklingen från att endast producera bulkvin för den spanska marknaden till att istället i allt större grad buteljera vinet själva och framförallt söka marknader utanför Spanien. I dag exporterar Familia Castaño mer än 80 procent av sin produktion. Ramon Castaño har i dag lämnat över driften till sina tre söner – hans namne Ramon är chef för produktionen, Juan Pedro sköter det administrativa och Daniel är på ständig resa över världen som ansvarig för exporten.

Familia Castaño har varit en mycket viktig pionjär när det gäller att ta tillvara på potentialen i monastrellvinerna från Yecla. Från att vinerna en gång har betraktas som mustiga, men enkla och lättoxiderade, har monastrell från Yecla nu gjort en veritabel klassresa och vinerna prisas nu av de kräsnaste amerikanska vinjournalister och återfinns på de mest prestigefyllda restaurangerna runt om i världen.

Familia Castaño äger själva vingårdar på 600 hektar, och odlar förutom monastrell även en rad andra druvsorter, som syrah, cabernet sauvignon, chardonnay, sauvignon blanc och moscatel. Det är dock ingen tvekan om att monastrell alltid kommer att vara den druva som ligger familjen Castaño varmast om hjärtat.

Yecla har idealiska förutsättningar för ekologisk produktion, och Familia Castaño har ett kontinuerligt program för att certifiera en större andel av sina egna vingårdar för ekologisk odling, och att stimulera fler av sina kontrakterade odlare att göra detsamma. Det är inte de krav som ekologisk produktion i sig själv ställer upp som bromsar utvecklingen – en stor del av de icke eko-certifierade vingårdarna i Yecla sköts i dag enligt vad som krävs för ekologisk odling. Hindret är i dag istället kostnaderna för den ekologiska certifieringen, då priserna som odlarna har fått för sina druvor helt enkelt inte motiverat investeringen i ekologisk certifiering. Familia Castaño spelar en viktig roll i utvecklingen för att göra den ekologiska certifieringen lönsam, genom att de med sin starka exportinriktning hela tiden stimulerar till produktion av bättre viner som också ger bättre betalt till odlarna.

 

 

Produkter från Familia Castaño

Inspiration