Familia Castaño
Familia Castaño har varit en mycket viktig pionjär när det gäller att ta tillvara på potentialen i monastrellvinerna från Yecla. Från att vinerna en gång har betraktas som mustiga, men enkla och lättoxiderade, har monastrell från Yecla nu gjort en veritabel klassresa och vinerna prisas nu av de kräsnaste amerikanska vinjournalister och återfinns på de mest prestigefyllda restaurangerna runt om i världen. Familia Castaño äger själva vingårdar på 600 hektar, och odlar förutom monastrell även en rad andra druvsorter, som syrah, cabernet sauvignon, chardonnay, sauvignon blanc och moscatel. Det är dock ingen tvekan om att monastrell alltid kommer att vara den druva som ligger familjen Castaño varmast om hjärtat.
Monastrell
Castaño Organic Monastrell är till 100 procent gjort på monastrell, druvan som är den dominerande i Yecla, och som gjort området känt. Monastrell (även känd som mourvèdre i Frankrike) har med största sannolikhet sitt ursprung i Spanien, och det är också här vi hittar de största planterade arealerna i världen. Monastrell är en sen druvsort, som dessutom är känslig för de båda sorterna mjöldagg som kan drabba vinrankan. På många sätt är den därför perfekt anpassad för klimatet i Yecla – de långa, varma somrarna gör att druvorna har gott om tid på sig att mogna även om de är sena, och i det torra klimatet finns det ingen möjlighet för mjöldaggen att växa.
Den relativt lilla och tjockskaliga druvan monastrell har rönt allt större uppmärksamhet de senaste åren – rätt vinifierad ger den precis de mörka, fruktiga, kryddiga och smakrika rödviner som blivit allt mer populära de senaste 10-20 åren.
DO Yecla
DO Yecla är inte formellt indelat i några underregioner, men Campo Arriba, den högre belägna norra delen med högre inslag av kalksten, räknas som den bättre delen. Det är också här Bodegas Castaño har det mesta av sina vingårdar.
Castaño Organic Monastrell kommer från DO Yecla, som omger staden med samma namn, i regionen Murcia i Spaniens sydöstra hörn. Medelhavet är nära (det är bara åtta mil till Alicante), men Yecla ligger på den spanska högplatån, med vingårdarna på 550-800 meters höjd. Området får på så sätt en helt egen prägel, mittemellan Medelhavet och det heta och torra La Mancha. Klimatet är dock generellt torrt och varmt även i Yecla. Den genomsnittliga nederbörden är endast runt 300 mm per år, varav det mesta kommer under höst och vinter. Sommartemperaturerna ligger runt 35 grader, och kan gå upp till 40 grader. Vintrarna är kalla, minusgrader är inget ovanligt och någon gång kan det komma snö.
DO Yecla omfattar totalt 6 400 hektar vingårdar, och nästan 3 000 hektar av dessa är certifierade för ekologisk odling.
Jordmånen domineras av kalksten, med inslag av lera och sand i topplagret. Jordmånen är generellt mager, med lågt innehåll av organiskt material. Topplagret har relativt hög genomsläpplighet vilket gör att vinrankornas rötter lätt kan tränga ned till de vattenbärande lagren.
Vinet
Vinet är jäst på tankar av rostfritt stål vid en temperatur på 25-28 grader. Vinet är inte lagrat på fat utan är efter avslutad jäsning överförd till lagringstankar av rostfritt stål eller betong fram till blandning och tappning. Druvorna kommer dels från Familia Castaños egna vingårdar, dels från kontrakterade odlare.