Castaño Santa 2015

castan santa flaska vin

Castaño Santa 2015

Castaños Santa är ett mustigt och kraftfullt köttvin där monastrelldruvans höga fruktighet levererar ett muskelvin i toppklass. Det är utmärkt till entrecote, ryggbiff och bättre grillrätter, men även till lamm, charkuterier och kryddiga spanska korvar. Vinet är färdigt att drickas men utvecklas under lagring i flera år. Bör serveras vid 16–17 grader.

Santa har en mörk körsbärsröd färg och tydliga dofter av svarta vinbär, björnbär och plommon med en söt kryddighet i en lätt rökig bakgrund. Smaken bjuder på en intensiv frukt, mogna björnbär och plommon, tydlig syra och mjuka tanniner som klingar av i en lång och behaglig eftersmak.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (6 röster)
2
Skriv ut
Art. nr.
73105
Storlek
75 cl
Alkohol
14,5 %
Druva
Garnacha Monastrell
Land/Region
Spanien
Passande mat
Grill Lamm Nötkött
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Producent
Familia Castaño

Familia Castaño

Alicante är en av de populäraste spanska semesterorterna dit mängder med turister vallfärdar år efter år. Inte långt från solstolar och strandpromenader ligger appellatioen Yecla som är en av världens främsta odlingsplatser för monastrelldruvan. Kändisskapet denna druva har fått på senare år är i mångt och mycket en mans verk, Ramon Castaño Santa alias Señor Monastrell och vinet Castaño Santa 2015 är en hyllning till honom.

Ramon Castaño Santa brukar kallas nestorn eller patriarken i den spanska vinindustrin. I unga år blev han i det närmaste besatt av att odla monastrell. Han byggde ett hypermodernt vineri, med laboratoriemöjligheter. Han anlade odlingslotter och närstuderade sin familjs och andra odlares vingårdar och skördar. Han tog mycket god tid på sig och det skulle dröja decennier innan hans egenodlade monastrellviner var redo att möta sin flaska. När dessa viner väl kom under vinjournalisternas kräsna näsor var framgången total. Druvan var länge ansedd som svårodlad och opålitlig och den användes främst till enklare bordsviner, sangrior och som iblandning. I dag är det en hyllad druva och vinerna från D.O. Yecla anses vara de allra främsta.

D.O. Yecla omfattas endast av staden med samma namn och dess nära omgivningar. Medelhavskusten ligger bara några mil bort och klimatet är torrt, hett och kargt. Vingårdarna består mest av sand och stena och vinstockarnas rötter måste leta sig 20, kanske 30 meter ner i den solbrända, torrspruckna jorden. Yecla ligger ganska högt vid spanska högplatån och merparten av familjen Castaños viner har vuxit mellan 500 och 800 meter över havet.

Vinet

Castaño Santa 2015 bär Señor Monastrells namn. Vinet består av 90 % monastrell och 10 % garnacha tintorera. Det har vuxit på mer än 70 år gamla stockar i vingårdar omkring 750 meter över havet. Efter 16 dagars jäsning och malolaktisk jäsning har det lagrats i fjorton månader på nya franska och amerikanska ekfat.

Familjen Castaño har en lång historia i Yecla, och liksom många andra familjer i området har man i generationer odlat druvor och gjort vin. Familia Castaño grundades dock först på 1950-talet av Ramon Castaño, som sedan dess har lett företaget till positionen som den ledande producenten i Yecla. Framförallt har Familia Castaño lett utvecklingen från att endast producera bulkvin för den spanska marknaden till att istället i allt större grad buteljera vinet själva och framförallt söka marknader utanför Spanien. I dag exporterar Familia Castaño mer än 80 procent av sin produktion. Ramon Castaño har i dag lämnat över driften till sina tre söner – hans namne Ramon är chef för produktionen, Juan Pedro sköter det administrativa och Daniel är på ständig resa över världen som ansvarig för exporten.

Familia Castaño har varit en mycket viktig pionjär när det gäller att ta tillvara på potentialen i monastrellvinerna från Yecla. Från att vinerna en gång har betraktas som mustiga, men enkla och lättoxiderade, har monastrell från Yecla nu gjort en veritabel klassresa och vinerna prisas nu av de kräsnaste amerikanska vinjournalister och återfinns på de mest prestigefyllda restaurangerna runt om i världen.

Familia Castaño äger själva vingårdar på 600 hektar, och odlar förutom monastrell även en rad andra druvsorter, som syrah, cabernet sauvignon, chardonnay, sauvignon blanc och moscatel. Det är dock ingen tvekan om att monastrell alltid kommer att vara den druva som ligger familjen Castaño varmast om hjärtat.

Yecla har idealiska förutsättningar för ekologisk produktion, och Familia Castaño har ett kontinuerligt program för att certifiera en större andel av sina egna vingårdar för ekologisk odling, och att stimulera fler av sina kontrakterade odlare att göra detsamma. Det är inte de krav som ekologisk produktion i sig själv ställer upp som bromsar utvecklingen – en stor del av de icke eko-certifierade vingårdarna i Yecla sköts i dag enligt vad som krävs för ekologisk odling. Hindret är i dag istället kostnaderna för den ekologiska certifieringen, då priserna som odlarna har fått för sina druvor helt enkelt inte motiverat investeringen i ekologisk certifiering. Familia Castaño spelar en viktig roll i utvecklingen för att göra den ekologiska certifieringen lönsam, genom att de med sin starka exportinriktning hela tiden stimulerar till produktion av bättre viner som också ger bättre betalt till odlarna.

 

 

Produkter från Familia Castaño

Inspiration