Familia Castaño
Alicante är en av de populäraste spanska semesterorterna dit mängder med turister vallfärdar år efter år. Inte långt från solstolar och strandpromenader ligger appellatioen Yecla som är en av världens främsta odlingsplatser för monastrelldruvan. Kändisskapet denna druva har fått på senare år är i mångt och mycket en mans verk, Ramon Castaño Santa alias Señor Monastrell och vinet Castaño Santa är en hyllning till honom.
Ramon Castaño Santa brukar kallas nestorn eller patriarken i den spanska vinindustrin. I unga år blev han i det närmaste besatt av att odla monastrell. Han byggde ett hypermodernt vineri, med laboratoriemöjligheter. Han anlade odlingslotter och närstuderade sin familjs och andra odlares vingårdar och skördar. Han tog mycket god tid på sig och det skulle dröja decennier innan hans egenodlade monastrellviner var redo att möta sin flaska. När dessa viner väl kom under vinjournalisternas kräsna näsor var framgången total. Druvan var länge ansedd som svårodlad och opålitlig och den användes främst till enklare bordsviner, sangrior och som iblandning. I dag är det en hyllad druva och vinerna från D.O. Yecla anses vara de allra främsta.
D.O. Yecla omfattas endast av staden med samma namn och dess nära omgivningar. Medelhavskusten ligger bara några mil bort och klimatet är torrt, hett och kargt. Vingårdarna består mest av sand och stena och vinstockarnas rötter måste leta sig 20, kanske 30 meter ner i den solbrända, torrspruckna jorden. Yecla ligger ganska högt vid spanska högplatån och merparten av familjen Castaños viner har vuxit mellan 500 och 800 meter över havet.
Vinet
Castaño Santa bär Señor Monastrells namn. Vinet består av 90 % monastrell och 10 % garnacha tintorera. Det har vuxit på mer än 70 år gamla stockar i vingårdar omkring 750 meter över havet. Efter 16 dagars jäsning och malolaktisk jäsning har det lagrats i fjorton månader på nya franska och amerikanska ekfat.