Fakta
- Vinmakare Etienne Besancenot
- Druvor 60% syrah, 25% carignan och 15% grenache noir
- Jordmån Kalkrik jordmån
- Lagring Färdigt att drickas kan lagras 5 år
Chateau de Caraguilhes
I slutet av 1950-talet kom Lionel Faivre till Château de Caraguilhes. Han ville odla naturligt vin långt innan någon hade hört talas om ekologiska viner. Han började driva verksamheten efter vad vi skulle kalla ekologiska principer. 1987 var Chateau de Caraguilhes en av de första egendomarna som ekocertifierades enligt dagens bestämmelser. Det blev början på en framgångsrik satsning som skulle ta Faivres viner långt utanför Frankrike. Godset såldes 2005 till Pierre Gabison och han anlitade Etienne Besancenot som fick mer eller mindre fria händer att utveckla odlingarna i ekologisk riktning. Château de Caraguilhes är idag den största producenten av certifierat ekologiska viner i Corbières. Château de Caraguilhes omfattade redan på munkarnas tid cirka 600 hektar och har varit intakt sedan dess. Vingårdarna i Caraguilhes täcker 135 hektar och erbjuder ovanligt skiftande förutsättningar i terroir och växtbetingelser
Corbières
Corbières som täcker nästan 15 000 hektar, blev egen appellation 1985 och ligger i regionen Languedoc-Roussilon, eller Occitanien som området heter sedan 2016, är Frankrikes största vinproducerande region (tre gånger större än Bordeaux) men också en av de mer anonyma. Troligen kom vinet hit med etrusker, romare eller med folkslag före dem. Länge hade Languedoc-Roussilon rykte om sig att producera enkla bordsviner i skuggan av Bordeaux och grannen Bourgogne. Men mot slutet av 1900-talet förändrades detta då en generation unga vinmakare kom med nya druvsorter, moderna metoder och en ambition utveckla att kvalitetsviner. Detta inledde en formidabel scenförändring. I dag är det många som menar att vinerna från Languedoc-Roussilon tillhör Frankrikes stora viner. Så betydande har förvandlingen varit att Languedoc-Roussilon närmast betraktas som en del av nya världen, trots att det egentligen kan vara den traditionella vinvärldens själva födelseplats.
På 1200-talet grundade cistersianermunkar Château de Caraguilhes. Redan då var vinodlingen minst tusenårig i trakten. Munkarnas ägor kom att omfatta 600 hektar, ett landområde som alltjämt är identiskt trots historiens gång. Languedoc-Roussilon är en svår vinregion att ringa in. Dess storlek gör att förutsättningarna skiftar. Druvsorterna är många, jordmånen varierar och vindarna som sveper in från Atlanten och Medelhavet, och ner ifrån Alperna, är nyckfulla och svåra att fånga
Vinet
Les Gourgoules beskrivs som ett modernt vin från en antik terroir, Les Gourgoules har vuxit i lerjordarna utmed kalkklipporna i Corbières, som är den största appellationen i Languedoc-Roussillon. Här sveper ömsom fuktiga havsvindar in från Medelhavet, ömsom varma vindar från söder och ofta en kall västlig Atlantvind. Dessutom varierar jordmånen stort.
Les Gourgoules är en blandning av 60% syrah, 25% carignan och 15% grenache noir. Vinet har till största delen jästs med macération carbonique – en uråldrig metod att framställa vin. Druvklasarna läggs hela i ett jäskar, de understa krossas av tyngden och naturliga jästceller på druvornas skal sätter igång jäsprocessen. Koldioxiden som avges är tung, tränger undan syret och lägger sig som ett lock i jäskaret. I den syrefria miljön bryts druvorna ner och jäsningen fortgår. Denna ”jästfria” metod är vanlig i södra Frankrike och bidrar till att ge unga viner bärighet.