Clos d’Audhuy Malbec 2020

Clos d’Audhuy är Benoît Aymards signaturvin. Det är som alla malbecviner ett utmärkt köttvin. Det är förträffligt till grillad entrecote

Clos d’Audhuy Malbec 2020

Clos d’Audhuy är Benoît Aymards signaturvin. Det är som alla malbecviner ett utmärkt köttvin. Det är förträffligt till grillad entrecote, till lammracks och matiga kötträtter. Prova det gärna till hamburgare, pulled pork och till en paprikastinn gulasch. Det går också mycket bra till pasta och pizza med lite rejälare smaker. Aymard rekommenderar det också till blåmögelost och lagrade hårdostar. Vinet har en betydande lagringspotential och fortsätter att utvecklas på flaska under minst tio år. Bör serveras lätt kylt vid cirka 14 grader

Clos d’Audhuy är ett elegant och komplext vin med klassiska malbectoner i doften. Där finns mörka bär, lakrits och viol med subtila inslag av stall, små rökslingor och mjuka kryddor. Smaken är jordigt fruktig med katrinplommon och björnbär och skiljer sig påtagligt från den argentinska malbecen. Här lätta tanniner, en behaglig vaniljton och mycket druva som klingar av i en stillsam och insmickrande eftersmak med ek, läder och tobak i finalen.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (4 röster)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
55850
Storlek
75 cl
Alkohol
14,5 %
Druva
Malbec
Land/Region
Frankrike
Passande mat
Lamm Nötkött Ost
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Producent
Clos d’Audhuy

Fakta

  • Appellation AOP Cahors
  • Jordmån Ler- och kiseljord

Cahors är ett litet och annorlunda vinområde i sydvästra Frankrike med gräns mot Bordeaux. Länge fördes en diskussion om att Cahors borde vara ett understrikt till Bordeaux, men är sedan 1971 en egen AOP. Cahors ligger Runt floden Lot, en biflod till Garonne. Distriktet är på stark uppgång. Från att ha haft en ganska undanskymd roll och inte varit känt för några direkta kvalitetsviner har en yngre generation oenologer tagit över och satt Cahors på världens vinkarta. Här produceras nästan uteslutande rött vin på malbec. På grund av sin kraft och koncentration av frukt kallas Cahors-vinet ofta för ”det svarta vinet från Lot”. Cahors var ända fram till vinlusens härjningar ett ledande distrikt i Frankrike. Under flera århundraden var det främst vin från Cahors som skeppades ut från hamnen i Bordeaux och länge blandades vinet från Cahors i Bordeauxvinerna för att ge dem struktur och karaktär. Mycket förändrades med vinlusen. Amerikanska resistenta stockar var svåra att ympa på de franska malbecvinerna och området föll sakteliga i glömska. När Cahors fick egen appellation 1971 höjdes anseendet, men det dröjde inte länge förrän argentinsk malbec tog över världsherraväldet och Cahors åter hamnade i bakgrunden. I dag har detta förändrats, Cahors är ett allt hetare område. Produktionen är i hög grad småskalig. Omkring 80 % av vingårdarna ägs av privata småbrukare, och endast ett större kollektiv är verksamt i distriktet. Malbecvinerna från Argentina ses inte som en konkurrent utan snarare ett komplement. Fransk Malbec har ofta mer örtighet än den argentinska, vinerna är mer sällan fatdrivna utan mer druvrena i smakerna och har mer strävhet och mer markerad plommonfrukt.

Kommentarer

Benoît Aymard tog över familjens vingård Clos d’Audhuy 2014. Han är tredje generationens vinmakare. Han säger sig ha yrket i sitt dna och att han vetat att han skulle bli vinbonde i hela sitt liv. Efter att ha utbildat sig till oenolog tog han över Clos d’Audhuy 2014. Benoît Aymard  kom med moderna kunskaper och en ekologisk syn på vinodling. Odlingarna var nedgångna och han fick börja med att restaurera dem från grunden. Av de femton hektaren behöll han vinrankorna på endast tre, resten nyplanterades. Benoît Aymard kom som flera andra till Cahors i ett generationsskifte. Med ungdomlig entusiasm tog de välutbildade oenologerna tag i Cahors något skamfilade rykte och började producera viner som snabbt lät tala om sig för sin sträva friskhet och djupa fruktighet.

Clos d’Audhuy ligger lite högre upp på en kalkstensplatå med en jordmån som är rik på järn. I dag odlar Benoît Aymard ekologiska viner på 15 hektar, mest Malbec, men också en liten del av den gamla druvsorten segalin samt sauvignon blanc och syrah. Benoît ser sig helst som en fältarbetare. Han är övertygad om att tiden med vinrankan är avgörande för den som vill producera bra viner. Druvorna till Clos d’Audhuy har skördats för hand i små lådor. De har avstjälkats noggrant och krossats försiktigt för att sedan få jäsa på rostfria temperaturkontrollerade kärl i 25 dagar. Vinet har därefter fått mogna på 400-liter ekfat i 20 månader.

  • Clos d’Audhuy drivs ekologiskt och är certifierat sedan 2021. Viss odling sker också efter biodynamiska principer
  • I AOP-vinet från Cahors måste minst 70 procent malbec ingå
  • fransk malbec kan också gå under det lokala namnet auxerrois
  • Katrinplommon och tobak är två av de smaker man ofta möter i fransk malbec
  • För att druvorna ska utvecklas till sin fulla potential läggs mycket tid på rensning, avstamning och bladminskning.
  • Cahors ligger med lika avstånd från Atlanten, Medelhavet och Pyrenéerna, vilket skapar ett varierat klimat där den varma höstvinden vent d’autan bidrar till druvornas sena mognad
  • Jordmånen i Cahors består till stora delar av järn, silikater och småsten, vilket skapar goda förutsättningar att utveckla mineralrika viner.

 

Produkter från Clos d’Audhuy