Cochon Volant Rouge 2021

Ekologisk
en flaska rött vin med en gris på etiketten

Cochon Volant Rouge 2021

Historierna om grisen Leonard och hans äventyr är en nutida fransk barnklassiker skriven av Maryline Wyels. Den flygande lilla grisen (Cochon Volant på franska) har en stor passion i livet; han älskar ekologiska vindruvor. Naturligtvis har han fått ett eget vin, ekologiska Cochon Volant Rouge från Château de Caraguilhes i Corbières.

Vinet har djupröd färg med violetta kanter. Doften är mycket fruktig med mörka bär, björnbär, mogna jordgubbar och körsbär. Smaken är silkeslen med skogsbär, svarta bigarråer och tanniner i bra balans. Det är ett utmärkt vin till olika kötträtter, välgrillade stekar, entrecôte, men också till rätter som ankbröst, lammkotletter och vällagrade ostar. Vinet är färdigt att drickas nu. Bör serveras runt 16 °C.

Fyllighet
65%
Strävhet
60%
Friskhet
70%

Passar till

Betyg (3 röster)
4.5
Skriv ut
Art. nr.
74759
Storlek
75 cl
Alkohol
13,5 %
Druva
Carignan Grenache Noir Syrah / Shiraz
Land/Region
Frankrike
Passande mat
Fågel Grill Lamm Nötkött Ost
Smaktyp
Rött - Mustigt och fruktigt
Typ
Rött vin
Övrigt
Ekologiska viner
Producent
Chateau de Caraguilhes

Château de Caraguilhes

Château de Caraguilhes grundades som kloster redan på 1200-talet. Vin har säkerligen odlats på egendomen sedan dess och troligen ännu längre tillbaka i tiden. 1958 kom Lionel Faivre till godset och påbörjade en av världens första ekologiska odlingar. Hela egendomen ekocertifierades så tidigt som 1985. Ett ägarskifte skedde 2005. Nya ägaren vid namn Pierre Gabison, en affärsman som gjort goda affärer på handel i Asien, anlitade kort därpå oenologen Etienne Besancenot som studerat agronomi och oenologi i Montpellier. Godset fick nu ett uppsving samt en ny era av ekologisk vinodling när Etienne Besancenot fick fria händer att utveckla odlingarna på den anrika egendomen.

Etienne Besancenot övertog således en unik vinodling om än något eftersatt p.g.a. föregående ägares ökade ålder och ork. Han såg omgående potentialen att förädla den ekologiska vinodlingen och påbörjade en odling av växten Blålusern för att berika marker som legat i träda. Men även att använda djur som en effektiv metod för att hålla rent från skadedjur, ogräs och i jorden. Idag betar en stor besättning av får på ägorna under stora delar av året och fårens spillning gödslar marken helt naturligt. För att berika jordarna med kväve plöjs årligen mellangrödor av blast och stjälkar ner mellan raderna av vinrankor.

Vinet

Cochon Volant Rouge är ett ekologiskt vin som odlats på marker som aldrig konstgödslats eller kommit i kontakt med bekämpningsmedel.

Cochon Volant Rouge är en blandning av 40% carignan, 40% grenache noir och 20% syrah.

I slutet av 1950-talet återvände många fransmän från Algeriet som drabbats av inbördeskrig som lamslog den då betydande afrikanska vinproduktionen. En av dem var Lionel Faivre som kom till Chateau de Caraguilhes, där vinodling hade förekommit på ägorna i minst tusen år. Lionel Faivre var en föregångare inom ekologisk odling. Han började driva verksamheten efter vad vi skulle kalla ekologiska principer. 1987 var Chateau de Caraguilhes en av de första egendomarna som ekocertifierades enligt dagens bestämmelser. De första åren på det nya milleniet innebar minskad aktivitet och godset såldes 2005 till Pierre Gabison, en affärsman från trakten som handlade med Asien. Gabison anlitade Etienne Besancenot och gav honom mer eller mindre fria händer att utveckla odlingarna i ekologisk riktning.

  • Languedoc-Roussillon är Frankrikes torraste och varmaste vinområde
  • Man jäser ofta röda viner i regionen enligt macération carbonique, som är en mycket gammal form av spontanjäsning i syrefri miljö
  • Languedoc-Roussillon kallas ofta Midi eftersom värmen gör att man måste ta siesta mitt på dagen
  • Vid Château de Caraguilhes produceras cirka 500 000 flaskor årligen
  • Corbières, som täcker nästan 15 000 hektar, blev egen appellation 1985

 

Inspiration