Crotin 1897
Crotin 1897 grundades, som namnet antyder, 1897 av farfadern till nuvarande ägarna, bröderna Federico, Corrado och Marcello Russo, och är beläget i den lilla byn Maretto, en mil väster om Asti. Egendomen är på totalt 11 hektar, och förutom vingårdar har man även odling av hasselnötter och driver agroturism. Man har specialiserat sig på lokala druvsorter som grignolino och freisa, och producerar också vad som troligen är världens enda druvrena busanello (en lokal korsning på welschriesling och furmint. Den viktigaste druvsorten är dock barbera, som står för en fjärdedel av produktionen. Sedan 2018 är all produktion ekologiskt certifierad.
Crotins vingårdar ligger på mellan 250 och 400 meters höjd över havet i kärnområdet för Barbera d’Asti. Druvorna till deras Barbera d’Asti kommer uteslutande från vingården La Martina, på 260 meter över havet. Jordmånen är i grunden kalkrik havsbotten, rik på fossiler, som har pålagrats, omformats och eroderat under årmiljoner, vilken gör den mycket varierad. Med den fossilrika kalkjorden i grunden är även inslagen av lera och vulkaniska bergarter påtagligt. Dessa varierande jordmåner passar utmärkt för den bukett av lokala druvsorter som Crotin 1897 har i sina vingårdar.
Vinet
Druvsort: 100% barbera.
Skörd: Druvorna är skördade för hand i små korgar.
Vinifiering och lagring: Vinet är jäst på tankar av rostfritt stål och vinet har fått macerera med druvskalen i en vecka efter avslutad jäsning. Vinet är sedan lagrat på rostfria ståltankar i 18 månader före buteljering.