Crotin Barbera d’Asti La Martina 2020

Ekologisk
crotin barbera dasti

Crotin Barbera d’Asti La Martina 2020

Årgång 2020 bjöd på en kall vinter med mycket nederbörd gav en bra grund för växtsäsongen. Sommaren var relativt regnig, något som var välkommet efter många års torka i regionen, och den blev inte blötare än att en varm avslutning på sommaren och en varm höst gav goda förhållande för full mognad. En årgång som gav balanserade viner med bra frukt, syror och aromer.

Röd färg. Stor, fruktig och frisk doft med inslag av mörka körsbär och lakrits. Fruktig, frisk smak med mjuka tanniner och inslag av mörka körsbär, lavendel och svartpeppar. Till detta vin serverar du Gnocchi di patate alla piemontese, en klassisk lasagne eller lammragu. Rekommenderad serveringstemperatur 17-18°C.

Fyllighet
Strävhet
Friskhet

Passar till

Betyg (0 röster)
0
Skriv ut
Art. nr.
78776
Storlek
75 cl
Alkohol
14 %
Druva
Barbera
Land/Region
Italien
Passande mat
Grill Ost Pasta Vin till pizza
Smaktyp
Rött - Fylligt och nyanserat
Typ
Rött vin
Övrigt
Ekologiska viner
Producent
Crotin 1897

Crotin 1897

Crotin 1897 grundades, som namnet antyder, 1897 av farfadern till nuvarande ägarna, bröderna Federico, Corrado och Marcello Russo, och är beläget i den lilla byn Maretto, en mil väster om Asti. Egendomen är på totalt 11 hektar, och förutom vingårdar har man även odling av hasselnötter och driver agroturism. Man har specialiserat sig på lokala druvsorter som grignolino och freisa, och producerar också vad som troligen är världens enda druvrena busanello (en lokal korsning på welschriesling och furmint. Den viktigaste druvsorten är dock barbera, som står för en fjärdedel av produktionen. Sedan 2018 är all produktion ekologiskt certifierad.

Crotins vingårdar ligger på mellan 250 och 400 meters höjd över havet i kärnområdet för Barbera d’Asti. Druvorna till deras Barbera d’Asti kommer uteslutande från vingården La Martina, på 260 meter över havet. Jordmånen är i grunden kalkrik havsbotten, rik på fossiler, som har pålagrats, omformats och eroderat under årmiljoner, vilken gör den mycket varierad. Med den fossilrika kalkjorden i grunden är även inslagen av lera och vulkaniska bergarter påtagligt. Dessa varierande jordmåner passar utmärkt för den bukett av lokala druvsorter som Crotin 1897 har i sina vingårdar.

Vinet

Druvsort: 100% barbera.
Skörd: Druvorna är skördade för hand i små korgar.
Vinifiering och lagring: Vinet är jäst på tankar av rostfritt stål och vinet har fått macerera med druvskalen i en vecka efter avslutad jäsning. Vinet är sedan lagrat på rostfria ståltankar i 18 månader före buteljering.

Producent Crotin 1897

Crotin 1897 grundades, som namnet antyder, 1897 av farfadern till de nuvarande ägarna - bröderna Federico, Corrado och Marcello Russo. Crotin 1897 är beläget i den lilla byn Maretto, en mil väster om Asti. Egendomen är på totalt 11 hektar, och förutom vingårdar har man även odling av hasselnötter och driver agroturism. Man har specialiserat sig på lokala druvsorter som grignolino och freisa, och producerar också vad som troligen är världens enda druvrena busanello (en lokal korsning på welschriesling och furmint). Den viktigaste druvsorten är dock barbera, som står för en fjärdedel av produktionen. Sedan 2018 är all produktion ekologiskt certifierad.

Inspiration